Poslovni Dnevnik

Srbija ne da novac štedišama iz FBiH

Odbijen povrat štednje u Invest i JIK banci, vlasnici računa moraju na sud u Beograd

-

Republika Srbija odbila je priznati povrat štednje u Invest i JIK banci Beograd za 1400 štediša iz Federacije BiH i upućeni su da svoje pravo dokazuju pred sudom u Beogradu, potvrdila je za Klix. ba Amila Omersoftić, predsjedni­ca Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Omersoftić je podsjetila kako je 2014. donesena presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije, u kojem su podnositel­ji naveli da nisu mogli podići svoju “staru” deviznu štednju sa svojih računa u BiH podružnica­ma Ljubljansk­e banke i Invest banke nakon raspada SFR Jugoslavij­e.

“Srbija je velikom broju štediša, koji su bili u BiH 1997. godine, odbila zahtjev za verifikaci­ju zato što je Agencija za privatizac­iju FBiH dala netočne podatke da je njihova štednja u BiH”, rekla je Omersoftić, dodavši da je presudom Europskog suda za ljudska prava navedeno da se ta štednja nalazi u Srbiji.

Onas navodi kako je prema evidencija­ma Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH 4773 vlasnika računa. “Prema informacij­i koju smo dobili iz Beograda, oni imaju 1400 prijavljen­ih za povrat i za njih su pripremlje­na rješenja kojim će se odbiti priznati povrat štednje.

Mnogi su ta rješenja već dobili ovih dana. Oni će morati pokrenuti sudske postupke u Beogradu da bi dokazali da imaju pravo na štednju”, objasnila je Omersoftić.

Dodala je kako su se obratili Zoranu Tegeltiji, predsjedav­ajućem Vijeća ministara BiH budući da je Vijeće ministara BiH još 2017. godine utvrdilo da štediše nisu ostvarile nikakvo pravo u Srbiji. “Jedini način da dođemo do rješenja je da pokrenemo kaznenu prijavu protiv direktora Agencije za privatizac­iju FBiH.

Na temelju kaznene odgovornos­ti može se tražiti obnova postupka u Srbiji”, zaključila je Amila Omersoftić.

SRBIJA JE ŠTEDIŠAMA KOJI SU BILI U BIH 1997. ODBILA POVRAT ZATO ŠTO JE AGENCIJA ZA PRIVATIZAC­IJU FBIH DALA NETOČNE PODATKE DA JE NJIHOVA ŠTEDNJA U BIH

 ??  ?? Za 1400 prijavljen­ih klijenata pripremlje­na su rješenja kojima se odbija povrat štednje
Za 1400 prijavljen­ih klijenata pripremlje­na su rješenja kojima se odbija povrat štednje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia