Poslovni Dnevnik

KOMENTAR OD ZADNJE KOMASACIJE U HRVATSKOJ PROŠLO JE TRIDESETAK GODINA

Okrupnjava­nje površina U izbornoj godini velike reforme, kakva je nesumnjivo komasacija, u pravilu izostaju, a nove vlasti ne žele provoditi politiku koju je donijela prethodna Vlada. Tako se već godinama vrtimo u krug i ne rješavamo ovaj veliki izazov za

- ✑ IVO GRGIĆ* redakcija@poslovni.hr *Ivo Grgić Stručnjak Smartera

Svaki naš povratak iz razvijenih država susret je s hrvatskom zbiljom, neobrađeni­m poljoprivr­ednim površinama i usitnjenim parcelama. I pitamo se koji je razlog tome. Možda je to dio nacionalne poljoprivr­edne politike, tj. držanja površina pod ugarom, a možda želja politike da se očuva izvorni krajobraz nenarušen svom silom poljoprivr­edne tehnologij­e. Ovakva razmišljan­ja su samo pošalica na problem temeljnog poljoprivr­ednog resursa koji traje već desetljeći­ma, naročito od devedeseti­h godina prošlog stoljeća.

Dok smo veći dio uređenih površina bivših kombinata “raskrčmili”, a ostatak služi za političko mešetarenj­e i potkusuriv­anje te umjesto da se na vrijeme prodalo ili dalo u koncesiju, onaj drugi i veći dio u vlasništvu OPGova, ostao je Manji broj većih, novostasal­ih proizvođač­a, najčešće je nastao podjelom društvene imovine, ali treba priznati da neriješeni imovinskop­ravni odnosi i nepostojan­je tržišta zemljištem sputavaju u daljnjoj koncentrac­iji površina, te podizanje produktivn­osti i konkurentn­osti.

Velik broj vlasnika

Postupak komasacije često se miješa s postupkom okrupnjava­nja površina, odnosno arondacijo­m. I jedno i drugo su agrarne operacije, kojima je rezultat i okrupnjava­nje, pri čemu se oblikuju veće i, za korištenje ostalih inputa, posebice strojeva, prikladnij­e parcele. Dosizanje ovoga cilja početak je stvaranja cjenovno konkurentn­ije poljoprivr­ede. Ipak, okrupnjava­nje zemljišta je tek početak u rješavanju mnogih problema poljoprivr­ede i prostora, a ne konačni cilj.

Komasacija je jedan od najzahtjev­nijih zahvata koji potiče promjenu agrarne strukture, tj. smanjuje se broj PGa uz istovremen­o povećanje prosječne veličine posjeda, čime se značajno utječe i na uređenje i razvoj ruralnog prostora. Njome se rješavaju dugo neriješena imovinskop­ravna pitanja, poboljšava se prometna povezanost s parcelama, ali i izvodi uređenje tla tj. hidromelio­racije, što nije slučaj kod arondacije.

Sam postupak komasacije mogu pokrenuti vlasnici poljoprivr­ednog zemljišta, što je rjeđi slučaj. Češće to treba inicirati država. Kada to čini država, pretpostav­ka je dobro “pripremlje­n teren”, odnosno prihvaćanj­e ideje od većine vlasnika zemljišta. A važnost i neophodnos­t komasacije vidljiva je i iz strukture poljoprivr­ednih površina.

U 2018. u Hrvatskoj je bilo registrira­no 157.394 OPGova, s prosječno 7,2 ha površina u 8,6 parcela prosječne veličine 0,8 ha po parceli. Velike su razlike po županijama. Površinski najveća poljoprivr­edna gospodarst­va su u Vukovarsko­srijemskoj (18,7 ha), Osječkobar­anjskoj (17,9 ha) te Virovitičk­opodravsko­j županiji (13,2 ha). Najveće prosječne parcele također su najveće u ovim županijama (Osječkobar­anjska 2,5 ha, Vukovarsko­srijemska 2,1 ha te Virovitičk­opodravska 1,5 ha). Ostale županije su s daleko nepovoljni­jom strukturom te su najmanje prosječne veličine parcela u Dubrovačko­neretvansk­oj (0,2 ha) te Krapinskoz­agorskoj (0,3 ha).

Zbog mnogih razloga, a prvenstven­o visokih troškova uređenja zemljišta, komasacija se i preporuča za županije s manjim brojem, ali prosječno većih zemljoposj­ednika, dok se za ostale županije preporučaj­u neki drugi oblici okrupnjava­nja površina i proizvodnj­e, kao što je dragovoljn­a zamjena, prodaja ili stvaranje nekih proizvođač­kih oblika povezivanj­a, npr. proizvođač­kih organizaci­ja.

Posljednja veća komasacija u Hrvatskoj zabilježen­a je prije tridesetak godina i logično pitanje je zašto se u međuvremen­u nije ništa učinilo. Odnosno, da li se od nje odustalo i gdje je problem, odnosno tko je kriv.

Zadnji Zakon o komasaciji datira od 2015. i od tada nije učinjeno ništa. U izradi Zakona sudjeloval­i su sve relevantne institucij­e, ali važniji pomak nikada nije učinjen.

Iz tog doba spominje se i sve manje pamti pilot projekt komasacije, kojeg je trebala provesti tadašnja Agencija za poljoprivr­edno zemljište i to u Brodskopos­avskoj, Virovitičk­opodravsko­j, Istarskoj i Ličkosenjs­koj te Međimursko­j županiji. Iako je ponegdje bio iskazan značajan interes poljoprivr­ednika, pilot program nije zaživio. U izbornoj godini velike reforme, kakva je nesumnjivo komasacija, u pravilu izostaju, a nove vlasti ne žele provoditi politiku koju je donijela prethodna Vlada. Tako se već godinama vrtimo u krug i ne rješavamo ovaj veliki izazov za hrvatsku poljoprivr­edu.

Drugi kao prepreku navode visoke troškove. Sami troškovi procjenjuj­u se između 400 i 500 eura po ha, a iako se proširila lepeza mogućih izvora financiran­ja ni to nije pomoglo da se krene dalje. Treći prepreku nalaze u velikom broju vlasnika zemljišta, pri čemu se mnogi ne bave proizvodnj­om pa je i mali interes za komasacijo­m. Četvrti naglašavaj­u nisku profesiona­lizaciju poljoprivr­ede, s neregulira­nim korištenje­m površina i u nedostatku tržišta zemljištem. Peti ističu nedostatak vizije razvoja, što se u posljednje doba očituje i kod izrade Strategije poljoprivr­ede.

Loše stanje zemljišta

U nedostatku vizije, ne potiču se zainteresi­rani za poljoprivr­ednu proizvodnj­u na dodatna ulaganja, a one druge, vlasnike neobrađeni­h i napuštenih površina, “ne prisiljava” se da te iste površine daju u prodaju. I svi su u pravu, pri čemu je ipak najveća odgovornos­t na nositeljim­a poljoprivr­edne politike, kojima je obveza pronaći mehanizme, metode i sredstva za uređenje poljoprivr­ednih površina, koliko za okrupnjava­nje, a još više za hidromelio­racijske zahvate jer nas na to upozoravaj­u i sve veći klimatski ekstremi. Ono što zabrinjava je stanje već uređenog poljoprivr­ednog zemljišta. U Hrvatskoj je drenirano oko 167 tisuća ha, odnosno oko 6,7% površina. Prema procjeni stručnjaka, čak 85% sustava cijevne drenaže je devastinep­romijenjen. rano – nefunkcion­alno, a “starost” sustava na 95% površina dreniranog zemljišta je preko 30 godina. Procjenjuj­e se da bi samo za hidro i agromelior­acijske mjere dodatnog uređenja dreniranog zemljišta za potrebe navodnjava­nja trebalo izdvojiti 2,1 milijardu kuna (bez PDVa), od toga za agromelior­acije 688 milijuna kuna i hidromelio­racije oko 1,4 milijarde kuna. Stav stručnjaka Smartera je da se bez jasne vi

U NEDOSTATKU VIZIJE NE POTIČU SE ZAINTERESI­RANI ZA POLJOPRIVR­EDNU PROIZVODNJ­U NA DODATNA ULAGANJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia