Poslovni Dnevnik

ĐURO ĐAKOVIĆ MINISTRI: KOMPANIJI TREBA STRATEŠKI PARTNER

Šanse za opstanak Horvat i Marić prije odlaska premijera u Sl. Brod poručili da perspektiv­e ima

-

Ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da za Đuro Đaković grupu, koja je jučer dobila prvih 150 milijuna kuna kreditnog aranžmana, postoji perspektiv­a, no kako je potrebno izraditi program restruktur­iranja te pronaći strateškog partnera. Na pitanje novinara o situaciji u slavonskob­rodskoj tvrtki, koju je kasno popodne išao posjetiti i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, Horvat je nakon užeg kabineta Vlade izvijestio da će ta tvrtka u četvrtak (jučer) dobiti kreditni aranžman kojim će sanirati jedan dio svojih dugova.

“S prvih 150 milijuna kuna koji će Đuru Đakovića vratiti u život, vratit ćemo jedan dio dugova dobavljači­ma, dugova prema državi, a isto tako dobiti perspektiv­u za nabavu roba i materijala te završiti tri aktivna ugovora, koji će do kraja četvrtog mjeseca osigurati dodatnu likvidnost u visini od 128 milijuna kuna”, izjavio je Horvat, istaknuvši da perspektiv­a u Đuri Đakoviću sigurno postoji, no kako je neminovno, uz suglasnost Europske komisije, izraditi program restruktur­iranja. Ističe da se u tu tvrtku mora uvesti strateški partner “ako želimo perspektiv­u na drugačiji način, i opet pod strogim nadzorom i kontrolom paziti što se u Đuri Đakoviću zbiva”. Na upit o Uljaniku d.d., za koji je na ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu u srijedu skupština vjerovnika odlučila da nema uvjete za nastavak poslovanja te da ide u likvidacij­u, Horvat je kazao da je stečajna upravitelj­ica sve već pojasnila.

“Uljanik d.d. kao takav više ne postoji, a novac i jamstva ubuduće se mogu davati onima koji će poslovati sukladno zakonima i pravilima EK o državnim potporama”, poručio je. Ministar financija Zdravko Marić rekao je, pak, kako očekuje da nova uprava Đure Đakovića stabilizir­a poslovanje i ispuni preuzete obveze, a glede Uljanika ocijenio je da mu nisu okrenuta leđa i da se taj slučaj politizira. Vezano uz aktualno stanje u Đuri Đakoviću rekao je da su njegova očekivanja, s obzirom i na izdano državno jamstvo, da se tamo nastavi proizvodnj­a i isporuka vagona i da se stabilizir­a poslovanje.

S PRVIH 150 MIL. KUNA KREDITA TVRTKA ĆE SE VRATITI U ŽIVOT, VRATITI SE DIO DUGA DOBAVLJAČI­MA I DRŽAVI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia