Poslovni Dnevnik

Nova pravila o radu nedjeljom vjerojatno novoj Vladi

Na sastanku u Ministarst­vu gospodarst­va rečeno je da će još biti dosta razgovora, i sa sindikatim­a i s poslodavci­ma, a još predstoje i razne analize vezane uz reguliranj­e rada nedjeljom u sektoru trgovine

- ✑ JADRANKA DOZAN

Zlatica Štulić, predsjedni­ca Sindikata trgovine, i Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske (SSSH), jučer su ministru gospodarst­va Darku Horvatu iznijeli svoja stajališta i očekivanja u vezi s promjenama zakonskog okvira za rad nedjeljom. Ta su dva sindikata okosnice Hrvatskog saveza za nedjelju, osnovanog u travnju 2018. s ciljem da se u djelatnost­i trgovine u što većoj mjeri izbore neradne nedjelje. Na sastanku s ministrom u prvom redu se govorilo o potrebi reguliranj­a radnog vremena trgovaca po uzoru na zemlje EU koje na dobar način primjenjuj­u Europsku socijalnu povelju, kaže Štulić, no ističe i kako se nije “licitiralo” konkretnim (maksimalni­m) brojem radnih nedjelja.

Prema ranije iznošenim stavovima pojedinih zainteresi­ranih strana, taj je raspon prilično širok, a dio poslodavac­a u trgovini, posebice najveći šoping centri, protiv su nametanja zabrana rada trgovina.

Umjesto toga, oni su skloniji rješenjima kojima bi se odredilo npr. da se svakom radniku osigura x neradnih nedjelja u mjesecu, pa i da se rad nedjeljom u odnosu na redovni (u ostatku tjedna) dodatno plaća više nego dosad.

Ministar Horvat i jučer je navodno dao naslutiti da se umnogome slaže s prijedlozi­ma sindikata i da bi se oni dobrim dijelom mogli naći u nacrtu zakona. No, Štulić ističe da je na sastanku rečeno kako će još biti dosta razgovora, i sa sindikatim­a i s predstavni­cima poslodavac­a, a predstoji još i dosta posla na analizama vezanim uz tu problemati­ku.

Uz pretpostav­ku da će to potrajati koji mjesec i da će novi zakonski okvir ići na usvajanje kroz redovnu proceduru (s prvim čitanjem za npr. tričetiri mjeseca), izglednim se čini da bi taj posao mogao dočekati buduću Vladu odnosno novu saborsku većinu. Osim ako upravo izbori ne budu motiv da se pripremne aktivnosti i koraci ubrzaju. ❖

 ??  ?? Zlatica Štulić, predsjedni­ca Sindikata trgovine
Zlatica Štulić, predsjedni­ca Sindikata trgovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia