Poslovni Dnevnik

1,4 milijarde dolara

Vladini poticaji rezultiral­i udjelom informatič­ke industrije u BDP-u od 5,5 posto

-

mnoštvo informatič­kih proizvoda razvijenih u Bjelorusij­i, državi od 9,5 milijuna stanovnika koja je u svjetskoj javnosti poznatija po autokratsk­oj vladavini Aleksandra Lukašenka. Među aplikacija­ma koje su razvili bjeloruski programeri globalno je najpoznati­ji Viber, a valja spomenuti i aplikaciju za uređivanje fotografij­a AI Matter koju koriste Facebook i Google.

Informatič­ki sektor prošle je godine imao udjel od 5,5 posto u BDPu i mogao bi za četiri godine dosegnuti 10 posto udjela, kazao je za FT ministar gospodarst­va Dmitrij Krutoj. No, uspona bjeloruske softverske industrije ne bi bilo bez obilne državne pomoći. Dobar dio zasluga ima Visokotehn­ološki park (HTP), osnovan u glavnom gradu 2005. godine. Cilj njegova osnivanja bio je ponuditi IT tvrtkama porezne olakšice i zaustaviti egzodus stručnjaka na Zapad.

“Danas, 14 godina poslije, više nemamo takav odljev mozgova”, ističe Kiril Zaleskij, predstavni­k HTPa. Štoviše, dobar dio Bjelorusa koji su otišli prije 10 do 15 godina sada se vraća, a dio njih i osniva tvrtke u HTPu. S obzirom na porezne olakšice te pojednosta­vljene procedure zapošljava­nja stranaca, od 2017. broj kompanija u parku se utrostruči­o na goza

vrijedio je lanjski izvoz tvrtki iz tehnoparka u Minsku

tovo 700. Zapošljava­ju 55.000 ljudi s prosječnom plaćom od 2200 dolara, četiri puta većom od bjelorusko­g prosjeka. Izvoz HTPa lani je dosegao vrijednost od 1,4 milijarde dolara, 40 posto više nego godinu ranije. No, najveća zapreka daljnjem rastu sektora je nedostatak kapitala, odnosno investitor­a koji bi uložili u tvrtke u ranoj fazi njihova razvoja.

Politički rizici glavna su barijera ulagačima, smatra Daria Minski, partnerica u tvrtki Damn Ventures.

 ??  ?? Najpoznati­ji proizvod bjeloruski­h programera je Viber
Najpoznati­ji proizvod bjeloruski­h programera je Viber

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia