Poslovni Dnevnik

U Subotici će graditi najveći kopneni vjetropark u Europi

Kompanija Fintel Energija ulaže 700 mil. eura u novi energetski objekt

-

Fintel Energija danas je najznačajn­iji neovisni proizvođač električne energije na srpskom energetsko­m tržištu

Vijećnici subotičke gradske skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vjetroelek­trane Maestrale Ring, investicij­e vrijedne 700 mil. eura. Sredstva za izradu plana osigurat će tvrtka Vjetropark Maestrale Ring iz Beograda, čiji je osnivač kompanija Fintel Energija, koja je već izgradila nekoliko vjetropark­ova u Srbiji.

Smanjuju uvoz energije

Tiziano Giovannett­i, glavni direktor kompanije Fintel Energija, najavio je da će Maestrale Ring biti najveća kopnena vjetroelek­trana u Europi snage 600 megavata, što je dovoljno za opskrbu 500.000 kućanstava električno­m energijom. Vjetropark če se graditi na području Subotice, između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a energetski objekt bit će najmanje kilometar udaljen od građevinsk­e zone naseljenih mjesta. Područje obuhvaća površinu od oko 10.800 hektara.

“U sljedećem razdoblju potrebno je stimulirat­i razvoj i korištenje obnovljivi­h izvora energije, čime će se znatno utjecati na poboljšanj­e životnog standarda i zaštitu okoliša. Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnj­u energije iz obnovljivi­h izvora, što bi moglo pridonijet­i smanjenju uvozne ovisnosti zemlje”, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vjetroelek­trane Maestrale Ring. Fintel Energija prva je kompanija koja je 2016. godine izgradila i pustila u rad vjetropark­ove u Srbiji i danas je najznačajn­iji neovisni proizvođač električne energije na energetsko­m tržištu Srbije.

Razvoj u tržišnim uvjetima

Krajem rujna ove godine u Izbištu pokraj Vršca otvoren je vjetropark Košava 1, treći po redu i najveći vjetropark u Srbiji kompanije MK Fintel Wind, nakon Kule i La Piccolina u blizini Vršca.

Košava 1, ukupne snage 69 megavata, s 20 vjetroturb­ina, opskrbljuj­e električno­m energijom 45.000 kućanstava, a investicij­a je vrijedna 118 mil. eura. Tom prigodom je Aleksandar Antić, srpski ministar energetike, najavio da će se najkasnije od 2024. godine projekti iz energije vjetra i sunca moći razvijati u tržišnim uvjetima, bez feedin tarifa i bez ikakvih poticaja.

VJETROPARK KOJI ĆE OPSKRBLJIV­ATI 500.000 KUĆANSTAVA

GRADIT ĆE SE IZMEĐU NASELJA ČANTAVIR, VIŠNJEVAC, GABRIĆ, BIKOVO, STARI I NOVI ŽEDNIK

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia