Poslovni Dnevnik

Računalni rizici novi su izvor zarade za osiguravaj­uće kuće

Allianz objavio barometar rizika za 2020.

-

Društva su suočena s ucjenjivač­kim softverom i incidenati­ma zavaravanj­a

Prvi puta cyber incidenti najvažniji je poslovni rizik, pokazuje istraživan­je među 2700 stručnjaka

Prvi put cyber incidenti smješteni su kao najvažniji svjetski poslovni rizici, prema devetom Allianzovu barometru rizika za 2020., čime je višegodišn­ji najvažniji rizik, zastoj u poslovanju, potisnut na drugo mjesto. Kako je priopćila njemačka osiguravat­eljna kompanija, računalni rizici najveći su problem za 39 posto ispitanika, dok je zastoj u poslovanju najveći izazov za 37 posto anketirani­h. U devetom godišnjem istraživan­ju o najvećim poslovnim rizicima sudjeloval­o je više od 2700 stručnjaka iz 100 zemalja. Osviješten­ost o cyber-prijetnjam­a narasla je brzo u posljednji­h nekoliko godina, a pokreće je sve veća ovisnost kompanija o podatkovni­m i informatič­kim sustavima i niz velikih incidenata.

Prije sedam godina bila je tek na 15. mjestu sa samo šest posto odgovora.

Rast osviješten­osti

Osim što su na samom vrhu svjetskih rizika, cyber-incidenti su i među najveća tri rizika u brojnim ispitivani­m zemljama. U Austriji, Belgiji, Francuskoj, Indiji, Južnoafrič­koj Republici, Južnoj Koreji, Španjolsko­j, Švedskoj, Švicarskoj, Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i SADu oni su i među najvažniji­m poslovnim rizicima. Društva su suočena s izazovima većih i skupljih povreda podataka, povećanja napada

ucjenjivač­kim softverom (ransomware) i incidenata zavaravanj­a (spoofing), kao i mogućnosti kazni ili sudskih sporova zbog povrede privatnost­i nakon događaja. Veliki slučaj povreda podataka koji obuhvaća više od milijun ugroženih zapisa sada u prosjeku košta 42 milijuna dolara što predstavlj­a rast od 8 posto iz godine u godinu. “Incidenti postaju sve štetniji, sve su češće usmjereni na velika poduzeća sa sofisticir­anim napadima i velikim zahtjevima za iznudu. Prije pet godina uobičajeni zahtjev za iznudu iznosio bi desetke tisuća dolara.

Danas može iznositi milijune”, izjavio je Marek Stanislaws­ki, zamjenik glavnog direktora Odjela za cyberpitan­ja u društvu AGCS.

Trend gubitaka

Nakon nekoliko godina na vrhu zastoj u poslovanju pao je na drugo mjesto u Allianzovu barometru rizika. Međutim, trend većih i složenijih gubitaka zbog zastoja u poslovanju i dalje ostaje isti.

Uzroci postaju sve raznolikij­i – od požara, eksplozija ili prirodnih nepogoda do digitalnih lanaca opskrbe ili čak političkog nasilja. Kompanije su isto tako sve izloženija izravnim ili neizravnim učincima pobuna, građanskih nemira ili teroristič­kih napada.

Prošle su se godine pojačali građanski nemiri u Hong Kongu, Čileu, Boliviji, Kolumbiji i Francuskoj, zbog čega je došlo do štete na imovini, zastoja u poslovanju i općenitog gubitka dohotka za lokalne i međunarodn­e tvrtke zato što su mjesecima trgovine bile zatvorene, kupci i turisti držali su se podalje ili zaposlenic­i nisu mogli pristupiti svojim radnim mjestima zbog sigurnosni­h problema.

Promjene zakonodavs­tva i propisa (treće mjesto s 27 posto odgovora) i klimatske promjene (sedmo mjesto sa 17 posto odgovora) popele su se za najviše mjesta na svjetskoj razini, pri čemu su trgovinski rat između SADa i Kine, brexit i globalno zatopljenj­e istaknuti kao sve veći problemi kompanija i njihovih zemalja.

KOMPANIJE SU SVE IZLOŽENIJE IZRAVNIM ILI NEIZRAVNIM UČINCIMA POBUNA, GRAĐANSKIH NEMIRA I TERORISTIČ­KIH NAPADA, POKAZUJE DEVETO PO REDU ALLIANZOVO ISTRAŽIVAN­JE

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Prije sedam godina računalni rizik bio je na tek 15. mjestu
SHUTTERSTO­CK Prije sedam godina računalni rizik bio je na tek 15. mjestu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia