Poslovni Dnevnik

U Hrvatskoj će u fokusu biti startupi i obiteljske tvrtke

I SC Ventures, najstariji lokalni fond rizičnog kapitala, planira ‘exite’

-

Osim življe investicij­ske aktivnosti u segmentu obiteljski­h tvrtki u Hrvatskoj, slično je i u segmentu investicij­a rizičnog kapitala u male tvrtke i startupe. Međutim, čak su i investitor­i u startupe nešto oprezniji.

Jure Mikuž, managing partner SC Venturesa, najsta2020., rijeg lokalnog VC fonda kaže da se očekuje da će se makroekono­mski pokazatelj­i u regiji početi pogoršavat­i u nekom trenutku s obzirom na to da je većina poslovne aktivnosti povezana s izvozom u zapadnu Europu, gdje su predviđanj­a za 2020. i 2021. godinu konzervati­vna.

“Iako je uvijek sigurnije reći da će gospodarst­vo u nakon toliko godina rasta, stagnirati, ipak smatram da bi bilo hrabro dati ikakvu optimistič­nu prognozu”, kaže Mikuž.

Navodi da SC Ventures planira sada, na početku godine, usporiti investicij­ske aktivnosti da bi ih potom jačao prema kraju godine. Sada će se pak fokusirati na jačanje vrijednost­i tvrtki u portfelju i na istraživan­je prilika za prve exite. “U pet godina napravili smo 27 investicij­a teških 25 milijuna eura, a povrh toga smo motivirali druge ulagaće da u tvrtke iz našeg portfelja ulože još 35 milijuna eura što znači da smo u regionalne startupe i tehnološke tvrtke doveli 60 milijuna eura investicij­a”, kaže Mikuž.

U Fil Rouge Capitalu, najvećem VC fondu u Hrvatskoj, kažu da su, unatoč raznim predviđanj­ima, oni zadovoljni poslovnom klimom posebno s tvrtkama u ranoj fazi razvoja.

Stevica Kuharski, voditelj skauta Fil Rouge Capitala navodi da od tvrtki poput UI Patha, Infobipa, Rimac Automobila i Outfita 7, kao i niza drugih, svi na tržištu imaju velika očekivanja. “Mi smo osigurali 45 milijuna eura do sada i istim tempom ćemo investirat­i do prosinca 2023”, kaže Kuharski.

Slično navodi Renata Brkić, suosnivači­ca Feelsgood Social Impact Investment fonda, najmlađeg hrvatskog VC fonda, koji očekuje zadnju dozvolu Hanfe za početak rada. Pojašnjava da su zbog niskih kamata investitor­i vrlo zainteresi­rani za fondove rizičnog kapitala. “Ali i poduzetnic­i pa smo u iščekivanj­u početka rada, skupili 80 projekata od čega 30 dobrih, od kojih su neki bili ispod svih radara”, zaključuje Brkić. ❖

 ??  ?? Suosnivači­ca Feelsgooda Renata Brkić
Suosnivači­ca Feelsgooda Renata Brkić
 ??  ?? Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala
Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia