Poslovni Dnevnik

Srbija će na izvoz svinjskog mesa u EU čekati šest godina

Prestalo je cijepljenj­e protiv svinjske kuge

-

Srbija je nakon 30 godina prestala s cijepljenj­em svinja protiv svinjske kuge, ali će na izvoz svinjskog mesa u EU čekati još najmanje četiri, a možda i šest godina, izjavio je Vitomir Vidović, bivši profesor Poljoprivr­ednog fakulteta u Novom Sadu. Vidović je jedan od najvećih stručnjaka u regiji za podizanje farmi svinja, navodi agencija Srna. Prema njegovim riječima, jednako dugo kao u EU srpsko svinjsko meso neće moći niti u Rusiju jer to neće dopustiti EU, čije članice nisu dopuštale prijevoz svinjskog mesa iz Srbije preko svog područja zbog cijepljenj­a protiv svinjske kuge, a zrakoplovn­i transport nije isplativ.

“Moraju uginuti sve životinje koje su cijepljene, a svinje najduže žive šest godina”, rekao je Vidović za Sputnik, dodajući da nije dovoljno samo ukinuti cijepljenj­e protiv svinjske kuge da bi Srbija mogla izvoziti na europsko tržište, već mora prestati i cijepljenj­e protiv virusne bolesti koju šire miševi.

On je istaknuo da je Srbija zbog cijepljenj­a protiv svinjske kuge izgubila i tržište, pa tako i proizvođač­e svinja, ali i novac koji je otišao na cijepljenj­e. “Ako smo nekad izvozili za 763 milijuna dolara godišnje, to pomnožite s 30 godina, eto toliko smo izgubili”, dodao je Vidović.

“Sada službeno proizvedem­o 2,5 mil. svinja, a neslužbeno oko 4 milijuna. I ne samo što ne izvozimo, nego i uvozimo svinje iz EU. Prema neslužbeni­m podacima klaonica, za devet mjeseci ove godine uvezli smo 3,5 milijuna svinja u vrijednost­i od 151 mil. eura”, objasnio je Vidović.

 ??  ?? Za početak izvoza u EU moraju uginuti sve cijepljene svinje
Za početak izvoza u EU moraju uginuti sve cijepljene svinje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia