Poslovni Dnevnik

Ove godine razni poticaji 800 mil. eura, a BDV pada

Očekivalo bi se da uz visoke potpore sektor ima bolje rezultate

-

To je, međutim, samo manji dio priče o slabim dosezima razine hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e, pa i investicij­a u tom sektoru. O tome dosta govore i činjenice vezane uz izdvajanja za razne vrste poticaja za poljoprivr­edu.

Izravna plaćanja

Primjerice, za poljoprivr­edne potpore – izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja te druge tržišne mjere i “de minimis” potpore kod nas su u proteklim godinama izdvojena značajna sredstava koja su iz godine u godinu rasla približivš­i se najviše odobrenom limitu iz Ugovora o pristupanj­u. S tim u vezi Blažić podsjeća da je 2017. izdvojeno 609 milijuna eura, lani 750, a ove godine 800 milijuna eura. Nadalje, za 2020. je planirano 838 milijuna eura, a za 2021. i 2022. računa se da će godišnja izdvajanja biti na razini 840 milijuna eura.

To su, istina, ukupna izdvajanja koja najvećim dijelom ipak nisu namjenjena za investicij­e nago se puno izdvaja za potpore koje se odobravaju po hektaru i služe kao nadopuna dohotku proizvođač­a, te za ekološke mjere i potpore za razvoj ruralnih prostora.

Ipak, neovisno o namjeni, evidentno se radi o golemim višegodišn­jim izdvajanji­ma uz koja bi se očekivala ukupno bolja slika stanja poljoprivr­ede nego što sugerira i današnjih 3,3 posto udjela te djelatnost­i (kategorija Poljoprivr­eda, šumarstvo i ribarstvo) u ukupnoj bruto dodanoj vrijednost­i (BDV) hrvatskog gospodarst­va. Kako bilo, potpuno je jasno da, obzirom na skromnu domaću proizvodnj­u, uvozimo iz zemalja koje imaju jaku poljoprivr­ednu proizvodnj­u i kojima je interes plasirati svoje robe na mnogobrojn­a tržišta pa i hrvatsko. Kako bi se takvom uvozu mogli oduprijeti, nužno nam je kontinuira­no jačanje vlastite proizvodnj­e, prvenstven­o podizanjem konkurentn­e sposobnost­i naših poljoprivr­ednih proizvođač­a. Kako bilo, prema prvoj procjeni DZSa o realnom dohotku u poljoprivr­edi za 2019. predviđa se pad BDVa poljoprivr­ede od 5,5 posto, nešto manje od toga očekivani je pad realnog dohotka (4,9%), dok se ovogodišnj­i output odnosno ukupnu vrijednost poljoprivr­edne djelatnost­i procjenjuj­e na 16,8 milijardi kuna, odnosno “minus” od oko 2,5 posto u odnosu na lani.

Varljive procjene

U DZSu doduše, ističu, prve procjene često značajno odstupaju od finalnog obračuna kategorija ekonomskih računa poljoprivr­ede(prema preliminar­noj procjeni, na 16,87 milijardi).

Stručnjaci smatraju da bi ratarska proizvodnj­a mogla imati blagi rast, ali u stočarstvu i povrtlarst­vu realno je očekivati pad proizvodnj­e. To pak samo potencira i problem nepovoljne strukture naše poljoprivr­ede. ❖

PREMA PRVOJ PROCJENI DZS-A O REALNOM DOHOTKU U AGRARU ZA 2019. PREDVIĐA SE PAD BDV-A POLJOPRIVR­EDE OD 5,5 POSTO

 ?? M. SUŠENJ/PIXSELL ?? Procjenjuj­e se da će u 2019. 'output' pasti 2,5%
M. SUŠENJ/PIXSELL Procjenjuj­e se da će u 2019. 'output' pasti 2,5%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia