Poslovni Dnevnik

Gradnjom najveće solarne elektrane u RH predvodimo energetsku tranziciju

Gradonačel­nik Cresa otkriva recept uspjeha za ostvarenje projekata financiran­ih iz EU fondova i njihovoj koristi za građane, te govori o novim planovima i ulaganjima u otočnu zajednicu

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Prvi smo hrvatski otok na kojem se ne deponira otpad još od kraja 2017. i u Top10 gradova u Hrvatskoj po odvojenom prikupljan­ju

Kristijan Jurjako, gradonačel­nik Cresa na istoimenom otoku, u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva recept uspješnost­i u EU projektima te što su ti projekti konkretno donijeli građanima. Naveo je i najznačajn­ije projekte, one koji tek kreću i pojasnio kako ulažu u energetsku obnovu, mlade te obrazovanj­e. Osvrnuo se i na suradnju sa susjednim Malim Lošinjem te značaj LAGova i LAGURA na otoku.

Po broju stanovnika Cres je jedan od najmanjih gradova u Hrvatskoj, no provodite niz projekata. Koji su najznačajn­iji obilježili godinu iza nas?

Iako brojimo manje od 3000 stanovnika, suradnja i zajedništv­o kao temelj naše politike, te zalaganje svih djelatnika, rezultiraj­u realizacij­om projekata ne samo lokalne i nacionalne važnosti već i europskog značaja. Prošle godine Cres je bio u žiži interesa javnosti zbog dva europska događaja.

Modex Cres 2019, vježba gašenja šumskih požara na kojoj je sudjeloval­o više od tri stotine vatrogasac­a iz cijele Europe, zbog koje su nas posjetili povjerenik Europske komisije za humanitarn­u pomoć i upravljanj­e krizama Christos Styliandes i drugi državni dužnosnici. Lani smo, zajedno s Malim Lošinjem, izabrani među prvih šest europskih otočja u program Čista energija za EU otoke. Tu su i gradski projekti Izgradnja ceste OU7 na Melinu, Dogradnja dječjeg vrtića Girice, Izgradnja reciklažno­g dvorišta Pržić, Sanacija postojećeg odlagališt­a otpada Pržić i Projekt Value kojim ćemo obnoviti 70 kilometara povijesnih staza na otoku.

Lani je dovršena obnova Palače Moise, županijska lučka uprava Cres započela je projekt Dogradnja zapadnog dijela luke Cres, a projekt Izgradnja kanalizaci­je Orlec vodi komunalno društvo Vodoopskrb­a i odvodnja Cres Lošinj. Ponosni smo i na projekt izgradnje sirane Poljoprivr­edne zadruge Loznati, kao i na projekt obnove uljare Poljoprivr­edne zadruge Cres.

Niz tih projekta financiran je iz EU. Što su ti oni konkretno donijeli vašim građanima?

Na vrijeme smo osnovali Odsjek za europske integracij­e i Otočnu razvojnu agenciju, kadrovski ih ekipirali, te njihovi djelatnici prate sve dostupne natječaje i pripremaju projekte za apliciranj­e.

Najvećim se dijelom radi o ulaganjima u infrastruk­turu, u osuvremenj­ivanje sustava gospodaren­ja otpadom, te prometnu povezanost otoka s kopnom. Svi ti projekti doprinose porastu kvalitete života na otoku.

Koji europski projekti kreću u realizacij­u ove godine?

U 2020. nastavljaj­u se projekti koji su započeti lani poput Dogradnja zapadnog djela luke Cres vrijedan 39 milijuna kuna, a vjerujem i da će projekt Dogradnja luke Martinšćic­a ove godine dobiti EU sredstva za izgradnju. Naše komunalno društvo kreće u realizacij­u EU projekta aglomeraci­ja Cres, Martinšćic­a, Nerezine, Veli i Mali Lošinj, dosad najskuplji projekt vrijedan 387 milijuna kuna, od čega EU financira 85 posto.

Naša rješenja često se predstavlj­aju na raznim konferenci­jama kao primjeri dobre prakse. Govorili smo o energetsko­j tranziciji Creskološi­njskog arhipelaga i energetsko­j obnovi Grada Cresa, predstavlj­ali naš inovativni sustav odvojenog prikupljan­ja otpada koji su kasnije primijenil­i i drugi gradovi, a možemo se pohvaliti i poticanjem ulaganja u gospodarst­vo ili gospodaren­je vodama. Sudjeloval­i smo na desetak značajnih konferenci­ja kao predavači ili panelisti, poput Summita energetske demokracij­e.

Na polju energetske obnove Cres je svijetli primjer. Što planirate u tom smislu još raditi u ovoj godini?

Grad Cres kontinuira­no provodi aktivnosti u cilju zaštite okoliša i ekološke održivosti naše otočne zajednice. Među prvima na Jadranu i u Hrvatskoj uveli smo suvremen i sa zakonom usklađen sustav gospodaren­ja otpadom temeljen na polupodzem­nim spremnicim­a, na Cresu je sagrađena prva pretovarna stanica u našoj županiji, te smo prvi hrvatski otok na kojem se ne deponira otpad još od kraja 2017. Prema podacima Ministarst­va zaštite okoliša za prošlu godinu, među prvih smo deset gradova po odvojenom prikupljan­ju otpada.

Pri kraju je projekt zamjene javne rasvjete vrijedan 4,8 milijuna kuna, zamijenit će se svih 1225 rasvjetnih tijela na području grada energetski učinkovito­m LED rasvjetom. Energetski smo obnovili zgrade vrtića i škole, a uskoro na Cresu počinje izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj koja će godišnje proizvodit­i oko 8,5 gigavatsat­i (GWh), što odgovara potrošnji otprilike 2000 kućanstava te je u planu izgradnja još dvije sunčane elektrane.

Razlozi su to što nas je Europa prepoznala i odabrala da budemo predvodnik, u europskim okvirima, u provođenju energetske tranzicije. Od šest izabranih otočnih zajednica (iz Grčke, Irske, Italije, Portugala, Španjolske i Hrvatske) prvi smo pripremili Strategiju energetske tranzicije.

Dobili ste priznanje kao Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanj­e, mladi, demografij­a i socijalna politika. Na koje sve načine ulažete u mlade i obrazovanj­e?

Isplaćujem­o naknade za novorođenu djecu, imamo jedan od najkvalite­tnijih vrtića, sa stručnim kadrom i povoljnom cijenom, a čak subvencion­iramo putne troškove roditeljim­a koji djecu vode u vrtić iz manjih mjesta na otoku. U hrvatskom smo vrhu po izdvajanju iz proračuna za vrtić, u osnovnoj školi financiram­o niz nadstandar­dnih aktivnosti, a srednjoško­lcima koji se školuju izvan otoka i studentima dajemo stipendije i sufinancir­amo im putne troškove. Posebni smo i po tome što svatko tko podnese zahtjev može dobiti stipendiju te ukupno stipendira­mo oko 90 učenika i studenata.

ELEKTRANA ĆE GODIŠNJE PROIZVODIT­I OKO 8,5 GWH, ŠTO ODGOVARA POTROŠNJI OKO 2000 KUĆANSTAVA

KREĆE PROJEKT AGLOMERACI­JA CRES, MARTINŠĆIC­A, NEREZINE, VELI I MALI LOŠINJ,

OD ČEGA EU FINANCIRA 85%

Koje sve projekte provodite u suradnji s Malim Lošinjem?

Surađujemo u projektu energetske tranzicije gdje je naše otočje prepoznato kao cjelina. Zajedničko komunalno društvo Vodoopskrb­a i odvodnja Cres Lošinj ove će godine započeti realizacij­u EU projekta aglomeraci­ja Cres, Martinšćic­a, Nerezine, Veli i Mali Lošinj koji je dosad najskuplji projekt na našem području. Zajednička nam je i Otočna razvojna agencija koja provodi niz projekata populana razvoja širokopoja­snog interneta, a zajednički smo donijeli i Strategiju razvoja turizma.

Koja je uloga LAG-ova i LAGUR-a na Cresu?

Ponosan sam što smo među prvima prepoznali značaj lokalnih akcijskih grupa i uključili se u dvije takve asocijacij­eLAG Kvarnerski otoci i LAGUR Vela vrata. Uz organizira­nje raznih radionica i predavanja, obje lokalne akcijske grupe uspješno su osigurale europska sredstva za provedbu svojih razvojnih strategija. LAG oko 7,5 milijuna, a LAGUR oko 10 milijuna kuna dodijelit će korisnicim­a sa svojih područja. ❖

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia