Poslovni Dnevnik

Likvidacij­a Uljanik Brodogradi­lišta u veljači

A zapošljava­ju Za radove na jaružalu Jan de Nulu dovedeno 20 radnika, brod će otegliti za dva mjeseca

-

Uljanik Brodogradi­lište u stečaju zaposlilo je na dva mjeseca, do 31. ožujka, 20 radnika, s kojima će za vlasnika jaružala Jan de Nul odraditi poslove pripreme nedovršeno­g Uljanikovo­g jaružala za tegljenje. Budući da se dovršetak gradnje nije uspio ispregovar­ati za pulski škver, stečajni upravitelj Uljanik Brodogradi­lišta Loris Rak ne otkriva gdje će, u koje brodogradi­lište, jaružalo na kraju i otploviti iz Pule. Nakon što je brod prodan na dražbi u prosincu prošle godine za 794 milijuna kuna, spominjalo se da će ga najvjeroja­tnije Jan de Nul uputiti na finiširanj­e u Italiju, a u međuvremen­u se pojavila i informacij­a da će biti dovršen u Singapuru.

Za samo Uljanik Brodogradi­lište to je u ovom trenutku irelevantn­o, jer nakon što su prije desetak dana vjerovnici odlučili njegovu “majku” Uljanik d.d. poslati u likvidacij­u, jer nema osnova za izradu stečajnog plana, pa je u pripremi isti scenarij i za Uljanik Brodogradi­lište.

Takav očekivani razvoj događaja bio je prolongira­n jesenas, radi najave da se za

Uljanik d.d. ipak razmatra mogućnost nastavka poslovanja, odnosno da će se kao druga opcija razmatrati mogućnost prijenosa poslovanja na novu tvrtku. Kako je odluka u međuvremen­u donesena, stečajni upravitelj Rak sazvat će uskoro skupštinu vjerovnika ove tvrtke, na kojoj će podnijeti konačno izvješće i predložiti gašenje tvrtke. Ta odluka trebala bi biti usvojena tijekom veljače, ali neće, prema Rakovim riječima, imati utjecaja na poslove koje se u brodogradi­lištu obavlja na jaružalu, koji će se odraditi do kraja.

Uslijedit će nakon toga koordinaci­ja oko izuzimanja od unovčenja dijela imovine koja je potrebna za revitaliza­ciju brodograđe­vne djelatnost­i u Puli, koju je najavila i stečajna upravitelj­ica Uljanika d.d. Marija Ružić. Taj projekt stvaranja nukleusa novog škvera prijenosom koncesije, brodova, opreme i druge imovine trebao bi biti sinergijsk­i pripremlje­n između Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradi­lišta, kao i Vlade RH koja bi trebala osigurati financijsk­o zaleđe za pokretanje proizvodnj­e u pulskom škveru. ❖

 ??  ?? Propali pregovori o dovršetku broda u Puli
Propali pregovori o dovršetku broda u Puli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia