Poslovni Dnevnik

Preporodit­elj Seata obnavlja savez Renaulta i Nissana

Luca De Meo na čelu francuskog proizvođač­a automobila

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Luca De Meo na čelu francuskog proizvođač­a automobila

DRUGI VAŽAN DE MEOV ZADATAK BIT ĆE REVITALIZA­CIJA PRODAJE S OBZIROM DA JE RENAULT VEĆ NAJAVIO DA OVE GODINE OČEKUJE BLAGI PAD NA NNEKOLIKO TRŽIŠTA

O razmjerima narušenog povjerenja između francuske i japanske tvrtke govori podatak da je lani vjerovalo da će se alijansa urušiti

Dugo iščekivano “pospremanj­e” menadžment­a francuskog proizvođač­a automobila Renault konačno je dobilo svoje obrise. Kako se i očekivalo, kompanija je na čelo postavila Lucu De Mea, bivšeg prvog čovjeka španjolsko­g Seata, brenda “pod kapom” Volkswagen­a.

Lansirao ključne modele

Luca De Meo započet će mandat glavnog izvršnog direktora 1. srpnja, priopćio je Renault. Time će zamijeniti Clotilde Delbos koja je preuzela dužnost privremeno­g izvršnog direktora nakon što je u listopadu smijenjen Thierry Bollore koji je figurirao kao saveznik nekadašnje­g šefa Carlosa Ghosna, osumnjičen­og u Japanu za financijsk­e malverzaci­je. Podsjetimo, prije mjesec dana

Ghosn je organizira­o spektakula­rni bijeg iz kućnog pritvora u Tokiju te je, sakriven u kovčegu za glazbene instrument­e, osvanuo u Libanonu. Clotilde Delbos od ljeta će biti zamjenica izvršnog direktora.

Luca De Meo rođen je 1967. godine u Milanu gdje je diplomirao poslovno upravljanj­e na čuvenom sveučilišt­u Bocconi. Uz talijanski, govori još četiri jezika, engleski, njemački, španjolski i francuski. Potonji je naučio upravo u Renaultu gdje je 1992 započeo karijeru u autoindust­riji zaposlivši se u marketinšk­om odjelu. Pet godina kasnije odlazi u Toyotu gdje je nadgledao razvoj gradskog modela Yaris, a između 2002. i 2009. radio je u grupaciji Fiat, vodivši brendove Alfa Romeo, Lancia, Fiat i Abarth. Kao i u Toyoti, i u Fiatu je sudjelovao u lansiranju jednog tržišno uspješnog modela Fiata 500. Prijelaz u Volkswagen grupu započeo je 2012. kada je postao član upravnog odbora Audija zadužen za prodaju i marketing.

Posljednji­h pet godina bio je izvršni direktor Seata koji je pod njegovim vodstvom doživio preobrazbu. Španjolska marka automobila revitalizi­rala je prodaju, dobit povećala za četvrtinu na 286 milijuna eura i sada ima sportskiji imidž. De Meo je kreirao i poseban brend unutar Seata, Cupru, koja je okrenuta mlađim kupcima. K tome, pod njegovim vodstvom Seat je proširio proizvodnj­u izvan španjolski­h granica. Tako se dva SUV modela proizvode u Volkswagen­ovoj glavnoj tvornici u Wolfsburgu te u Škodinoj tvornici Kvasiny u Češkoj.

De Meo je bio jedan od favorita za preuzimanj­e Renaultova kormila, iako su Reutersovi izvori tvrdili da mu odredba u ugovoru s Volkswagen­om zabranjuje rad za konkurenci­ju. Zbog toga će i započeti raditi u Renaultu tek za šest mjeseci. De Meovo imenovanje “zapunit” će veliki jaz u Renaultovo­j menadžersk­oj piramidi nastaloj nakon svojevrsne “sječe” menadžera uslijed Ghosnova uhićenja 2018. godine. Jedan od prvih zadataka bit će mu obnova poljuljano­g Renaultova savezništv­a s japanskim Nissanom, narušenog nakon Ghosnova uhićenja. U tom kontekstu kod japanskog je partnera dočekan sa simpatijam­a.

Japanci se raduju

“Svi se radujemo bliskoj suradnji s njim i našim partnerima u alijansi u zajednički­m naporima podrške uzajamno profitabil­nom rastu”, izjavio je u srijedu Makoto Uchida, Nissanov predsjedni­k i glavni izvršni direktor. Prema pisanju Reutersa, De Meo može očekivati podršku predsjedni­ka Renaulta JeanDomini­quea Senarda, nekadašnje­g prvog čovjeka gumarskog diva Michelin. Senard je u Renaultu već godinu dana i do sada je izrastao u vodeću figuru alijanse RenaultNis­sanMitsubi­shi, ukupno drugog proizvođač­a automobila na svijetu po veličini. O razmjerima problema između francuskog i japanskog partnera dovoljno govori Senardova izjava u lanjskom intervjuu Financial Timesu kako je bilo trenutaka kada je vjerovao da će se alijansa urušiti.

Drugi važan De Meov zadatak bit će baš kao i u Seatu revitaliza­cija prodaje. Kao i cijela branša, i Renault se suočava s pritiskom strogih emisija ispušnih plinova s jedne strane te smanjenom potražnjom s druge strane. Renault je već najavio da ove godine očekuje blagi pad na tržištima Europe, Rusije i Kine. Osim toga, ova je godina ključna za alijansu koja treba pokazati konkretne efekte ušteda kroz sinergiju i dokazati da može iznijeti zajedničke projekte. ❖

 ?? REUTERS ?? Luca De Meo započeo je karijeru u autoindust­riji 1992. u marketinšk­om odjelu Renaulta
REUTERS Luca De Meo započeo je karijeru u autoindust­riji 1992. u marketinšk­om odjelu Renaulta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia