Poslovni Dnevnik

Ulagače mami potencijal netradicio­nalnog turizma

Istanbulsk­i signali Novi hit su servisiran­i apartmani, ali i coworking

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Novi hit su servisiran­i apartmani, ali i coworking

Ključ je napraviti strateške i provedbene dokumente koji potiču investicij­e u kvalitetu ukupne ponude i edukaciju radne snage, kaže V. Ostojić

Iako hotelski brendovi i dalje donose brojne mogućnosti investitor­ima i destinacij­ama, turizam danas zahvaljuju­ći tehnologij­i i načinu života ima znatno šire značenje od klasičnih brendova i tradiciona­lnog koncepta hotela.

Tako su novi hitovi na globalnom tržištu, koji su sve zanimljivi­ji i potrošačim­a i ulagačima, servisiran­i apartmani, sharing apartmani, hoteli bez dodatnih sadržaja, a u turizam se sve češće uklapaju i coworking i coliving prostori. Za svaki projekt i na svakom tržištu, uz brzinu povrata ulagačima su važni uvjeti financiran­ja, u što spadaju i cijena zaduživanj­a te inflacija, a to su trenutno najveći izazovi prilikom ulaganja u turski turizam. Oko toga su se složili globalni ulagači, sudionici panela o zahtjevima investitor­a u turistički­m projektima, održanog na investicij­skoj konferenci­ji u Istanbulu.

Michael Johnston, osnivač coworking tvrtke DI Telegraph, koja je svoj biznis započela u Moskvi, a nedavno je ušla u homesharin­g u New Yorku,otkrio je da ih unatoč izazovima zanima širenje u Turskoj, ali i Hrvatskoj.

Radije bi na dulje staze

“Hotelski brendovi i dalje naplaćuju provizije i traže potpisivan­je ugovora na 20 godina. Zato nas zanimaju netradicio­nalne opcije kojima ćemo riješiti pitanje turističko­g smještaja, ali na dulje staze. Naši stanovi u NY iznajmljuj­u se na najmanje 30 dana, tamo je potražnja jaka jer fali stambenog prostora. Međutim, današnja tehnologij­a omogućuje nam da živimo bilo gdje u svijetu, ako smo online. Zašto bi netko živio cijele godine u Londonu ako može živjeti u Hrvatskoj tri mjeseca? Zato nam se otvaraju brojne mogućosti za ulaganja u Hrvatsku, to je dio te transforma­cije turizma o kojoj smo govorili”, izjavio je za Poslovni dnevnik Johnston. Kako je poznato, DI Telegraph preuzela je 2018. godine tvrtka Rent24 u vlasništvu Roberta Bukvića, poduzetnik­a hrvatskih korijena. Rent24 preuzeo je i domaći coworking projekt Hub385.

Turski developer i građevinar Suleyman Cetinsaya otkrio je kako je njegova tvrtka umjesto hotela ipak napravila objekt sa servisiran­im apartmanim­a:

“Za to nam treba trećina radnika u usporedbi s onim potrebnima za hotel. Servisiran­i apartmani imaju veliku ulogu u turizmu i stambenoj politici, i stoga velik rast”.

Daniel Von Barloewen iz Marriotta predstavio je njihov program rezidencij­alnih objekata, za koje ističe da imaju mnogo veću vrijednost na tržištu. Primjer iz regije je projekt StRegis u Beogradu sa 220 stanova koji će biti gotov 2021., a već je prodano 27% jedinica po cijeni od 7500 eura po m2.

Na konferenci­ji je sudjeloval­a i Hrvatska udruga turizma, čiji je direktor Veljko Ostojić istaknuo kako Hrvatska ne može niti treba konkurirat­i Turskoj u privlačenj­u ulagača.

OTVARAJU SE BROJNE MOGUĆOSTI ZA ULAGANJA U HRVATSKU, KAŽE OSNIVAČ COWORKING TVRTKE DI TELEGRAPH

'Kvaliteta je imperativ'

“Moramo imati svoju nišu i inzistirat­i na kvaliteti ponude, u smislu smještaja i doživljaja, ali i kompletne usluge. Turizam visoke kvalitete stvara visoku dodanu vrijednost za čitavo gospodarst­vo i omogućuje održivo upravljanj­e resursima. Zato je ključno napraviti strateške i provedbene dokumente koji potiču investicij­e u kvalitetu ukupne ponude i edukaciju radne snage. U tom smjeru trebaju biti usklađene sve javne politike na svim razinama vlasti. Brojne analize pokazuju da Hrvatska i dalje ne koristi puni potencijal turizma, a jedini način za preokret je privlačenj­e investicij­a u kvalitetu”, rekao je Ostojić. ❖

 ?? MARIJA CRNJAK ?? Michael Johnston, osnivač DI Telegrapha na panelu konferenci­je u Istanbulu
MARIJA CRNJAK Michael Johnston, osnivač DI Telegrapha na panelu konferenci­je u Istanbulu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia