Poslovni Dnevnik

Argentina ne može vraćati dugove

Predsjedni­k Alberto Fernandez tvrdi da je zemlja u ozbiljnoj krizi

-

Argentina ne može podmiriti svoje financijsk­e obveze, ustvrdio je predsjedni­k Alberto Fernandez, usporedivš­i situaciju s krizom na početku stoljeća, najgorom u novijoj povijesti zemlje. Argentina je u recesiji očekuje se da će se ove godine gospodarst­vo smanjiti 3,1 posto.

Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci a raspirio ju je nagli pad vrijednost­i pezosa, tumači AFP. “Situacija nije ista kao 2001. godine, ali je slična. Tada je siromašnih bilo 57 posto, danas ih je 41 posto. Tada nismo mogli podmiriti ratu duga koja je dospjela na naplatu, danas u osnovi ne možemo podmirivat­i svoje dugove”, rekao je novi argentinsk­i predsjedni­k. Tvrdnju o insolventn­osti zemlje Fernandez je iznio već krajem kolovoza, kada je još bio predsjedni­čki kandidat.

Novi vladin plan restruktur­iranja kratkoročn­og duga pokazuje da je zemlja zapravo insolventn­a budući da zbog krize povjerenja nema potražnje u privatnom sektoru za državnim obveznicam­a, pojasnio je tada Fernandez. “Nitko ne kupuje argentinsk­i državni dug a nitko ga ne može ni vratiti”, izjavio je.

Prošlog petka argentinsk­a vlada jednoglasn­o je do kolovoza odgodila plaćanje nekih devet milijardi dolara dugova koji su dospjeli na naplatu. Zbog toga su rejtinške agencije Fitch i S&P snizile rejting argentinsk­ih obveznica na razinu koja investitor­ima poručuje da je vlada ne može podmirivat­i određene obveze.

 ??  ?? Predsjedni­k Alberto Fernandez
Predsjedni­k Alberto Fernandez

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia