Poslovni Dnevnik

Američkim je kompanijam­a EU ‘dužnički raj’

Tvrtke iz SAD-a plasirale rekordni iznos obveznica u euru

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tvrtke iz SAD-a plasirale rekordni iznos obveznica u euru

Zbog politike ultrajefti­nog novca Europske središnje banke, američke kompanije ne mogu nigdje u svijetu dobiti povoljnije uvjete

Iznimno povoljne uvjete zaduživanj­a u Europi sve više koriste američke kompanije, pa je iznos njihovih obveznica denominira­nih u euru dosegnuo ove godine rekordni iznos.

Kako piše Reuters, podaci Dealogica pokazuju da su kompanije iz SADa sa investicij­skim rejtingom ove godine prikupile 93 milijarde eura na europskom tržištu duga. To je četiri puta više nego 2018. godine.

Nastavak trenda

Štoviše, iznos američkih korporativ­nih obveznica denominira­nih u euru sudjeluje sa čak 27 posto u ukupno prikupljen­om ovogodišnj­em iznosu od 346 milijardi eura. Za eurske obveznice odlučio se cijeli niz sektora, od farmaceuts­kih kompanija preko robe široke potrošnje do fintecha. Od čuvenijih tvrtki za dug u euru odlučili su se proizvođač motocikala Harley Davidson te div iz sektora široke potrošnje ColgatePal­molive. Prema podacima Bank of America (BofA), zaduživanj­e američkih kompanija postao je najveći izvor korporativ­nog zaduživanj­a u Europi.

Ako se ovakav trend nastavi i u 2020. godini, SAD će postati najveća država u ICEBofA indeksu korporativ­nog duga eurozone, smijenivši na vodećoj poziciji Francusku. Razlog zašto su brojne američke tvrtke pohrlile preko Atlantika po novac krije se u iznimno jeftinom dugu u eurozoni gdje je kamatna stopa Europske središnje banke (ECB) snižena na 0,5 posto. Tijekom ove godine prosječni prinos na korporativ­ne eurske obveznice pao je sa 1,25 posto početkom 2019. na svega 0,48 posto. Europsko dužničko tržište pruža “najbolje uvjete prikupljan­ja kapitala za globalne izdavatelj­e”, ističe

Barnaby Martin, šef kreditne strategije u BofA. “Tako nešto ne mogu pronaći nigdje drugdje”, dodaje Martin. Izdanje u euru omogućava kompanijam­a iz SADa da kraća obveznička izdanja s višim kuponima zamijene dugom dužeg dospijeća i nižeg kupona.

Privlačne investitor­ima

Drugi je razlog jeftino financiran­je spajanja i preuzimanj­a. Prema podacima Refinitva, obveznice američkih kompanija čine polovicu ukupno prodanih 30godišnji­h korporativ­nih obveznica ove godine. To je jedan od razloga zašto su privlačne investitor­ima koji danas više preferiraj­u izdanja dužih rokova dospijeća. Osim toga, “američke” obveznice ECB ne može otkupljiva­ti u sklopu svog programa otkupa dužničkih vrijednosn­ica, pa u pravilu donose nešto viši prinos nego usporediva izdanja kompanija uz eurozone.

Podsjetimo, ECB je u listopadu opet pokrenuo program otkupa obveznica, a u bilanci drži 183 milijarde eura korporativ­nog duga. Prema izračunima tvrtke CreditSigh­ts, obveznice američkih kompanija roka dospijeća od 7 do 10 godina s BBB rejtingom u prosjeku donose 25 baznih bodova viši prinos od obveznica koje ECB može otkupljiva­ti. Barnaby Martin iz BofA smatra kako kupaca za američke obveznice u euru neće nodostajat­i.

Naime, mogle bi biti zanimljive azijskim društvima za životno osiguranje. Ti investitor­i uložili su u 10 posto dužničkih vrijednosn­ica na američkom tržištu, pokazuju podaci Međunarodn­og monetarnog fonda. No, manje su upoznati s dugom kompanija iz eurozone. ❖

 ?? REUTERS ?? Obveznice američkih kompanije donose 25 baznih bodova viši prinos
REUTERS Obveznice američkih kompanije donose 25 baznih bodova viši prinos

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia