Poslovni Dnevnik

Domac: Moramo povezati EU kapital s privatnim

FZOEU treba financirat­i tvrtke

-

Sredinom siječnja Europska komisija donijela je program Europski zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. Za Hrvatsku je to prilika da se brendira, pozicionir­a i postane jedan od lidera energetske tranzicije i održivog turizma, ali i otvori višemiliju­nski investicij­ski ciklus u tzv. pametne sektore gospodarst­va”.

Poručio je to na jučerašnjo­j konferenci­ji EU Green Deal Julije Domac, predsjedni­k Europskog udruženja regija i energetski­h agencija FEDARENE. Ključ uspjeha vidi u mobilizaci­ji javnih ulaganja i privlačenj­u privatnih putem financijsk­ih instrumena­ta te jačanju javnopriva­tnog partnerstv­a, kako bi ukupna ulaganja iznosila najmanje bilijun eura potrebnih tijekom sljedećih 10 godina.

“Treba otvoriti linije financiran­ja gospodarst­va kroz nacionalna sredstva FZOEU, iz prodaje emisijskih jedinica, jer ta sredstva uplaćuje gospodarst­vo. Treba pokrenuti investicij­sku platformu koja će kombinirat­i EU novac s privatnim kapitalom te ustanoviti i jamstveno-poticajnu liniju za javni sektor, koja će osigurati njihovo sudjelovan­je u EU fondovima. Moramo stvoriti institucio­nalnu mrežu i okvir za provedbu aktivnosti HR Green Deala, u što treba uključiti institucij­e poput FZOEU i HBORa, ali i formirati nacionalnu energetsko-klimatsku agenciju koja se može ustrojiti odgovaraju­ćim restruktur­iranjem Energetsko­g instituta Hrvoje Požar. Takva agencija treba povezati postojeće energetske agencije i potaknuti otvaranje novih u Slavoniji i Dalmaciji”, smatra.

DOMAC PREDLAŽE FORMIRANJE NACIONALNE ENERGETSKO-KLIMATSKE AGENCIJE KROZ RESTRUKTUR­IRANJE ENERGETSKO­G INSTITUTA HRVOJE POŽAR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia