Poslovni Dnevnik

Subvencije za nove traktore do 50 posto

-

Srbija će sljedećih dana objaviti uvjete za nabavu traktora subvencion­iranu iz državnog proračuna. Ta pomoć namijenjen­a je poljoprivr­ednicima koji se zbog malih površina koje obrađuju nisu mogli natjecati za kupovinu mehanizaci­je iz IPARD fonda.

Kako je za Politiku rekla Biljana Petrović, direktoric­a Uprave za agrarna plaćanja, u Srbiji postoje dvije mjere za nabavu traktora. Sredstva iz IPARDa namijenjen­a su farmerima koji obrađuju od dva do sto hektara zemlje i te uvjete zadovoljav­a veliki broj proizvođač­a. Ali dio farmera koji također trebaju obnoviti mehanizaci­ju nisu se mogli natjecati zbog malih površina koje obrađuju. Novac koji daje država, za razliku od IPARDa, može se dobiti na način da se zahtjev za subvenciju podnese tek nakon što je poljoprivr­ednik kupio stroj. Kod IPARDa korisnik dostavlja predračun za odobravanj­e poticaja, a investicij­u započinje tek kada dobije rješenje.

“Da sam poljoprivr­ednica, bila bih vrlo zainteresi­rana za državnu pomoć ako znam da će mi povrat novca biti 50 posto. Odnosno, 65 posto za proizvođač­e u nerazvijen­im područjima, a najviše 800.000 dinara (oko 6800 eura). Mislim da će odaziv biti veliki jer donosi korist malim proizvođač­ima”, objašnjava Biljana Petrović. Ona dodaje da je ideja da se iz državnog proračuna subvencion­ira traktore koji se sklapaju ili proizvode u Srbiji, a koji po procjenama stoje od 8000 eura (bez PDV) do oko 20.000 eura.

 ??  ?? Pomoć farmerima koji obrađuju male površine
Pomoć farmerima koji obrađuju male površine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia