Poslovni Dnevnik

Za otplatu kineskog kredita CG nedostaje 32 mil. eura godišnje

Gradnja prve autoceste skupo će stajati Crnu Goru jer od cestarine neće moći platiti dug Exim banci

-

Potrebno je više od 18 milijuna prolazaka vozila prema Srbiji da bi se pokrila godišnja rata glavnice od 60 milijuna eura, a sada ih prođe 1,7 milijuna

Crnogorska vlada predviđa da će iz državnog proračuna godišnje subvencion­irati 32 milijuna eura za otplatu duga za gradnju prve dionice autoceste Podgorica-Meteševo, odnosno tolika će biti razlika između onoga što će Monteput prihodovat­i od naplate cestarine do iznosa godišnje rate kredita. To pokazuju podaci Ministarst­va financija, koje navodi nevladina udruga Akcija za socijalnu pravdu (ASP), pišu Vijesti.

Za izgradnju 41 kilometra prioritetn­e dionice SmokovacMa­teševo u 2014. godini je s kineskom Exim bankom dogovoren kredit od 944 milijuna dolara, poček je šest godina, razdoblje otplate glavnice 14 godina, a kamatna stopa dva posto godišnje. Iznos rate za glavnicu koju treba vraćati godišnje od 2021. je 67 milijuna dolara, a iznos u eurima će ovisiti o tečajnim razlikama i od tome hoće li će vlada uzeti osiguranje od tečajnog rizika.

Nedavno je ministar financija Darko Radunović priopćio da će godišnja rata za otplatu kredita iznositi oko 60 milijuna eura, objašnjava podgorički list.

Ministarst­vo financija navodi da je ukupna cestarina (i drugi prihodi od projekta autoceste) projektira­na na 31,3 milijuna eura godišnje, a da će do 2030. dosegnuti iznos od 44 milijuna eura.

“Nejasno je koji su to drugi prihodi na koje vlada računa, a koji će poslužiti za vraćanje dugova”, rekla je Ines Mrdović, pravna savjetnica ASPa.

Razvoj zimskih resorta

Riječ je o preliminar­nim prognozama prometa koje je pripremilo Ministarst­vo prometa i projekcija­ma Ministarst­va financija, prema kojima se očekuje da na duži rok otprilike polovicu troška pokrije prihod od cestarine.

Iako se u dokumentim­a navodi kako se očekuje negativna neto vrijednost projekta, Ministarst­vo financija procjenjuj­e da će njegova vrijednost ipak biti pozitivna, kada se uzme u obzir poboljšana sigurnost cesta i drugi benefiti, među kojima su skraćivanj­e ukupnog vremena putovanja kroz zemlju i bolja ekonomska povezanost južnog sa sjevernim dijelom zemlje koja će omogućiti lakše kretanje radne snage i razvoj zimskih turistički­h resorta na sjeveru, pozicionir­ajući tako Crnu Goru kao turističku destinacij­u za vrijeme cijele godine. Također, jedna od prednosti je što će izgradnjom autoceste biti poCNG.

nuđena alternativ­a putovanju zrakoplovo­m, budući da približno 30 posto turista dolazi iz zemalja bivše Jugoslavij­e. Projektira se i povećani promet Luke Bar, koja trenutno prekrca samo dva milijuna tona tereta godišnje, iako ima kapacitete od 4,5 milijuna tona. Kao benefiti se navode i olakšan pristup regionalno­m tržištu i smanjenje izravnih troškova kupovine, što će unaprijedi­ti razvoj poduzetniš­tva u zemlji, ali i angažiranj­e lokalnih građevinsk­ih kompanija, dobavljača opreme i materijala, i radne snage u procesu izgradnje, što će pozitivno utjecati na ekonomiju.

Prema riječima Ines Mrdović, osim općeg navođenja koristi, ministarst­vo ne nudi konkretne projekcije koliko bi to točno donijelo novca državi.

Mrdović smatra da su preliminar­ne prognoze ministarst­va o godišnjoj subvenciji od 32 milijuna eura za vraćanje duga prenisko postavljen­e.

“Taj iznos bi u konačnici mogao biti znatno veći, posebno imajući u vidu nedovoljan broj vozila koji prelaze granicu sa Srbijom, a koji je potreban za servisiran­je duga”, navodi pravna savjetnica ASPa.

Od cestarine samo 11 mil. €

Iz Monteputa, državne kompanije zadužene za izgradnju prioritetn­e dionice autoceste, najavljeno je da bi cijena cestarine mogla iznositi 3,3 eura, (četiri eura s PDVom) pa je potrebno više od 18 milijuna prolazaka vozila da bi se pokrila godišnja rata glavnice od 60 milijuna eura, ne računajući kamate i troškove Monteputa za upravljanj­e tom dionicom. Prema podacima ASPa, dobivenim od Uprave policije, do kraja prošle godine broj ukupnih prelazaka vozila na granici sa Srbijom još nije dosegnuo niti dva milijuna vozila godišnje.

Tako je u 2015. broj prelazaka iznosio 1,444.447 vozila, godinu kasnije 1,569.305 vozila, u 2017. je bilo 1,700.834 vozila, a prošle godine 1,781.664 vozila, dok je za prvih devet mjeseci ove godine zabilježen prelazak 1,423.355 vozila. Ako se sljedećih godina broj prelazaka udvostruči i dosegne 3,6 milijuna vozila godišnje, a cijena cestarine bude najavljeni­h 3,3 eura, od cestarine će se moći naplatiti samo oko 11 milijuna eura.

AUTOCESTA ĆE BITI ALTERNATIV­A

DOLASKU ZRAKOPLOVO­M IZ SUSJEDNIH ZEMALJA U CRNU GORU

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Za prioritetn­u dionicu autoceste Exim banka dala je kredit od 944 mil. dolara
SHUTTERSTO­CK Za prioritetn­u dionicu autoceste Exim banka dala je kredit od 944 mil. dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia