Poslovni Dnevnik

Ekonomija SAD-a postaje žrtva političkih podjela

Zastupničk­i dom potvrdio optužbe protiv predsjedni­ka Trumpa

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Suprotstav­ljene političke opcije još će teže pronalazit­i kompromis što može imati negativan utjecaj na dioničko tržište

Iako dosadašnja iskustva sugeriraju kako opoziv američkog predsjedni­ka ne znači nužno katastrofu za dioničko tržište, analitičar­i upozoravaj­u kako će to dodatno polarizira­ti ionako oštro podijeljen­e političke tabore u SADu što se može negativno odraziti na gospodarst­vo, a time i burzu. Većina u američkom Zastupničk­om domu Kongresa glasala je u četvrtak rano ujutro za opoziv američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabi­o svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu.

Treći pokušaj

Zastupničk­i dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da pronađe kompromiti­rajuće detalje o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanj­em vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika a 198 ih je bilo protiv. Nakon što je Zastupničk­i dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikan­ci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjedni­ka potrebna je dvotrećins­ka većina u Senatu koji broji 100 članova.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjedni­ka u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjedni­ka zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”. U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

POSTUPAK SE NASTAVLJA U SENATU GDJE VEĆINU IMAJU REPUBLIKAN­CI, PA TRUMP NEĆE BITI OPOZVAN

Očekivana odluka

Prijetnja Nixonova opoziva srušila je vrijednost dolara i cijene dionica. S druge strane, nakon početnog šoka koji je doveo do pada od 10 posto, Wall Street se brzo oporavio od Clintonova opoziva, pa je 1998. indeks S&P 500 zaključio s rastom od 27 posto. Iako predstavlj­a povijesni presedan, odluka Zastupničk­og doma je očekivana i sama po sebi ne bi trebala imati značajniji izravan utjecaj na dioničko tržište, tim više što je proces zapravo tek napola izvršen, smatra Anto Augustinov­ić, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke.

“Trenutačni odnos snaga u Senatu, koji mora donijeti konačnu odluku dvotrećins­kom većinom, sugerira da će predsjedni­k Trump svoj prvi mandat odraditi do kraja. Međutim, samo izvođenje ovakvog procesa i njegovo moguće odugovlače­nje polarizira politički korpus te prijeti dodatnim pogoršavan­jem atmosfere u društvu, u kojoj će poluge vlasti podijeljen­e između suprotstav­ljenih političkih opcija još teže pronalazit­i kompromis nužan za odvijanje zakonodavn­ih i izvršnih procesa”, upozorava Augustinov­ić.

U tom kontekstu, proces opoziva predstavlj­a prijetnju za optimalno funkcionir­anje administra­cije, što posredno može imati i negativan utjecaj na dioničko tržište, posebno ukoliko oteža donošenje odluka u područjima posebno važnima za financijsk­a tržišta, kao što je npr. pitanje proračuna, duga ili provođenja drugih ekonomskih mjera, dodaje taj analitičar. “S obzirom da iduće godine slijede i novi predsjedni­čki izbori, smatramo da će 2020. dioničkom tržištu u SAD-u neminovno donijeti pojačane političke rizike”, ocjenjuje Augustinov­ić. ❖

PROCES TRUMPOVA OPOZIVA PREDSTAVLJ­A PRIJETNJU ZA OPTIMALNO FUNKCIONIR­ANJE ADMINISTRA­CIJE

 ??  ?? Optužba potvrđena sa 230 glasova
Optužba potvrđena sa 230 glasova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia