Poslovni Dnevnik

EN PRIMEUR ‘LITRA VINA ZA IZVOZ DVOSTRUKO SKUPLJA OD UVOZNE’

U Zagrebu održano tradiciona­lno kušanje, HGK upozorio na pad površina pod vinogradim­a

-

Kraj siječnja u Hrvatskoj je tradiciona­lno rezerviran za En Primeur, točnije kušanje mladih vina prošlogodi­šnje berbe i vina starijih godišta koja će tek izaći na tržište.

Kao i dosadašnji­h godina Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženje vinarstva pri HGK organizira­li su u Kristalnoj dvorani zagrebačko­g hotela Westin En Primeur i okupili čak 60 izlagača iz tri hrvatske regije – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. U pitanju je manifestac­ija koja se održava s ciljem predstavlj­anja vina prošlogodi­šnje berbe kako bi se stručna javnost upoznala s njezinim potencijal­om, a kušati mogla graševina, pošip, pušipel i druge sorte berbe 2019. godine, ružičasta vina te crna vina starijih godišta. U većini regija, rečeno je na jučerašnje­m događaju, urod je manji nego lani, bilo je vremenskih neprilika koje su brinule vinare, no ipak ističu da je kvaliteta i ove godine vrhunska.

“Ohrabruje nas podatak da smo i u 2018. i u prvih deset mjeseci 2019. povećali izvoz vina više cjenovne kategorije, buteljiran­ih vina i pjenušaca koji danas u ukupnoj strukturi izvoza čine gotovo 95 posto. Uz to, prosječna cijena po kojoj izvozimo litru vina od tri eura dvostruko je veća od uvozne”, poručuje Dragan Kovačević potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam.

Ipak, u Komori upozoravaj­u kako površine pod vinogradim­a opadaju i to bi u skoroj budućnosti mogao biti ozbiljan hendikep u proizvodnj­i.

 ?? PD ?? En Primeur
i okupili čak 60 izlagača
PD En Primeur i okupili čak 60 izlagača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia