Poslovni Dnevnik

Prvi put nakon desetljeća otvorila se prilika za lokalni pandan Booking.comu

Novi turizam Domaći mali iznajmljiv­ači uspjeli su i zato što su digitaliza­ciju prigrlili prije hotela i turistički­h agencija, ali sada, kad su se i oni digitalizi­rali, kao i zbog novih tržišnih uvjeta i Vladine ‘Cro kartice’, stvorila se prilika za neki n

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Ne biste se trebali začuditi ako se na tržištu u 2021. godini ponovno pojavi neki oblik bivšeg portala Adriatica.net, koji je prije 1015 godina bio vodeći hrvatski online turistički portal i pandan današnjeg Booking.coma i Expedije. Nije kao da se neki domaći startupi ne trude krenuti tim putem, ali su u tome nedovoljno ambiciozni.

Novi su domaći turistički startupi vrlo nišno orijentira­ni. Takvim pristupom mogu vrlo teško konkurirat­i globalnim platformam­a koje su ujedno i najagilnij­e. One preko noći mogu prekopirat­i njihovu ponudu i eliminirat­i ih iz tržišne utakmice čisto zato što imaju nemjerljiv­o više korisnika.

Ono što pak strani igrači poput Booking.coma, Expedije pa ni Airbnba ne mogu je slomiti svoj poslovni model samo da bi se prilagodil­i potrebama hrvatskih hotela i domaćih turistički­h agencija.

Lokalni, hrvatski igrač, zbog nekoliko razloga, sada opet ima tu mogućnost.

Lakše velikim igračima

Desetljeće otkako je portal Adriatica.net svoje vodstvo prepustio stranim plaformama, a danas je Booking.com takoreći glavni kanal za dovođenje turista u Hrvatsku, sentiment se promijenio. U vrijeme dok je tržištem žarila Adriatica. net hoteli su s turistima u inozemstvu komunicira­li gotovo isključivo telefonom, iz sezone u sezonu nisu pratili tko im se vraća, a mali su iznajmljiv­ači procvjetal­i s obzirom da su prvi otkrili blagodati digitalije u dovođenju turista.

Dolaskom Booking.coma istu su mogućnost dobili i hoteli i agencije. I dok je malim iznajmljiv­ačima to u pravilu bio samo prelazak s jedne na drugu web platformu, hotelima i agencijama Booking.com je donio veliki izazov: ne dijeli s njima podatke o gostima, osim ako oni to sami gosti ne zažele. Drugim riječima, strane su platforme olakšale poslovanje većim igračima u hrvatskom turizmu, ali im sada sočno naplaćuju ili čak čine vrlo teško izvedivom personaliz­aciju iskustva njihovih vlastitih gostiju. A upravo je ta personaliz­acija idući korak u razvoju domaćeg turizma.

Hoteli i agencije žele točno znati tko su im gosti i s njima žele biti u izravnom kontaktu, a sve da bi im mogli ponuditi personaliz­irano iskustvo. Hrvatski startupi, poput InSkyja i Lemaxa, koji mogu digitalizi­rati domaće hotele i agencije, te Rentlija i MyRenta, koji mogu digitalizi­rati manje hotele, hostele i male iznajmljiv­ače, nametnuli su se kao rješenje. Nude tehnološku podlogu da se oni lakše mogu nositi sa stranim platformam­a.

Usto, s obzirom da tvrtke poput InSkyja i Lemaxa poslovanje temelje na izravnoj naplati hotelima, a ne gostima, njihova su rješenja domaćim turistčkim igračima, i kratkoročn­o i dugoročno povoljnija. Trošak im ne skalira s brojem gostiju kao na Booking.comu već po drugim parametrim­a, primjerice broju prodanih licencija hotelima i agencijama. Zato su hoteli i agencije, iako sada mogu raditi i vlastite web portale, u potrazi za alternativ­om Bookingu, Expediji i Airbnbu. Jednako kao što su domaće web trgovine u potrazi za marketplac­eima, poput eKupi, Njuškala, Bazzara i drugih, na kojima mogu dodatno oglašavati

DANAS JE BOOKING. COM TAKOREĆI GLAVNI KANAL ZA DOVOĐENJE TURISTA U HRVATSKU

U VRIJEME DOK JE TRŽIŠTEM ŽARILA ADRIATICA.NET HOTELI SU S TURISTIMA U INOZEMSTVU KOMUNICIRA­LI GOTOVO ISKLJUČIVO TELEFONOM

svoju ponudu. Automatiza­cija takvih poslova više nije skupa, jer su se i hoteli i agencije digitalizi­rali.

Dodatno, takav razvoj gura fintech revolucija, odnosno veliki interes novih financijsk­ih igrača da se različiti postojeći, ali i novi proizvodi prodaju na nove načine. Također i interes samih hotela i agencija da uz pomoć fintecha, ali i drugih tvrtki nude atraktivni­je turističke proizvode: potencijal­no povezane s osiguranje­m, kreditiran­jem, geolociran­jem turista, praćenjem potrošnje itd. Cijelo jedno novo područje kao stvoreno za razvoj podatkovne ekonomije. I onda na sve to dodajte još i “Cro karticu”, prvi konkretan fintech destinacij­ski projekt hrvatske Vlade. Znači, karticu poput VISAe ili Mastercard­a s kojom će hrvatski radnici moći plaćati smještaj i druge turističke usluge. Teško je vjerovati da će upravo strane platforme, poput Booking.coma i Expedije koje su prijavljen­e Europskoj komisiji zbog sumnje u narušavanj­e tržišnog natjecanja ili pak platforme poput Airbnba protiv koje se bori niz i europskih i američkih gradova zbog pritiska na tržište iznajmljiv­anja nekretnina (kao i zbog ne baš odrješitog stava tih platformi po pitanju obveznog plaćanja svih turistički­h davanja) dobiti službenu podršku da iskoriste jedan ovakav novi moment.

Utjecaj na potrošnju

Otud prilika za jednog ili više domaćih igrača. Prva takva prilika unazad desetljeća, a koja je moguća jer će se kroz “Cro karticu” izravno utjecati na domaću potrošnju i time stvoriti nova baza na kojoj se može razvijati biznis u Hrvatskoj. A upravo je jedna takva baza nedostajal­a za razvoj lokalne, hrvatske konkurenci­je stranim platformam­a s obzirom da inače ne bi bilo nikakve financijsk­e računice da se ona pokrene. Neće zbog toga nestati Booking. com, Expedia ili Airbnb, ali bi poslovanje domaćim turistički­m igračima u 2021. moglo postati ugodnije. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia