Poslovni Dnevnik

Država preuzela male aerodrome i ulaže desetke milijuna eura

Veliki planovi za razvoj zračnog prometa u Srbiji

-

Aerodrom Novi Sad bit će jedina vojvođansk­a međunarodn­a zračna luka, a Aerodrom Srebrno jezero u istočnoj Srbiji

Užice i cijela zapadna Srbija već godinama se nadaju otvaranju aerodroma Ponikve, čiji početak komercijal­nog rada vide kao priliku za razvoj turizma, ali i cijelog gospodarst­va ovog kraja.

Prvi korak prema ulaganju u obnovu aerodroma vide u nedavno potpisanom ugovoru o prijenosu vlasništva s Grada Užica na državu, što je obavljeno 10. siječnja ove godine. Kako je tada najavilo Ministarst­vo građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture, u Aerodrom Ponikve bit će uloženo 20 mil. eura, piše eKapija.

Istog dana, Grad Kruševac također je prenio vlasništvo nad aerodromom Rosulje na državu, a nešto ranije, u listopadu 2019., državna kompanija Aerodromi Srbije postala je operater aerodroma Konstantin Veliki u Nišu i Morava u Kraljevu. Državna centraliza­cija vlasništva u srpskim zračnim lukama time nije završena jer je najavljeno i da će Bor ustupiti svoj aerodrom državi.

Prevelika konkurenci­ja?

Najavljena su i značajna ulaganja u novosadski aerodrom Čenej, a spominje se i mogućnost otvaranja aerodroma na Srebrnom jezeru u općini Veliko Gradište, pa se postavlja pitanja postoji li realna potreba za tim ulaganjima, budući da se u Beogradu, Nišu i Kraljevu odvija redovan putnički promet, objašnjava eKapija.

Na pitanje eKapije hoće li će blizina tih aerodroma stvoriti konkurenci­ju, iz Ministarst­va kažu da će Aerodromi Srbije kao operater tih zračnih luka “omogućiti racionalno i komplement­arno korištenje, gdje će se razvijati prednosti lokacije i u skladu s time prirodna konkurentn­ost”.

“Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktualni trenutak, već za buduće potrebe u skladu s planovima razvoja našeg društva u dužem vremenskom razdoblju. Investicij­skim planom Srbija 2025. planira se gradnja autoceste PreljinaPo­žega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će aerodromu Ponikve otvoriti potpuno nove mogućnosti. Aerodromi Novi SadČenej i Srebrno jezero kod Velikog Gradišta potrebni su već sada”, objašnjava­ju u Ministarst­vu. Drugim riječima, Ponikve će morati čekati na obećana ulaganja.

Aerodrom Novi Sad bit će jedina međunarodn­a zračna luka na na području Vojvodine, a Aerodrom Srebrno jezero prvi turistički i jedini međunarodn­i aerodrom u regiji istočne Srbije, koja ima brojene iseljenike. Ta dva aerodroma bit će razvijana postupno, u prvoj fazi za zrakoplove do 100 sjedišta. Kasnije će se produžiti piste za veće letjelice.

Kada je riječ o Ponikvama, iz Ministarst­va građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture kažu da je prvi korak pripajanje aerodroma kompaniji Aerodromi Srbije kao budućem operateru, što se očekuje do kraja 2020. Kao razlog za tu odluku ističu to što aerodromi kapaciteta do milijun putnika na godišnjoj razini nisu komercijal­no održivi kada je riječ o operativni­m troškovima, te o kapitalnim ulaganjima.

Omogućit će noćne letove

Aerodromi Srbije će nakon preuzimanj­a prije svega raditi na podizanju sigurnosti, kao i

osiguranju uvjeta za prihvaćanj­e zrakoplova u noćnim satima, kao i u uvjetima smanjene vidljivost­i.

Završetak radova očekuje se 2025. godine. Kasnije će se raditi na razminiran­ju terena i završetku obnove piste u punoj dužini od 3000 metara. Aerodrom Ponikve danas može prihvatiti putnike malih zrakoplova sa do 10 sjedišta, a letenje je moguće samo danju. Prošle godine aerodrom je imao 399 operacija, od čega 71 u međunarodn­om prometu.

Slaviša Dimitrijev­ić, direktor Aerodroma Ponikve, kaže da je za uspostavlj­anje redovnih komercijal­nih letova bilo zainteresi­ranih zrakoplovn­ih kompanija, ali dogovor nije postignut.

Budući da je zapadna Srbija poznata po proizvodnj­i malina, jedna od ideja koja bi mogla biti realiziran­a jeste razvoj kargo prometa s Ponikava, odnosno lakši izvoz malina, najavljeno je da će ulaganja u aerodrom bit usmjerena i za prekrcaj robe.

Blizina turistički­h centara

“U skladu s prometnim potrebama zrakoplovn­og tržišta Zlatiborsk­og okruga i zahtjevima zračnih prijevozni­ka, aerodrom će se opremati i za prihvat robe. Turizam je grana koja bi trebala inicirati razvoj prometa”, rečeno je iz Ministarst­va građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture. Značaju Aerodroma Ponikve pridonosi njegova odlična pozicionir­anost, jer se nalazi u blizini velikih turistički­h centara kao što su Zlatibor, Tara i Mokra Gora, kao i blizu grada Užica.

“Na temelju statističk­ih podataka, postoji zanimanje stranih turista za Zlatibor, kao i općenito za zapadnu Srbiju, što jasno govori da bi se postojanje­m aerodroma taj broj svakako povećao”, rečeno je eKapiji iz Turističke organizaci­je Zlatibor (TOZ).

 ??  ??
 ??  ?? Prioritet imaju aerodromi Novi Sad-Čenej i Srebrno jezero kod Velikog Gradišta
Prioritet imaju aerodromi Novi Sad-Čenej i Srebrno jezero kod Velikog Gradišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia