Poslovni Dnevnik

Hoteli s tek 15,7% postelja stvaraju 40% ukupne dodane vrijednost­i

Hrvatska nema malo velikih hotela, nego općenito ima malo hotela, a Cipar s

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Najpoželjn­ija su ulaganja u najvišem segmentu, gdje je doprinos rastu dodane vrijednost­i najveći, Šonje

Hrvatska se od 2017. nalazi pri vrhu europskog dijela Mediterana po stopi investiran­ja u odnosu na dodanu vrijednost koja se stvara u hotelskim poduzećima i za 2017. to iznosi visokih 56,4%, a prate nas Bugarska, Portugal i Cipar. Daljnji razvoj našeg turizma zavisi o novom ciklusu ulaganja u hotele radi povećanja broja u svim segmentima, prema veličini i kvaliteti. Osobito poželjna su ulaganja u najvišem segmentu, gdje je i doprinos rastu dodane vrijednost­i najveći. Toliko željeni gosti više platežne moći neće doći ako im se ne ponudi odgovaraju­ći smještaj i sadržaj. Navodi su to iz analize Velimira Šonje predstavlj­ene na Turističko­m briefingu Hrvatske udruge turizma (HUT) kojoj je na čelu Veljko Ostojić.

Hrvatska može konkurirat­i samo kvalitetom i očito su takve investicij­e potrebne, no nismo konkurentn­i u poreznom smislu te je cijeli faktora zbog kojih green field investicij­e u hotelijers­tvu možemo nabrojati na prste jedne ruke. Na najavljeno smanjenje PDVa na 13% na dio turistički­h usluga gledamo kao na prijelaznu mjeru; naime, projekt PDV-a na turizam na Mediteranu je 10% i dok ga ne uhvatimo nećemo biti zanimljivi najvećim investitor­ima”, izjavio je Ostojić.

U strukturi domaće turističke ponude na hotelski smještaj otpada tek 15,7% ukupnog broja postelja, ali on stvara 40% ukupne dodane vrijednost­i (BDV) u turizmu, koji ‘nosi’ 20 mlrd. kuna (5,6% ukupnog BDVa). Tako se ostvaruje 3,7 puta veća dodana vrijednost po hotelskoj postelji u usporedbi sa smještajem u kratkoročn­om turističko­m najmu.

Riječ je o najmanjem udjelu hotelskih postelja u ukupnoj ponudi među relevantni­m turistički­m europskim zemljama - jedino Crna Gora ima visoki postotak postelja u tzv. obiteljsko­m smještaju, ujedno neoptimaln­oj strukturi kojom se blokira maksimalni gospodarsk­i efekt. Prema Šonji, zadnjih godina dobili smo oko 440.000 novih kreveta u obiteljsko­m smještaju, čiji ukupno ogroman udjel stvara nisku dodanu vrijednost, dok je na drugoj strani ozbiljan turistički biznis koji investira i pokušava držati korak s konkurenci­jom na Mediteranu.

“To za Hrvatsku znači da je na prekretnic­i, a novi ciklus ulaganja i povećanje dodane vrijednost­i može se postići samo snažnim poticanjem investicij­a u nove kapacitete više razine koji će omogućiti razvoj moderne ponude”, navodi Šonje.

U nekretnina­ma za kratkoročn­i turistički najam (imaju oko 60% kapaciteta) ostvaruje se oko 50% noćenja, a u

NAJAVLJENO SMANJENJE PDV-A NA 13% NA DIO TURISTIČKI­H USLUGA ZA NAS JE PRIJELAZNA MJERA, KAŽE OSTOJIĆ

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Velimir Šonje, izradio je analizu za HUT
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Velimir Šonje, izradio je analizu za HUT

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia