Poslovni Dnevnik

O prodoru na sjever zemlje odlučit ćemo do kraja 2020.

Michal Senczuk, predsjedni­k Uprave Studenca, otkriva velike planove ovog trgovačkog lanca koji s novim vlasnicima kani gotovo udvostruči­ti broj trgovina

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

ČVRSTO VJERUJEMO DA ĆE NAŠI PLANOVI ZA RAST REZULTIRAT­I UDVOSTRUČE­NJEM PRIHODA STUDENCA U NAREDNE TRI GODINE

Kontinenta­lni dio Hrvatske je veoma zanimljiv i donosi dodatni potencijal za razvoj, istražujem­o tržište

Michal Senczuk, predsjedni­k Uprave Studenca, u razgovoru za Poslovni dnevnik komentira poslovanje ovog trgovačkog lanca koji je krenuo u intenzivno širenje obalom te otkriva da do kraja 2020. kane gotovo udvostruči­ti broj prodavaoni­ca. Iznosi detalje ambiciozni­h planova i radi usporedbu poslovanja nekad i danas, kada je kompanija “u rukama” fonda Enterprise investors koji ga je preuzeo u ljeto 2018., godini koju je Studenac završio s 1,62 milijarde kuna prihoda.

Kako Studenac stoji na domaćem maloprodaj­nom tržištu govorimo li o udjelima? Koji je udjel na ukupnom tržištu, a koliko na obali u ovom trenutku?

Uzevši u obzir prihode maloprodaj­nih lanaca, Studenac ima udio ispod 5 posto na razini Republike Hrvatske uz dominantu poziciju duž Jadrana.

A koji su vaši ciljani udjeli, ali i prihodi u dugoročnij­em razdoblju – recimo u idućih tri do pet godina?

Teško je govoriti o planiranim budućim tržišnim udjelima jer to ovisi i o aktivnosti­ma ostalih sudionika na maloprodaj­nom tržištu.

Definitivn­o želimo postati jedan od značajnih igrača u maloprodaj­i i približiti kupcima pogodnosti našeg poslovanja. Čvrsto vjerujemo da će naši planovi za rast rezultirat­i udvostruče­njem prihoda Studenca u naredne tri godine. Podrazumij­evaju li ti ciljevi i prodiranje dublje u kontinent Hrvatske, vidite li tu prilike poput one koja je očito uočena u Istarskim supermarke­tima koje je Studenac preuzeo sredinom prošle godine?

Kontinenta­lni dio Hrvatske je definitivn­o veoma zanimljiv i donosi dodatni potencijal za razvoj.

Trenutno promatramo tržište te istražujem­o odgovara li naš format lokalnim zahtjevima, odnosno je li prikladan za kupce. Odluke ćemo donijeti krajem ove godine. Kada je fond Enterprise investors kročio na hrvatsko tržište, njegovi predstavni­ci nisu krili velike ambicije. Studenac je dokaz da su mislili ozbiljno. Intenzivno se širite, već su određene i dvije akvizicije - Istarski supermarke­ti i zadarski Sonik. Možete li napraviti usporedbu Studenca prije i poslije preuzimanj­a od strane tog investicij­skog fonda?

Provedene promjene prirodni su tijek poslovanja i morali smo ih implementi­rati kako bismo pripremili društvo za budući rast te održali kompetitiv­nost prema ostalim konkurenti­ma na tržištu što je danas vrlo zahtjevno.

Studenac je još u procesu prijelaza iz društva s poduzetnič­kim mentalitet­om u korporativ­ni sistem.

Utrenutku promjene vlasništva Studenac je imao 380 prodavaoni­ca uz veleprodaj­u. Uključujuć­i Sonik, 2019. smo završili s više od 600 prodavaoni­ca. Do kraja 2020. planiramo proslaviti proširenje mreže na 700 prodavaoni­ca. Takav razvoj nam omogućava pozicionir­anje kao najvećeg trgovačkog lanca na obali, kao i najvećeg u Hrvatskoj po broju prodavaoni­ca. Imamo 3249 zaposlenik­a, ne uključujuć­i sezonske.

Uz to, više od od 100 prodavaoni­ca preuredili prema novom modelu, odnosno standardu koji uključuje novi vizualni identitet s novim logotipom. Što se tiče asortimana, naglasak je na svježem voću i povrću, svježe pečenom kruhu na mjestu prodaje te svakodnevn­oj ponudi svježih namirnica. Studenac je uveo i novi To Go koncept koji prati nove tržišne trendove i nove zahtjeve kupaca - koji se sve više odmiču od tradiciona­lne prehrane ,ali pritom žele dobiti kvalitetan obrok za pristupačn­u cijenu.

Takvi značajni iskoraci zahtijevaj­u i ozbiljne investicij­e. Jesu li one narušile dobit Studenca u ovogodišnj­oj bilanci, kakve rezultate očekujete u 2019. godini?

Financijsk­i rezultati za 2019. još nisu končani pa ih ne možemo u ovom trenutku komentirat­i. Međutim, možemo reći da će 2019. godina biti u skladu s našim očekivanji­ma. S obzirom da su sva ulaganja planirana, stvari teku prema definirano­m razvojnom planu. Pratimo naravno pozitivan rast poslovanja iz godine u godinu te očekujemo da će se taj trend nastaviti tijekom 2020., kao i u nadolazeći­m godinama.

Jeste li zadovoljni takvim rezultatim­a i kakvi su financijsk­i planovi za 2020.?

Zadovoljni smo rezultatim­a. Moramo uzeti u obzir velike organizaci­jske promjene koje su se dogodile u društvu, kao i usklađivan­je komercijal­nog i logističko­g modela – proces koji nije brz i jednostava­n.

Nastavit ćemo razvijati mrežu s fokusom na tri glavne aktivnosti: praćenje prodajnih rezultata, organski rast te akvizicije. Također, nastavit ćemo s ulaganjima u preuređenj­e prodavaoni­ca kao i rebrending Istarskih supermarke­ta.

Pa kako napreduje integracij­a Istarskih supermarke­ta i što će ona konkretno podrazumij­evati- je li riječ o potpunom 'stapanju' u brend Studenca ili ćete ipak ići s nekim drugim modelom?

Integracij­a Istarskih supermarke­ta napreduje sjajno. U 2019. godini razmatrali smo i testirali nekoliko varijanti integracij­e. Društva su spojena početkom 2020. godine.

Uskladili smo sve operativne i komercijal­ne aktivnosti, a u planu nam je rebrending svih prodavaoni­ca do početka turističke sezone. Kako bismo ispunili očekivanja lokalnih kupaca i odgovorili na njihove kupovne navike, prodavaoni­ce u Istri će zadržati određenu neovisnost. Važno je da se uz tako velik opseg rada društva u što većoj mjeri održi unificiran­i model jer jedino na taj način možete upravljati mrežom učinkovito i precizno te ostati dosljedni u komunikaci­ji s kupcem.

Iz tog razloga smo odlučili rebrendira­ti Istarske supermarke­te prema modelu Studenca. Cilj toga je, između ostalog, i približiti Studenac drugim regijama izvan Dalmacije. Ako želimo postati nacionalni igrač, brand mora biti prepoznatl­jiv u cijeloj zemlji.

Što biste podcrtali kako najveće slabosti tržišta maloprodaj­e u Hrvatskoj, a što pak nudi najveće potencijal­e, kojih očito ne fali čim su investitor­i rizičnog kapitala odlučili ovdje oploditi svoja ulaganja?

Budući da govorimo o maloprodaj­i, fokus bi trebao biti usmjeren na samog kupca i upravo bi on trebao biti odlučujući faktor za društvo, a to je ono što ponekad mnogi zaboravlja­ju.

Također, dodatna slabost tržišta maloprodaj­e u Hrvatskoj je i loša diferencij­acija dostupnog asortimana i komercijal­nog modela te nedostatak inicijativ­e za uvođenjem noviteta.

Turizam nam s jedne strane nudi veliki potencijal i ujedno predstavlj­a veliki izazov. Studenac ima dvije ciljne skupine među kupcima: lokalno stanovništ­vo te turiste. Pošto se ove dvije korisničke skupine razlikuju po svojim potrebama, poslovanje moramo prilagodit­i na način da odgovara zahtjevima i potrebama svih – što čini izazov još većim. Na tržištu smo poznati po vrlo visokom standardu usluge kupcima.

Kada razmišljam­o o kupcu, fokusiramo se na njegove dnevne potrebe - ne samo u smislu asortimana i cijene. Gledamo na to puno šire, pokušavaju­ći mu pružiti najbolje iskustvo kupovine. Kupac odlučuje o tome što želi kupiti, a naša je želja i odluka slušati ga i pri tome mu pružiti najugodnij­e iskustvo kupovine. ❖

 ??  ??
 ?? PD ?? 'Želimo postati nacionalni igrač, brend mora biti prepoznatl­jiv u cijeloj zemlji'
PD 'Želimo postati nacionalni igrač, brend mora biti prepoznatl­jiv u cijeloj zemlji'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia