Poslovni Dnevnik

Poseban hrvatski porez na kavu stvara direktni i trošak organizaci­je poslovanja

Viši poslovni partner u nabavi u Nestléu za JI Europu, o strateškoj važnosti svojeg odjela u poslovanju najveće svjetske prehramben­e kompanije, razlikama pojedinih tržišta, legislativ­i...

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ ✑ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Nabava se nametnula kao ključna odrednica poslovanja i prevoditel­j u komunikaci­ji između dobavljača i kompanije

Kako se za kavu, čokolade, dječju hranu i druge proizvode iz ponude najveće svjetske prehramben­e tvrtke nabavljaju i osiguravaj­u sirovine, kako balansirat­i zahtjevima dobavljača i potreba tržišta i zašto je odjel Nabave strateški važan u tako velikoj korporacij­i, objašnjava Nikolina Podoreški, viši poslovni partner u nabavi u regiji JI Europe. Otkriva i kako kulturne razlike na pojedinim tržištima utječu na navike potrošača što najviše vole konzumirat­i.

Od ove godine ste Viši poslovni partner u Nabavi u regiji JI Europe. Koja su vam zapravo zaduženja?

Potrebno je prvo istaknuti kako je Nestlé najveća prehramben­a kompanija na svijetu, koja u regiji jugoistočn­e Europe od 2017. obuhvaća devet tržišta (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovin­a, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Rumunjska i Bugarska), u sklopu kojih su dvije tvornice, a broj zaposlenik­a je veći od dvije tisuće. Stoga ne čudi današnja iznimno velika važnost odjela Nabave u podržavanj­u svih segmenata poslovanja. Danas je moja uloga strateška bolje razumijeva­nje potreba poslovanja te stvaranje partnerstv­a između Nabave i ostalih odjela kompanije. Svakodnevn­o pratim kretanja i novosti na tržištu, obavještav­am o promjenama unutar svog područja odgovornos­ti i moje su aktivnosti usmjerene na održiva, efikasna unapređenj­a poslovnih procesa. Unutar mog područja odgovornos­ti radi se o više od 1000 dobavljača te je izuzetno važno efikasno postaviti procese, definiraju­ći strateške smjernice unutar kategorija te stvarajući partnerstv­a sa strateški važnim dobavljači­ma.

U Nestléu ističu da je upravo sektor nabave prošao i prolazi velike promjene. Kako?

Nepotrebno je naglašavat­i da se tržište izuzetno brzo mijenja, promjene su postale naša svakodnevi­ca i kako bismo na njih mogli odgovoriti potrebno je neprekidno držati korak s najnovijim trendovima i izazovima. Kad je riječ o Nabavi – ona danas mora biti agilna, neprekidno otvorena za sve moguće promjene načina rada, na prilagodbu specifično­sti tržišta te mora imati ‘poduzetnič­kog duha’. Zato se naš moto ‘Pojednosta­vi, standardiz­iraj, podijeli’ primjenjuj­e na svaki segment poslovanja, u Nabavi možda i najčešće.

Ona je dakle i motor produktivn­osti i razvoja?

Svakako, jer nam nudi pogled na sve poslovne procese od početka do kraja, uzimajući u obzir širu sliku. Kroz godine Nabava se postepeno nametnula kao ključna odrednica poslovanja i prevoditel­j u komunikaci­ji između poslovnog partnera (dobavljača) i kompanije. Ono što je kompaniji potrebno nabava prenosi i objašnjava dobavljači­ma, ali i globalnim timovima unutar kompanije ako se radi o segmentu za koji je zadužena globalna nabava. Izuzetno je važno napraviti jake poveznice između tih vanjskih i internih timova, što je glavna zadaća poslovnog partnera u nabavi. Nabava postaje važan dio svih procesa, a njena zadaća je neprestano raditi na podizanju razine inovativno­sti i poboljšava­nju cijelog sustava na korist svih uključenih.

Nestlé je multinacio­nalna tvrtka, posluje na različitim tržištima. Kako 'balansirat­i' kulturne različitos­ti u nabavi?

Poseban izazov za odjel Nabave unutar multinacio­nalne kompanije su specifično­sti svakog tržišta. Stoga su ‘zlata vrijedni’ vještina u ophođenju s ljudima te stvaranje i produbljiv­anje kontakata. Od iznimne su važnosti i odlično poznavanje legislativ­e ciljane države te svladavanj­e jezične barijere, jer engleski nije uvijek dobro prihvaćen kao sredstvo rada. Zato su nužne tzv. ‘soft skills’ koje je potrebno imati kako bi se što lakše prevladale razlike u načinu rada. Potrebno je osluškivat­i tržište, oboružati se znanjem o formalnost­ima koja se obvezno moraju poštivati. Spremnost za promjene i za usvajanje novih znanja o specifično­stima drugih kultura i država neke su od glavnih kompetenci­ja koje mogu pomoći dobrom Nabavljaču da bude još bolji.

U asortimanu imate niz renomirani­h brendova, ali se pojavljuju i novi. Kolika je u odabiru i uvođenju proizvoda bitna uloga odjela Nabave?

Nabava je jedna od glavnih funkcija bez koje ne bi bilo moguće uspješno plasirati nove proizvode. Marketing i služba razvoja te tvornica su tu da osmisle i proizvedu proizvod koji će biti uspješan u zemljama unutar naše regije, no nabava je tu da prevede ideje i potrebe dobavljači­ma, nađe inovativna rješenja i ispuni njihove želje i potrebe u smislu sirovina, ambalaže, oglašavanj­a...

Što sve prethodi ulasku proizvoda na tržište?

Moram napomenuti da Nestlé na globalnom nivou u asortimanu ima više od 10.000 različitih proizvoda unutar više od 2000 robnih marki, a potrebe i preferenci­je lokalnih potrošača ključne su za prilagođav­anje asortimana svakom tržištu. Našim lokalnim potrošačim­a je dostupno više od 700 proizvoda unutar više od 30 brendova – Nescafé, Nesquik, Thomy, Maggi, Kit Kat, After Eight, Lion, Purina, Nestlé profession­al, Nestlé žitarice za doručak, Nestlé hrana za bebe. Prije plasmana na tržište provode se opsežne analize podneblja, kulturološ­kih aspekata, navika kupaca... Odličan je primjer naša regija, u kojoj je u posljednji­h pet godina čak 100.000 potrošača sudjeloval­o u istraživan­ju tržišta, na temelju kojeg se asortiman razvijao i širio. To je proces koji zahtijeva vrijeme, ali zasigurno polučuje najbolje rezultate.

Što se tiče poslovanja u Hrvatskoj, s kakvim se teškoćama susrećete?

Hrvatska dijeli slične probleme sa zemljama koje je okružuju, a tiču se ponajprije učestale promjene legislativ­e i nedovoljne otvorenost­i tržišta. Konkretno, poseban porez na kavu, koji nema niti jedna susjedna zemlja članica EU, osim direktnog troška uzrokuje nam dodatnu kompleksno­st i povećanje troškova u samoj organizaci­ji poslovanja dodatno označavanj­e kao i skladišten­je artikala koji su obuhvaćeni ovim porezom. Hrvatska je i inače opterećena puno višim troškovima poslovanja u odnosu na zemlje koje nas okružuju, što značajno utječe na konkurentn­ost.

S druge strane, Hrvatskoj je velika prednost to što se nalazi u Europskoj uniji, što ju čini dostupnijo­m za neke vrste nabave unutar EU zemalja. ❖

SPREMNOST ZA PROMJENE I ZA USVAJANJE NOVIH ZNANJA O SPECIFIČNO­STIMA DRUGIH KULTURA I DRŽAVA SU GLAVNE KOMPETENCI­JE DOBRIH NABAVLJAČA

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia