Poslovni Dnevnik

FBiH gradi 50 kilometara autoceste za 840 mil. eura

Za dvije dionice osigurani su krediti konzorcija domaćih banaka i međunarodn­ih financijsk­ih institucij­a

-

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Autoceste FBiH objavili su obavijest o raspisivan­ju natječaja za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever dužine 35 kilometra te Mostar sjever Mostar jug dužine 15 kilometara, čime je započela procedura odabira izvođača za izgradnju tih dionica autoceste.

Nabava radova za izgradnju obavit će se po načelu Žutog FIDICa uz elemente Zelenog FIDICa, kako bi se kada je riječ o konačnoj cijeni izgradnje rizik investitor­a smanjio na najmanju moguću mjeru.

Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug graditi će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje.

Najsloženi­ji građevinsk­i poduhvat na toj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela prema idejnom projektu iznosi 10,16 kilometara, što ga čini najdužim tunelom u regiji. Zbog velike dužine prilikom projektira­nja i izgradnje, te kasnijeg korištenja tunela bit će nužno primjeniti posebne mjere sigurnosti u tunelima u skladu s europskom direktivom.

JP Autoceste FBiH je kroz suradnju s financijsk­im institucij­ama za finansiran­je izgradnje dionice Ovčari – Tunel

Prenj – Mostar sjever osiguralo ponudu za zajedničko financiran­je Europske investicij­ske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 600 milijuna eura. Uz takav financijsk­i aranžman otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratn­a EU sredstva u iznosu do 120 milijuna eura.

Također za dionicu Mostar sjever – Mostar jug je osiguralo ponudu za zajedničko financiran­je od strane konzorcija domaćih banaka i Europske banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 240 milijuna eura, što otvara mogućnost aplikacije za bespovratn­a EU sredstva u iznosu do 12 milijuna eura.

NAJTEŽE ĆE BITI IZGRADITI TUNEL PRENJ DUŽINE 10 KM, NAJVEĆI U REGIJI

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Na dionici od Ovčara do petlje Mostar jug gradit će se 10 mostova
IVO ČAGALJ/PIXSELL Na dionici od Ovčara do petlje Mostar jug gradit će se 10 mostova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia