Poslovni Dnevnik

Indija ne želi milijardu dolara od Amazona

Širenje Amazona uspoređuje se sa zloglasnom East India Company

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Najveće udruženje trgovaca na ulice 300 gradova izvelo je tisuće prosvjedni­ka

Ministar trgovine Piyush Goyal ističe da Amazon ne čini uslugu Indiji i čudi se ulaganju unatoč gubicima

Iako je najavio dodatnih milijardu dolara investicij­a u Indiju, povrh postojećih 5,5 milijardi, Amazon je naišao na veliku opoziciju svom daljnjem širenju na najbržeras­tućem tržištu online trgovine na svijetu. Prvo je indijski regulator za tržišno natjecanje pokrenuo istragu pod sumnjom da Amazon favorizira određene trgovce na svojoj platformi, što je u Indiji zabranjeno stranim igračima.

Zatim je vlasnik i direktor Amazona te najbogatij­i čovjek na svijetu Jeff Bezos odlučio posjetiti Indiju da bi na kraju osim prosvjedni­ka naišao i na vrlo oštrog ministra.

Trgovci prestrašen­i

Ministar trgovine Piyush Goyal istaknuo je da “Amazon ne čini uslugu Indiji” novom investicij­om i čudio se da ide u toliku investicij­u unatoč gubitku. Amazon je, naime, u Indiji gdje zbog tamošnjih zakona koji brane stranim igračima da posjeduju više od 49 posto vlasništva u multi-brend maloprodaj­i morao svoj model pretvoriti u sličan eBayju, gdje ništa ne prodaje izravno već nudi platformu drugim trgovcima objavio da je imao u prošloj godini pad prihoda od osam posto i gubitak od 800 milijuna dolara.

“Oni (Amazon) mogu investirat­i milijardu dolara, ali ako rade gubitak od milijardu dolara godišnje, onda i trebaju milijardu da bi financiral­i takav gubitak. Ne radi Amazon uslugu Indiji kad ulaže milijardu dolara”, kaže Goyal.

Najveće udruženje trgovaca u Indiji, CAIT, koje okuplja više od 70 milijuna fizičkih trgovina i zastupa 90 posto trgovaca u toj državi izvelo je na ulice čak 300 gradova na tisuće prosvjedni­ka. Glavni tajnik CAITa izjavio je da je Amazon već do sada uspio uništiti mnoge male trgovce i da sada gradi lažni narativ da će ih zapravo osnažiti svojim ulaskom. Drugi predstavni­k CAITa, nacionalni tajnik Sumit Agarwal bio je još oštriji prozvavši Bezosa ekonomskim teroristom, a ulazak Amazona u Indiju usporedio s ulaskom ozloglašen­e kolonijaln­e kompanije East India Companyja u Indiju. Amazon trenutačno u Indiji zapošljava 62.000 ljudi od ukupno 750.000 zaposlenik­a globalno, a Jeff Bezos tvrdi da će kroz širenje otvoriti još milijun radnih mjesta u Indiji.

Britanski mediji, koji imaju dužu povijest odnosa s Indijom, tumače da je Bezos možda najbogatij­i čovjek na svijetu, ali je u Indiji nepoznat te da želi na tržište koje bi do 2026. trebalo vrijediti 200 milijardi dolara uz rekordan rast od 50 posto godišnje.

Poslovi milijarder­a

Mukesh Ambani, koji na papiru vrijedi upola manje od Bezosa, tek oko 60 milijardi dolara, poznatiji je u Indiji i ujedno je najbogatij­i čovjek u Aziji. Ambani je na zapadu poznat po neboderu od 27 katova u Mumbaiju, Antiliji, drugoj najskupljo­j rezidencij­i na svijetu. Britanci tumače da Ambani želi biti broj jedan u etrgovini u Indiji te da zato Amazonu neće biti lako. ❖

NAJVEĆE UDRUŽENJE TRGOVACA NA ULICE 300 GRADOVA IZVELO JE TISUĆE PROSVJEDNI­KA

 ?? REUTERS ?? Vlasnik Amazona Jeff Bezos odlučio je
posjetiti Indiju
REUTERS Vlasnik Amazona Jeff Bezos odlučio je posjetiti Indiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia