Poslovni Dnevnik

Barel nafte tijekom ove godine poskupio za 20%

Cijene ‘crnog zlata’ povećale se i treći tjedan zaredom

-

Cijene ‘crnog zlata’ povećale se i treći tjedan zaredom

Zahvaljuju­ći tržištu nafte, energetski sektor u cjelini na putu je da 2019. zaključi u solidnom plusu

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa su dosegnule nove najviše razine u gotovo tri mjeseca, što se zahvaljuje napretku u trgovinski­m odnosima između SADa i Kine. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,4 posto, na 66,14 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 60,44 dolara.

Prva faza sporazuma

Rast cijena nafte treći tjedan zaredom zahvaljuje se potvrdi da će prva faza trgovinsko­g sporazuma između SADa i Kine biti potpisana početkom siječnja. To je krajem prošloga tjedna kazao ministar financija SADa Steven Mnuchin, istaknuvši da je sve stavljeno na papir, prevedeno i da oko toga više nema pregovora. Poboljšanj­e trgovinski­h odnosa između SADa i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanj­e rasta dva najveća svjetska gospodarst­va i dva najveća potrošača nafte u svijetu, što bi trebalo dovesti do jačanja potražnje za “crnim zlatom” u idućoj godini. “Energetski sektor u cjelini na putu je da 2019. godinu završi u solidnom plusu, isključivo zahvaljuju­ći tržištu nafte”, kaže Barbara Lambrecht, analitičar­ka Commerzban­ke. Od početka godine cijena nafte porasla je na londonskom tržištu 23 posto, nakon gotovo 20postotno­g pada u 2018. godini. Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPECa i njegovih partnera, uključujuć­i Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnj­e kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanj­a rasta globalnog gospodarst­va i potražnje za naftom.

Dodatno smanjenje

Proizvodnj­a će u prvom tromjesečj­u 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno. Trenutno smanjenje proizvodnj­e OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnj­e. I dok OPEC smanjuje proizvodnj­u, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje vrijeme povećavaju.

U SADu se proizvodnj­a nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno prošloga petka, pokazuje da je broj aktivnih postrojenj­a u SADu povećan drugi tjedan zaredom, i to za njih 18, na ukupno 685. Ipak, od početka godine broj aktivnih postrojenj­a smanjen je za njih otprilike 200, pa će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad tog broja od 2016.

 ?? REUTERS ?? Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i partnera
REUTERS Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i partnera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia