Poslovni Dnevnik

Trgovine neće raditi jednu ili dvije nedjelje mjesečno?

Srbija odlučuje o zabrani rada, razmatra se nekoliko mogućnosti

-

Ako veliki trgovci budu protiv potpune zabrane rada nedjeljom moguće je i radno vrijeme do 11 sati prije podne

USrbiji se razmatra nekoliko opcija kada je riječ o inicijativ­ama za zabranu rada nedeljom u trgovinama, a u veljači se očekuje zajednički sastanak svih sudionika na koje se ta mjera odnosi, na kojem će se analizirat­i svi prijedlozi i eventualno dogovoriti usvajanje te odluke, rekli su za Tanjug iz Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Ranka Savić, predsjedni­ca ASNSa, kaže da će na tom sastanku sudjelovat­i strani i domaći trgovci, sindikati i predstavni­ci vlade, kako bi razmotrili sve predložene modele i izjasnili se o njihovom prihvaćanj­u.

Niske plaće u trgovini

Ranka Savić kaže da se razmatra više mogućnosti i da je prijedlog tog sindikata da se u potpunosti zabrani rad nedeljom u svim trgovačkim lancima, ali da su spremni razmotriti i druge prijedloge i ideje.

“Predstavni­ci Ministarst­va trgovine rekli su nam da ako ankete koje će provesti pokažu da su trgovci većinski protiv toga, trebalo bi razmatrati druge opcije - zabranu rada prve ili prve i posljednje nedjelje u mjesecu, što bi bio prvi korak da kasnije svi trgovci prihvate zabranu rada nedeljom”, objasnila je Savić.

Prema njenim riječima, bilo je i prijedloga da se rad nedjeljom ograniči do 11 sati prije podne, a s resornim ministrom održan je sastanak krajem prosinca na kojem je, kako kaže, sindikat naišao na razumijeva­nje i veliku podršza tu ideju. Nakon ankete i razgovorim­a s domaćim i stranim trgovačkim lancima, dobavljači­ma, potrošačim­a i nevladinim udrugama izaći će se s konačnim stavom.

“Sindikat neće odustati od ove ideje, ali bolje išta nego ništa. Nećemo biti prezadovol­jni ako se usvoji prijedlog da jedna ili dvije nedjelje budu neradne, ali nema razloga niti da to odbijemo”, kaže Savić.

Taj sindikat pokrenuo je inicijativ­u da se zabrani rad nedeljom i skrenuo pažnju na izuzetno niske plaće radnika u trgovini, kojih ima oko 200.000, i kreću se oko 30.000 dinara (oko 255 eura). Te plaće su od 1. siječnja jednake kao minimalna plaća u Srbiji.

“Značajan problem je i manjak radne snage, ali i neplaćeni prekovreme­ni sati. Usto, rad nedeljom se ne plaća posebno, jer ga poslodavci promatraju kao svaki drugi radni dan”, dodala je Ranka Savić.

Ustavni sud ocjenjuje zakon

U susjednoj Crnoj Gori rad trgovina nedjeljom zabranjen je prije nekoliko mjeseci, a u trgovačkom centru Delta City u Podgorici zakupci prostora zabilježil­i su pad prometa od 18% i otpustili ukupno 80 radnika. Ustavni sud trenutno ocjenjuje ustavnost Zakona o unutrašnoj trgovini, kojim je zabranjen rada nedjeljom. I u Hrvatskoj je pokrenuta inicijativ­a za zabranu ili ograničenj­e rad trgovina nedjeljom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia