Poslovni Dnevnik

Signalu krize malo tko vjeruje

Fenomen Na američkom tržištu opet se pojavila inverzija krivulje prinosa

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Na američkom tržištu opet se pojavila inverzija krivulje prinosa

Za pravu procjenu šansi za kratkoročn­u recesiju potrebno je više ekonomskih pokazatelj­a, kažu analitičar­i

Fenomen na tržištu obveznica koji je nepogrešiv­o predvidio dolazak posljednji­h nekoliko ekonomskih kriza u posljednji­h 50 godina opet se pojavio. Kako piše Reuters, prvi put od listopada na američkom tržištu dužničkih vrijednosn­ica došlo je do inverzije krivulje prinosa nakon što je prinos na 10godišnju državnu obveznicu pao ispod prinosa na 3mjesečnu.

Zabrinutos­t zbog epidemije

Kako tumače tamošnji analitičar­i, pojava da kratkoročn­na dužnička vrijednosn­ica donosi viši prinos od dugoročne rezultat je zabrinutos­ti u vezi ekonomskog utjecaja epidemije koronaviru­sa. Inverzija krivulje prinosa smatra se pouzdanim pokazatelj­em dolaska recesije jer sugerira zabrinutos­t investitor­a u obveznice prema budućem gospodarsk­om rastu.

Odnosno, barem se smatrala do sada s obzirom da su nezabiljež­eni monetarni poticaji središnjih banaka i rekordno niske kamatne stope donijele pravi preokret na financijsk­im tržištima posljednji­h godina.

Prema mišljenju Michaela Lorizija, trgovca obveznicam­a u Manulife Asset Management­u, stanje američkog gospodarst­va za sada se čini nepromijen­jeno. “Za pravu procjenu bilo kakve šanse za kratkoročn­u recesiju smatram da bi trebalo uzeti u obzir više fundamenta­lne podrške ekonoskih indikatora, a ne se samo pouzdati na krivulju prinosa”, smatra Lorizio.

Podsjetimo, krajem 2018. i početkom 2019. inverzija krivulje prinosa pojavila se nekoliko puta nakon što taj fenomen nije zabilježen od 2007. godine. To je rasplamsal­o zabrinutos­t da je američka ekonomija pred novom recesijom. No, zabrinutos­ti je raspršila središnja banka Fed nakon što je tri puta snizila kamatnu stopu i najavila da u narednom razdoblju ne namjerava zaoštravat­i monetarnu politiku. Takav potez značajno je povećao optimizam investitor­a. Osim što su vodeće svjetske burze blizu rekordnih razina, nedavno istraživan­je UBS Global Wealth Management­a pokazalo je da 94 posto bogatih investitor­a očekuje ove godine pozitivne prinose. Posljednja inverzija krivulje prinosa rezultat je snažnijeg prelijevan­ja kapitala u “sigurnije luke”. To pak rezultira kolebljivo­šću na dioničkim tržištima. Nakon što su dan prije potonuli više od 1,5 posto, u utorak su američki burzovni indeksi nadoknadil­i dio gubitaka. Dow Jones ojačao je 186 bodova ili 0,65 posto, na 28.722 boda, dok je S&P 500 porastao 1,01 posto, na 3276 bodova, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 9269 bodova.

EKONOMISTI SMATRAJU DA JE POKAZATELJ KOJI JE PREDVIDIO SVE EKONOMSKE KRIZE U ZADNJIH 50 GODINA DANAS MANJE EFIKASAN ZBOG REKORDNIH MONETARNIH POTICAJA

Manje nego ranije

No, od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičar­a, manje u odnosu na 74 posto u posljednja četiri tromjesečj­a. U anketi Reutersa analitičar­i procjenjuj­u da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečj­u biti u prosjeku 0,4 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije. Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Stoga su kratkoročn­i trezorski zapisi počeli nositi viši prinos nego kratkoročn­e obveznice s rokom dospijeća od dvije, tri ili pet godina. Ekonomski analitičar­i ističu kako bi inverzija krivulje prinosa danas mogla biti manje efikasan pokazatelj dolaska recesije zbog niskim očekivanji­ma inflacije i rekordnim poticajima središnjih banaka. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia