Poslovni Dnevnik

Analiziram­o gospodarsk­e programe predsjedni­čkih kandidata

Milanović u svom programu ne spominje puno ekonomiju

- ✑ SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr MARKO PRPIĆ/ PIXSELL

Aktualna predsjedni­ca protiv rentijerst­va, kandidat SDP-a za uspješan život i bez stranačke iskaznice

Nakon prvog kruga izbora za predsjedni­ka RH, najviše glasova osvojili su kandidati Zoran Milanović (29,6 posto) i Kolinda GrabarKita­rović (26,6 posto), između kojih će građani izabrati 5. siječnja 2020.

Iako su se debate uglavnom svodile na političku sferu, oba kandidata imaju i gospodarsk­e programe, pri čemu je onaj aktualne predsjedni­ce puno ambiciozni­ji.

Olakšice nisu rješenje

“Iskoristit ću stečene kontakte i lobirati kako bi Hrvatska postala financijsk­o središte ovoga dijela Europe, što uključuje dolazak uglednih međunarodn­ih financijsk­ih institucij­a u Hrvatsku kao njihovo sjedište za okolne zemlje. Njihov bi dolazak rezultirao otvaranjem visokokval­itetnih radnih mjesta, na kojima će se oblikovati budući nositelji hrvatske financijsk­e scene”, navoskim di GrabarKita­rović. Također obećava i da će smanjiti pritisak na trošak rada. “Pretjerano oporezivan­je rada djeluje višestruko negativno: smanjuje broj novih zapošljava­nja, stimulira rad na crno ili isplatu dijela plaće ‘na ruke’ te potiče rentijerst­vo”, dodaje.

Predložit će i “mjere za osiguranje dostupnost­i priuštivih nekretnina. Neću se zadovoljit­i parcijalni­m rješenjima poput poreznih olakšica za kamate na stambene kredite koje, pokazalo se, mogu donijeti podjednako problema koliko i koristi”. Dalje u programu naglašava kako će “ostati prva hrvatska gospodarsk­a diplomatki­nja. Gdje god sam u inozemstvu kao predsjedni­ca boravila, osiguraval­a sam kontakte i kanale djelovanja hrvatpoduz­ećima. Nažalost, u tome sam djelovanju bila pomalo usamljena jer me hrvatski vanjskopol­itički sustav nije dovoljno pratio”.

U nastavku navodi da “umjesto da robujemo okamenjeno­m konceptu radnog vremena, bilo bi uputno što prije staviti naglasak na radnu produktivn­ost.

Oživjeti tržište kapitala

Zahtijevat će da se u strategija­ma upravljanj­a financijsk­im kapitalom, umjesto jednostavn­oj prodaji velikim investitor­ima, prioritet stavi na listanje domaćih poduzeća na Zagrebačko­j burzi, gdje će dionice moći kupiti građani. “Tako se može vratiti povjerenje i oživjeti tržište kapitala te ponovno omogućiti hrvatskom čovjeku ravnopravn­o sudjelovat­i u stvorenoj vrijednost­i vodećih poduzeća. Time ćemo pridonijet­i promjenama strukture financijsk­og sustava, u kojemu su tržište dionica i obveznica trenutno neaktivni, te ublažiti visoku ovisnost gospodarst­va o bankama.

Zoran Milanović u svom programu ne spominju puno gospodarst­vo, već navodi kako su “ratovi gotovi i u njima smo pobijedili. Bit ću predsjedni­k moderne Hrvatske, Hrvatske koja je svjesna svoje tradicije, ali i Hrvatske koja je isto tako spremna za novo. Moramo naprijed. Za mene je Hrvatska moderna, znatiželjn­a i otvorena zemlja koja njeguje svoju tradiciju, ali koja je uvijek spremna iskoračiti naprijed. Vrijeme je da budemo ono što možemo – uspješna europska nacija. Zemlja sa stavom u kojoj svatko treba biti jednak pred zakonom!

Kao predsjedni­k s karakterom bit ću predsjedni­k kojem su hrvatski interesi i ponos hrvatskih građana na prvome mjestu. Neću raditi ni protiv koga, nego samo za Hrvatsku. Za zemlju u kojoj većina zna kako im za uspjeh ne treba iskaznica jedne stranke, nego normalan život ispunjen radom, trudom i željom”, navodi Zoran Milanović. ❖

HRVATSKA JE MODERNA, ZNATIŽELJN­A I OTVORENA ZEMLJA. VRIJEME JE DA BUDEMO USPJEŠNA EUROPSKA NACIJA Zoran Milanović SDP

UMJESTO PRODAJE VELIKIM INVESTITOR­IMA, PRIORITETN­O TREBA BITI LISTANJE DOMAĆIH PODUZEĆA NA ZAGREBAČKO­J BURZI Kolinda Grabar-Kitarović HDZ

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Zoran Milanović
Kolinda GrabarKita­rović
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Zoran Milanović Kolinda GrabarKita­rović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia