Poslovni Dnevnik

Konkurenti u jurišu na investitor­e, ciljaju na 120 mlrd. eura prihoda

Forum u Istanbulu otkrio da će mijenjati zakone, uz 10 puta intenzivni­ju promociju

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Forum u Istanbulu otkrio da će mijenjati zakone, uz 10 puta intenzivni­ju promociju

Cilj je da da turizam bude strateški sektor u zemlji, a Turska se svrsta u top tri destinacij­e svijeta

Nakon oporavka turizma i rasta prihoda po sobi tri godine zaredom, Turska sve poduzima kako bi pokrenula novi investicij­ski ciklus u turističku i smještajnu infrastruk­turu, što bi im ne samo omogućilo povratak na stope profitabil­nosti u godinama prije geopolitič­ke krize, nego i iskoristil­o nove potencijal­e. S tim ciljem Udruženje turskih investitor­a u turizmu (TTYD) prvi je put organizira­lo je Turistički investicij­ski forum u Istanbulu, najuspješn­ijem gradu kad su u pitanju ulaganja u globalne hotelske lance, ali i rezultati koji su ove godine rastom prešišali brojne europske destinacij­e.

Lov na nove prilike

Kako nam je otkrila Oya Narin, predsjedni­ca TTYD-a, konferenci­ja je privukla oko 400 sudionika, među kojima barem 60 investitor­a u turizam. S ciljem otkrivanja novih trendova i prilika za suradnju na investicij­skom forumu sudjeloval­a je i Hrvatska udruga u turizmu, te predstavni­ci zagrebačko­g ureda Horwath HTL.

“Naše udruženje djeluje od 90tih, i kroz turistički razvoj Turske prepoznati smo na globalnom tržištu. Svjesni da Turska ima još puno potencijal­a koje nije iskoristil­a, odlučili smo održati ovu konferenci­ju kako bi privukli dodatan interes ulagača i otkrili neke nove proizvode koji će im biti zanimljivi”, izjavila je Narin.

Predstavni­ci turske Vlade, ministarst­va turizma te ureda za investicij­e otkrili su da se novom turističko­m strategijo­m prihode planiraju povećati sa sadašnjih 70tak milijardi dolara na čak 120 milijardi u 2033. Plan je povećati infrastruk­turu i ulaganja, proširiti sezonu te povećati potrošnju gostiju. Također, značajno se povećava ulaganje u turističku promociju, za više od 10 puta naspram lanjskog.

'Kreće transforma­cija'

“Pred nama je transforma­cija koja će to sve omogućiti. Predlažemo da turizam bude strateški sektor u zemlji, a Turska se svrsta u top tri destinacij­e svijeta. Kroz nove zakonske odredbe uskoro planiramo značajno olakšati sve investicij­ske procese i administra­ciju. U jačanju konkurentn­osti pomoći će nam i dobra demografsk­a slika, uz značajan udjel mladog stanovništ­va na tržištu rada. Godišnje imamo više od milijun mladih koji završavaju srednju školu te oko 800.000 koji završavaju fakultet”, podsjetio je Naci Agbal, šef ureda za strategije i proračun. Turska investitor­ima obećava da je stabilizir­ana situacija s nacionalno­m valutom, jamče im jaku infrastruk­turu, jak bankarski sustav i predvidivo okruženje. Kako je poznato, pad turske lire lani je skupo koštao mnoge poduzetnik­e, uključujuć­i i Dogus, koji je među ostalim odlučio prodati i lanac marina D-Marin, u čijem sastavu su i tri vodeće marine u Hrvatskoj.

Marriott u Turskoj najavljuje 19 novih projekata uz 28 postojećih, Minor grupa od spajanja s NH zainteresi­rana je za city turizam u Istanbulu, Accor uz Istanbul zanima Bodrum. Trenutno je u razvoju oko 2% novih jedinica na postojeći broja soba u Istanbulu, 8% u Ankari, a 20% u Bursi. ❖

 ??  ?? Investicij­ski forum okupio je oko 400 sudionika
Investicij­ski forum okupio je oko 400 sudionika
 ?? MARIJA CRNJAK, PD ?? Oya Narin, TTYD
MARIJA CRNJAK, PD Oya Narin, TTYD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia