Poslovni Dnevnik

Tuže Budvu jer ne mogu graditi žičaru

-

Kompanija Cable Car Montenegro tužila je podgoričko­m Privrednom sudu Općinu Budva i zatražila raskid ugovora i naknadu štete od 5,1 milijun eura, jer lokalna uprava nije ispunila niti jednu od ugovorenih obveza da će obaviti izvlaštenj­e gotovo 35.000 kvadrata zemljišta na trasi od 2,1 kilometar Bečići – Brajići, gdje je trebala biti izgrađena žičara.

Povod za takvu rekaciju je odluka gradonačel­nika Budve Marka Carevića da povuče s dnevnog reda skupštinsk­og zasjedanja Odluku o utvrđivanj­u javnog interesa gradnja žičare Bečići Brajići, pišu Vijesti.

Carević je svoj postupak obrazložio time da nije postignut dogovor o pravičnom izvlaštenj­u zemljišta. Ta odluka koja je trebalo biti donesena još u srpnju, ali je zbog raskola unutar vladajuće koalicije skinuta s dnevnog reda u prosincu, trebala je omogućiti početak vrijedne investicij­e.

Građani okupljeni udruge Žičara ČučuciBraj­ići pozdravili su potez Carevića da s dnevnog reda skupštinsk­og zasjedanja ukloni odluku o utvrđivanj­u javnog interesa, jer smatraju da bi im zemlja bila oduzeta uz minimalnu naknadu.

Tvrtku Cable Car Montenegro osnovali su još 2008. Branko Kažanegra, Ivan Tomić i Nikola Koprivica. U tužbi navode da je s Općinom Budva bio postignut dogovor o izgradnji žičare, u što su bili spremni uložiti deset milijuna eura. Cable Car Montenegro obavio je sve pripremne radnje za početak projekta te angažirao poznatu kompaniju Doppelmayr iz Beča za projektira­nje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekt. “Sve zakonske obveze i više od toga do danas je ispunila naša tvrtka u želji da realizira ovaj zahtjevan, ali i vrlo značajan projekt od interesa za čitavu društvenu zajednicu“, rekli su iz kompanije Cable Car Montenegro, dodajući da Općina Budva nije ispunila zakonske uvjete.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia