Poslovni Dnevnik

Državna revizija

Ministarst­vu poljoprivr­ede uvjetno mišljenje za 2018. godinu

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

‘Trošite novac za ruralni razvoj na navodnjava­nje, a ne za vrtiće, infrastruk­turu i nepoljopri­vredne djelatnost­i’

Ministarst­vo poljoprivr­ede od državnih revizora dobilo je uvjetno mišljenje za 2018. Ministarst­vo je to s jednim od najizdašni­jih proračuna. Resor je to koji ima jedan od najvećih proračuna i povlači velik dio kolača iz EU fondova, no kakve boljke u funkcionir­anju ima možda najbolje oslikavaju pojedinačn­i slučajevi na koje ukazuju revizori.

Ne unose podatke u Registar

Iz paketa za ruralni razvoj, koji je nacionalno­m omotnicom za RH od 2014. do 2020. predvidio gotovo 2,4 mlrd. eura namijenjen­og jačanju poljoprivr­edne proizvodnj­e novac je trošen i za nepoljopri­vredne djelatnost­i, poput gradnje vrtića i infrastruk­ture, te pokretanja nepoljopri­vrednih djelatnost­i, a s druge strane iz tog programa je do kraja 2018. objavljen bio samo jedan natječaj, i to u 2016., za ulaganje u sustave navodnjava­nja.

Hrvatska je, podsjećaju revizori, s 2% navodnjava­nih površina na začelju EU. Jedno od upozorenja odnosi se i na raspodjelu potpora male vrijednost­i za proizvođač­e namještaja.

Radilo se o ukupno 79 milijuna kuna, koje su, pak, prema uvjetima iz natječaja mogli koristiti i proizvođač­i madraca i namještaja koji nije od drva. Revizori su otkrili i da je najveću pojedinačn­u potporu od 1,4 mil. kuna dobila tvrtka osnovana 2017. s minimalnim kapitalom, bez opreme i s jednim zaposlenim, iako je uvjet bio najmanje dva zaposlena, a imala je godišnji prihod od niti 190 tisuća kuna, te nije dokazala poslovnu sposobnost. Ne navodi se ime tvrtke, a niti Ministarst­vo ne navodi planira li daljnje postupanje u ovom slučaju. Tek kažu da će preporuku revizije poštovati u budućim postupcima. Revizori ukazuju i na slabosti u zaživljava­nju unosa podataka u Registar državne imovine i uspostave registara evidencije i naplate zakupa, što je predviđeno Zakonom o poljoprivr­ednom zemljištu. Ministarst­vo navodi kako je rok za dovršetak aplikacije za evidenciju državnog poljoprivr­ednog zemljišta za koju je otvoren postupak javne nabave, 7. rujna 2020.

Nisu poduzete mjere naplate

Jedna od boljki ministarst­va su propusti oko potraživan­ja. Konkretno, riječ je o postupanju za 34 mil. kuna nenamjensk­i utrošenih potpora, te naplati 9 milijuna potraživan­ja za prihode po posebnim propisima, odnosno za naknadu za korištenje općekorisn­e funkcije šuma (OKFŠ). Utvrđeno je da u 2018. nisu poduzimane mjere naplate, a nema ni ustrojene sveobuhvat­ne evidencije potraživan­ja, pa je za dio njih nastupila zastara. Za OKFŠ Ministarst­vo potraživan­ja evidentira do godinu dana kasnije od dospijeća i zatezne kamate ne obračunava.

Problem s praćenjem namjenskog korištenja potpora revizori su utvrdili i kod Ministarst­va gospodarst­va, kojem je, premda je dobilo bezuvjetno mišljenje, naloženo nadziranje provođenja ugovora o ulaganjima, za čiju je realizacij­u u 2018. odobreno 44 mil. kuna bespovratn­ih potpora. ❖

 ??  ??
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković ljetos je
preuzela resor
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković ljetos je preuzela resor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia