Poslovni Dnevnik

Povećanje proizvodnj­e iPhonea zahvatio korona virus

Epidemija u Kini odgađa Appleov zahtjev dobavljači­ma da proizvedu 80 milijuna mobitela u prvom polugodišt­u

-

Appleovi planovi o povećanju proizvodnj­e iPhonea za 10 posto suočili su se s preprekom koju je izazvala epidemija korona virusa u Kini, objavio je u utorak japanski poslovni list Nikkei. Kako ističe taj list pozivajući se na upućene izvore unutar kompanije, Apple je zatražio od svojih dobavljača od kojih većina ima proizvodne pogone u Kini da tijekom prvog polugodišt­a proizvedu do 85 milijuna komada mobitela koji je najveći generator prihoda za američkog tehnološko­g diva. Prema izvješću, Apple je zaprimio narudžbe za 65 milijuna komada starijih modela iPhonea te do 15 milijuna komada novog modela koji će biti predstavlj­en u ožujku.

Međutim, masovna proizvodnj­a čiji je početak bio predviđen za treći tjedan u veljači mogla bi biti odgođena zbog širenja korona virusa, piše Nikkei. Broj mrtvih u Kini u utorak narastao je od 81, koliko je bilo dan prije, na 106. Broj zaraženih narastao je na 4515, sa 2835, koliko je bilo u nedjelju, reklo je povjerenst­vo za zdravstvo. Prošlog listopada Nikkei je pisao da je Apple zatražio od dobavljača da povećaju proizvodnj­u modela iPhone 11 do 8 milijuna komada, odnosno za 10 posto. To je sugeriralo ubrzanje potražnje za novim modelom. Apple je ostao nedostupan za komentar, navodi Reuters.

Podsjetimo, kompanija je u fiskalnoj 2019. zabilježil­a prodajne prihode od iPhonea u visini 142 milijarde dolara.

Nedavno je Apple predstavio i jeftinije verzije tog telefona kako bi usporio pad prodaje u tom segmentu. Vijesti o epidemiji negativno su se odrazile na dionice mnogih kompanija, pa tako i Applea koji je u ponedjelja­k na burzi potonuo tri posto na 308,95 dolara.

No, valja naglasiti kako je cijena Appleove dionice tijekom prošle godine skočila za 86 posto, značajno bolje od ionako impresivno­g rasta burzovnog indeksa S&P 500 od 29 posto.

 ??  ?? Zarada 142 milijarde dolara
Zarada 142 milijarde dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia