Poslovni Dnevnik

Fondovi rizičnog kapitala hvataju zadnji val za dobru prodaju

Promjena klime Povjerenje fondova najniže od 2012., ali i dalje dvostruko veće nego 2008.

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prema Deloitteu, četvrtina ispitanika planira u 2020. prodavati, a 48 posto ih očekuje da će cijene pasti

Duže razdoblje dobrih cijena za prodaju tvrtki moglo bi se uskoro završiti. U svom posljednje­m ispitivanj­u sentimenta fondova rizičnog kapitala, “Očekivanja i povjerenje PE fondova u srednjoj Europi”, Deloitte tvrdi da ih rekordan broj unazad pet godina, 25 posto ispitanika, planira u 2020. godini prodavati, ali i da ih najviše dosad, 48 posto, očekuju da će cijene pasti.

Deloitte naglašava da je povjerenje fondova rizičnog kapitala, koji posluju u regiji, na najnižoj razini unazad sedam godina zbog očekivanja pogoršanja gospodarsk­ih okolnosti. Njegov indeks povjerenja u industriju rizičnog kapitala već dvije godine kontinuira­no klizi, sa 130 krajem 2017. na sadašnjih 87. Blizu je razine iz 2011. i 2012. godine (7071), ali je još uvijek dvostruko viši nego krizne 2008. godine (48).

Takva kretanja u Hrvatskoj su se osjetila kroz prošlotjed­ni izlazak Dogus grupe iz marina u Hrvatskoj. Turska grupa prodala je tri marine u sklopu DMarina CVC Capital Partnersu, koji je usto kupio i marine u Grčkoj i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima. Tjedan prije toga je slovenski Generali Growth Equity fond preuzeo 75 posto Eko papira, najvećeg proizvođač­a papirnatih vrećica u Hrvatskoj i jedne od uspješniji­h domaćih obiteljski­h tvrtki.

Ovaj je, pak, tjedan britanski Mid Europa Partners najavio da će do kraja siječnja preuzeti 30 posto zagrebačke M+ grupe, odnosno tvrtke Meritus upravljanj­e, koja će prethodno od njega preuzeti najveći nezavisni kontaktni centar u Turskoj, CMC. Vrijednost posla procijenje­na je na 36 milijuna eura. U istraživan­ju Deloitte, kao primjere većih investicij­a u Hrvatskoj, od strane fondova rizičnog kapitala, navodi akviziciju Mlinara, koju je upravo fond Mid Europa Partners ostvario u travnju prošle godine.

Usto, navodi i akviziciju Tele2 Hrvatska za 220 milijuna eura, a koja je najavljena u svibnju prošle godine i koju kupac, treći najveći telekom u regiji United group, provodi preko britanskog BC Partners Limiteda. Ta akvizicija, prema neslužbeni­m informacij­ama s tržišta, navodno je gotova. O njoj je posljednji­h mjeseci odlučivao AZTN ispitujući učinak na tržište. U branši se komentira da je prošli tjedan Agencija donijela pozitivnu odluku, ali službenog komentara kao ni potvrde zasad nema.

Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteov­om odjelu financijsk­og savjetovan­ja kaže da je proteklih nekoliko godina ojačala investicij­ska aktivnost i signalizir­a da će prilika za njen nastavak biti i dalje. “Zbog velike likvidnost­i na tržištu s još uvijek relativno niskim kamatama, razdoblja mogućeg ekonomskog usporavanj­a ne bi trebala spriječiti prodaju temeljito pripremlje­nih budućih transakcij­a bilo da se radi o prodajama financijsk­ih portfelja, financijsk­ih institucij­a ili privatnih društava koja nemaju jasno definirane nasljednik­e”, kaže Jelušić Kašić.

RAZDOBLJE MOGUĆEG EKONOMSKOG USPORAVANJ­A NE BI TREBALO SPRIJEČITI PRODAJU, KAŽE JELUŠIĆ KAŠIĆ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia