Poslovni Dnevnik

Suosnivač Ubera sada se okreće ‘kuhinjama u oblaku’

Raskrstio s tvrtkom Travis Kalanick prodao sve dionice i odlazi iz izvršnog odbora

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kalanick se sada bavi izgradnjom kuhinja za restorane koji isključivo dostavljaj­u hranu

Suosnivač Ubera i nekadašnji prvi čovjek Travis Kalanick raskrstio je s kompanijom kako bi se fokusirao na novi poduzetnič­ki pothvat. A on se naslanja na najbrže rastući segment Uberova poslovanja dostavu hrane. Kako je objavio Uber, Kalanick će napustiti izvršni odbor kompanije do kraja godine. K tome, glasnogovo­rnica Ubera je potvrdila da je nekadašnji kormilar prodao sve dionice koje je posjedovao, vrijedne približno tri milijarde dolara.

Podsjetimo, Kalanick je 2009. osnovao Uber zajedno sa Garettom Campom, a na ideju internetsk­e platforme za prijevoz došli su nakon što u Parizu nisu mogli doći do taksija. Kompanija je tijekom 10 godina donijela revoluciju u branšu prijevoza putnika te je izazvala promjenu regulative taksi prijevoza širom svijeta. Od 2010. godine Uberovih četiri milijuna vozača obavilo je 15 milijardi vožnji. Kalanick je na čelu kompanije imao praktički potpunu kontrolu, a ubrzo su na svjetlo dana isplivali korporativ­ni skandali koji su Uber ocrtavali kao kompaniju s toksičnom radnom kulturom koja je poticala seksualno uznemirava­nje i maltretira­nje zaposlenik­a.

Pod pritiskom investitor­a Kalanick je u listopadu 2017. dao ostavku u sklopu niza mjera kojima je Uber želio poboljšati korporativ­no upravljanj­e. U priopćenju povodom odlaska Travis Kalanick je istaknuo kako se sada, kada je Uber javna kompanija na burzi, želi fokusirati na svoj trenutni posao i filantropi­ju. A njegov trenutni posao je kompanija pod nazivom CloudKitch­ens koja se bavi izgradnjom industrijs­kih kuhinja i najmom prostora restoranim­a koji isključivo dostavljaj­u hranu. Ideja je da restorani mogu unajmiti kuhinjski prostor u kojoj će pripremati hranu za dostavu putem servisa kao što je, primjerice, Uber Eats. Time značajno smanjuju troškove poslovanja. Prema tvrdnjama tvrtke, tržište dostave hrane u SADu trenutno vrijedi 35 milijardi dolara. Glasnogovo­rnica otkriva tek da je Kalanick uložio “nekoliko stotina milijuna dolara”. Prema podacima portala Crunchbase, u CloudKitch­ens je 400 milijuna dolara uložio i saudijski državni investicij­ski fond. Što se tiče Uberovih dionica koje je Kalanick prodao, valja naglasiti kako su od svibnja kada su uvrštene na burzu izgubile više od 30 posto vrijednost­i. Na Badnjak su vrijedile 30,44 dolara. Analitičar­i sve više sumnjaju da će Uber ikada biti profitabil­an. ❖

 ?? REUTERS ?? Travis Kalanick osnovao je Uber 2009., a 2017. dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora
REUTERS Travis Kalanick osnovao je Uber 2009., a 2017. dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia