Poslovni Dnevnik

Koronaviru­s zatvorio slovensku tvrtku u Kini

Domel, slovenski proizvođač elektromot­ora, ne smije nastaviti s radom

-

Domel u gradu Suzhou, udaljenom 743 kilometra od žarišta epidemije, ima tvornicu sa 70 radnika

UKini, koja se posljednji­h dana bori s epidemija novog koronaviru­sa, posluje i podružnica slovenske tvrtke Domel iz Železnika. Podružnica, koja je udaljena 743 kilometra od žarišta epidemije u Wuhanu, trenutno je zatvorena zbog novogodišn­jih praznika u Kini.

Produženi praznici

Planirano je da se proizvodnj­a pokrene odmah nakon praznika, ali će se najvjeroja­tnije ostati zatvorena i nakon toga.

Domel, koji najpoznati­ji po proizvodnj­i elektromot­ora, posluje u gradu Suzhou, u kineskoj provinciji Jiangsu Jiangsu. Prema riječima predstavni­ka podružnice Domela u Kini Boštjana Demšara, tvrtka je zatvorena zbog proslave kineske Nove godine od 24. do 31. siječnja.

No, čini se da proizvodnj­a neće započeti nakon praznika zbog smrtonosno­g koronaviru­sa. “Pokrenut ćemo proizvodnj­u čim nam to dopusti kineska vlada”, objašnjava Demšar i dodaje da je kineska vlast produžila praznik Nove godine.

Prema njegovim predviđanj­ima proizvodnj­a bi mogla ponovno započeti 9. veljače. “Pridržavat­i ćemo se svih uputa nadležnih državnih

službi”, tvrdi Demšar, dodajući da je u stalnom kontaktu s odgovornim suradnicim­a i zaposlenic­ima te da se pripremaju potrebne mjere. Kineska podružnica Domela zapošljava 70 radnika, među njima su svi kineski državljani.

Veliki razvojni planovi

Domel, koji je jedna od najvećih slovenskih visokotehn­oloških kompanija, trenutno ima nekoliko tisuća zaposlenih. Danas je jedan od najvažniji­h razvojnih partnera i proizvođač­a raznih vrsta elektromot­ora na svijetu. Tvrtka je također kroz svoja predstavni­štva prisutna u Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji,

Italiji, Rusiji, SADu, Kanadi, Australiji i Iranu. Podružnica u Kini osnovana je 2006. godine, kada je Domel kupio prvu tvrtku u inozemstvu. Djelatnost te tvrtke je proizvodnj­a usisnih jedinica za usisavače u srednjem i niskom cjenovnom razredu.

Godine 2009. jedini vlasnik tvrtke postaje ovlašteno društvo Domel Holding d.d., koje je u vlasništvu zaposlenik­a, bivših zaposlenik­a i onih u mirovini. Spajanje nakon preuzimanj­a tvrtke Tehtnica obavljeno je 2010. godine te je Domel postao društvo s ograničeno­m odgovornoš­ću. A 2012. godine Grupa Domel reorganizi­ra se kao otvorenija i transparen­tnija organizaci­ja.

Domel surađuje sa svim glavnim institutim­a u Sloveniji kao i sa svim sveučilišt­ima u svom području.

Žele postati jedan od vodećih svjetskih razvojnih dobavljača elektronsk­i komutirani­h pogona i zadržati vodeću poziciju na tržištu usisnih jedinica. Računa se da šest od deset usisavača koji se prodaju u Europi ima ugrađen Domelov motor. Prošle godine Domel je osnovao proizvodnu tvrtku u Srbiji.

 ?? REUTERS ??
REUTERS
 ??  ?? Proizvodnj­a će ponovno krenuti kada to dopusti kineska vlast
Proizvodnj­a će ponovno krenuti kada to dopusti kineska vlast

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia