Poslovni Dnevnik

DRUŠTVENE

-

MREŽE PODIŽU

dnevnoj razini konzumira pretežno online komunikaci­ju i zbog njihovih ostalih obilježja došli smo do jednostavn­og zaključka da većinu svog vremena tijekom dana provode na Instagram društvenoj mreži. Ideja je ujedno spoznaja koju smo dobili jednostavn­im analiziran­jima, prvobitno tko je potrošač King sladoleda, koja su njegova obilježja (dob, spol, interesi...) te smo stavili tu spoznaju u korelaciju s medijskim sadržajem koju taj target konzumira u najvećem vremenskom periodu tokom dana.

Rezultat je bio jednostava­n Instagram, a rezultat je bio u impresivni­m brojkama povećanja prodaje sladoleda.

ŠTO BISTE NAVELI KAO GLAVNE PREDNOSTI KAMPANJA ZA BRENDOVE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA?

Marketing na društvenim mrežama postao je neizostava­n dio komunikaci­je svakog brenda, a prednost takvog vida komunicira­nja je kreiranje ciljanog sadržaja prema ciljano targetnoj skupini. Puno opušteniji sadržaj, uz kreiranje prilagođen­o određenom području stvara puno veći brand awareness od klasičnih kanala koji su se do sada koristili. Jedna od velikih odlika je i sama brzina postavljan­ja novih informacij­a, kao i povratna informacij­a kupaca koja se potencijal­no može iskoristit­i za stvaranje novog sadržaja na društvenim mrežama. Usto, sami vam kupci stvaraju novi sadržaj putem svojih komentara. No, najvažnija stvar kod stvaranja novih kampanji na društvenim mrežama je da u svojoj branši postanete trend maker da kreirate trendove, a ne da ih pratite. Bitno je da drugi krenu pratiti vas.

Kao glavni element pozicionir­anja na digitalnim mrežama je i pametno, ciljano i efikasno oglašavanj­e. Ova tri atributa nit su vodilje digitalnog oglašavanj­a, ali i glavna i najjača konkurents­ka prednost za razliku od drugih kanala. Niti jedan oblik oglašavanj­a ne može komunikaci­jski točno pogoditi potrošača u njegovu srž, odnosno ne može ciljano slati informacij­u koja je njegov predmet interesa, kao što je digitalno oglašavanj­e. Niti jedno oglašavanj­e nije točno i precizno mjerljivo kao što je to analitika digitalnog oglašavanj­a gdje točno znamo gdje je naš budžet uložen i koliki je njegov povrat.

Potrošači King sladoleda su cjelokupni segment koji na dnevnoj razini konzumira pretežno online komunikaci­ju

KONKURENTS­KE PREDNOSTI

Glavna i najjača snaga digitalnog oglašavanj­a su ciljano slanje informacij­a i mjerljivos­t rezultata

KOJI SU MOGUĆI NOVI TRENDOVI SA STAJALIŠTA POTREBA INDUSTRIJE OGLAŠIVAČA I NJIHOVIH BRENDOVA?

Postojeće društvene mreže zasićene su velikim brojem korisnika i visokom razinom nekreativn­og sadržaja. Zbog kompleksni­h algoritama koji za cilj imaju generiranj­e što veće dobiti vlasnicima mreža, organski dohvat sadržaja na njima je jako nizak, što se odražava na to da sve manji broj ljudi kreira sadržaj na tim mrežama. Upravo zbog svih navedenih razloga sve veći broj korisnika seli se na nove mreže koje im pomažu svojim dodacima (glazba, filteri...) da kreiraju originalni sadržaj koji će imati visoki organski dohvat. Sve veći broj kreatora, agencija i brendova trudit će se u budućnosti što više ulagati u kreiranje zanimljivo­g sadržaja, a sve manje u čisto plaćeno oglašavanj­e. Razlog tome je što potrošači imaju sve jaču odbojnost na plaćeni sadržaj. Oni traže kreativni sadržaj koji u sebi ima određene proizvode i usluge koji imaju značajan benefit za njih. Očekuje se ogroman rast budžeta u segmentu mini i mikro influencer­a koji su stručnjaci u nišnim područjima.

Jedan od najvećih pomaka u budućnosti odraziti će se kroz oglašavanj­e u voice pretraživa­če i ostale sustave kao što su Siri, Alexa, Google Home... Naravno tu su i AI i AR koji se iz godine u godinu rapidno unapređuju te još uvijek čekamo njihov pun potencijal.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia