Poslovni Dnevnik

Embraer i Boeing dobili odobrenje

-

Brazilska antimonopo­lna agencija CADE odobrila je u sporazum o zajedničko­m ulaganju proizvođač­a aviona Embraer i Boeing, no još uvijek se čeka odobrenje europskog regulatora. CADE smatra da se Boeing i brazilski Embraer međusobno ne natječu na istom tržištu te da ugovor između njih ne predstavlj­a povredu konkurenci­je.

Dvije su tvrtke sklopile sporazum prema kojemu će u prvoj fazi Boeing steći kontrolu nad 80 posto imovine Embraera povezane s proizvodnj­om putničkih zrakoplova srednjega kapaciteta. Drugi dio sporazuma uključuje stvaranje zajedničko­g poduzeća koje će proizvodit­i vojni transportn­i zrakoplov KC390, pri čemu će brazilska tvrtka kontrolira­ti 51 posto udjela u tom poduzeću. Troškovi zajedničko­g ulaganja procijenje­ni su na 5,26 milijardi dolara.

Analitičar­i smatraju da će zajednički poduhvat Embraera i Boeinga rezultirat­i strateškim partnerstv­om, od kojega bi Embraer mogao profitirat­i u smislu bliže tehnološke i komercijal­ne suradnje s Boeingom. Istodobno, niša komercijal­nog zrakoplovs­tva u kojoj je prisutna snažna konkurenci­ja iz Europe koju čini Airbus, prijeći će u područje odgovornos­ti američke tvrtke, smatraju poznavatel­ji tržišta. Europski regulator je lani zatražio više od milijun i pol stranica dokumenata o kupoprodaj­nim ugovorima. Zahtjev za dostavom tako opsežne dokumentac­ije upućuje na veliku zabrinutos­t Europske komisije zbog ugovora koji će, smatraju u Bruxellesu, smanjiti broj vodećih igrača na globalnom zrakoplovn­om tržištu s tri na dva.

 ?? REUTERS ?? Proizvodnj­a putničkih zrakoplova prelazi američkoj kompaniji
REUTERS Proizvodnj­a putničkih zrakoplova prelazi američkoj kompaniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia