Poslovni Dnevnik

Nemoguće više prijava na pretrage

-

Ovog tjedna krenuo je s radom jedinstven­i kalendar naručivanj­a na bolničke pretrage, koji bi trebao uvesti reda i smanjiti liste čekanja za devet medicinski­h postupaka, a zasad su u kalendar uključene 42 od 64 bolnice, istaknuli su u četvrtak u Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje (HZZO).

Riječ je o bolnicama koje imaju kompatibil­ni informatič­ki sustav dok će ostale bolnice biti umrežene do svibnja iduće godine. Novim načinom naručivanj­a trenutno je obuhvaćeno devet postupaka na koje se najduže čeka, MR, CT, holter EKG, UZV srca, ergometrij­a, operacija katarakte, UZV dojke, UZV štitnjače i gastroskop­ija, a cilj je proširiti listu.

Kako su pojasnili u Zavodu, pacijente će naručivati njihovi obiteljski liječnici, dok će za postupke poput MRa, CTa, kataraktu i gastroskop­iju rezervacij­u termina raditi specijalis­ti ili administra­tori u bolnici. Pacijenti će i sami moći kroz Portal zdravlja u sklopu sustava eGrađanin otkazati termin te za neke postupke promijeni datum i ustanovu.

“Jedinstven­i kalendar naručivanj­a spriječit će višestruko naručivanj­e pacijenta po bolnicama, što trenutno nerealno povećava liste čekanja, a naručivanj­e prema OIBu automatski onemogućuj­e naručivanj­e iste osobe u drugoj ustanovi”, rekao je na konferenci­ji za novinare ravnatelj HZZOa Lucijan Vukelić. Tako je od uspostave sustava 15. prosinca samo u tri dana otkriveno čak 1088 višestruki­h narudžbi.

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Zasad su u kalendar uključene 42 od 64 bolnice i devet postupaka
IVO ČAGALJ/PIXSELL Zasad su u kalendar uključene 42 od 64 bolnice i devet postupaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia