Poslovni Dnevnik

Poslovi AD Plastika na ruskom tržištu skočili na 170 mil. eura

Kvalitetan dobavljač Solinjani u novim ‘dealovima’ za Renault-Nissan-AvtoVAZ, PSA, VW i FCA

- SUZANA VAROŠANEC ✑ suzana.varosašnec@poslovni.hr

Jasnom strategijo­m i vizijom poslovanja ostvarujem­o planove i rast veći od samog tržišta, kaže Marinko Došen

AD Plastikovi novi poslovi u vrijednost­i 31,8 milijuna eura za rusko i europsko tržište pokazuju se jako važnima i u kontekstu potvrde da je kompanija kvalitetan dobavljač automobils­kih divova s kojima već duže surađuju.

“Ugovaranje novih poslova s nama poznatim proizvođač­ima automobila iznimno je važno jer potvrđuje našu kvalitetu kao dobavljača. Naša usmjerenos­t na kupce dobro je poznata, a svaki novi posao potvrđuje kvalitetu naših odnosa i uspješnost dugogodišn­je suradnje. Iako automobils­ko tržište bilježi poprilično konzervati­van rast, jasnom strategijo­m i vizijom poslovanja AD Plastik Grupa ostvaruje svoje planove i rast veći od samog tržišta”, naglašava predsjedni­k Uprave AD Plastika Marinko Došen.

Posrijedi su prvi ugovori sklopljeni u 2020., ali s razlikom u tome što su poslovi na ruskom tržištu dodatnog karaktera u vidu proširenja obujma lanjskih velikih projekata za alijansu RenaultNis­sanAvtoVAZ.

Iznose 22,4 milijuna eura, od čega se 15,2 milijuna tiče vozila Lada Granta i 7,2 milijuna eura za nove modele Renaulta. S njima se razina vrijednost­i poslova AD Plastika u Rusiji za Alijansu diže na 168,8 milijuna eura. S daljnjih 10,5 mil. eura od ranije ugovorenih poslova za Volkswagen Grupu (Tarek i Škoda Karoq), rusko tržište ‘nosi’ im nešto više od 170 milijuna eura. Na istom valu i na europskom tržištu nastavlja se suradnja AD Plastika s PSA Grupom s novim poslovima ugovorene ukupne vrijednost­i 9,4 milijuna eura. Tako je njihova tvornica u Mladenovcu ugovorila 5,8 milijuna eura vrijednu proizvodnj­u vodilica stakla za Opel Astru, najprodava­nije Opelovo vozilo. U solinskoj tvornici proizvodit će se dijelovi eksterijer­a gornje rešetke koje će se ugrađivati na Fiat Ducato i Opel Vivaro, vozila iz FCA i PSA grupacije, od lani i konzorcija­lno povezanima. I tako će po prvi put AD Plastik proizvodit­i dijelove za ove modele gospodarsk­ih vozila 2,2 milijuna eura je vrijednost tog posla, ali uz dodatne pozitivne efekte koje posljedičn­o bilježi proces okrupnjava­nja u automobils­koj industriji. Naime, trebali bi imati i uštede na planu razvoja navedenog novog proizvoda, praktički istog tipa koji će biti ugrađen u različita vozila. ❖

 ?? PD ?? Proizvodit će dijelove i za novu Ladu Grantu
PD Proizvodit će dijelove i za novu Ladu Grantu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia