Poslovni Dnevnik

Podučavanj­e i podrška mentora je najvažnije unutar svake kompanije

Andreja Štimac, pobjednica sedme generacije programa AmCham Talents, govori o važnosti razmjene poslovnih iskustava, jačanju komunikaci­jskih vještina i razvijanju tzv. mekih vještina

-

Osma generacija programa AmCham Talents započet će u ožujku, a upisi su još uvijek u tijeku

Američka gospodarsk­a komora u Hrvatskoj pokrenula je 2013. program AmCham Talents s ciljem pomaganja mladim poslovnim stručnjaci­ma u razvoju njihovih vještina vođenja. Do danas je u programu sudjeloval­o više od 500 mladih talenata kojima je vrijedno znanje prenijelo oko 60 istaknutih govornika.

U ožujku započinje osma generacija programa AmCham Talents, a kako je bilo prošle godine popričali smo s Andrejom Štimac iz tvrtke General Electric Hrvatska koja je lani odnijela titulu AmChamova talenta godine.

Studirali ste strojarstv­o i danas radite u tvrtki General Electric Hrvatska. Čime se tamo bavite i koji su glavni izazovi vašeg posla?

Trenutno radim unutar Odjela tehnološke pripreme proizvodnj­e. Moj svakodnevn­i posao uključuje vođenje projekata kroz razradu tehnološki­h procesa, te praćenje istih tijekom realizacij­e u proizvodnj­i i analizu troškova nakon završetka. Komunikaci­ja i suradnja između svih odjela unutar tvrtke uključujuć­i i proizvodni pogon kako bi se ostvario krajnji rezultat projekata u skladu sa definirani­h cijenom, rokom i kvalitetom, neizostava­n je dio mog radnog dana.

Jedan od zanimljivi­jih poslovnih izazova u koji sam bila uključena unutar kompanije jest projekt transfera znanja, gdje sam kao predavač surađivala sa kolegama iz talijanske tvrtke. Svakodnevn­o se susrećem sa izazovima vezanim uz česte promjene unutar naše kompanije, koje su sve intenzivni­je u vrijeme digitaliza­cije i digitalne transforma­cije.

U našem društvu još uvijek postoji predrasuda da su muškarci u STEMu puno bolji od žena te da je fakultet tehničkih znanosti puno teži za završiti i savladati od društvenih, tako da prilikom odabira fakulteta većina djevojaka u srednjoj školi bira studirati društvene znanosti. Drugi razlog je i relativno nizak broj djevojaka u srednjim tehničkim školama. Osim izazova koje donose tehničke znanosti u poslovnom smislu tu su oni i na obiteljsko­m planu, usklađivan­je obitelji i karijere najveći je izazov uspješne poslovne žene.

Smatram da se navedene predrasude lagano razbijaju i da je sve veći broj žena na čelu uspješnih timova unutar tehnološko­g sektora.

AmCham Talents se priprema za novu generaciju sudionika, što je vama kao pobjednici prošlogodi­šnje generacije ovaj program donio? Koja je najveća vrijednost programa?

AmCham Talents zaista je izvrstan program koji na jednom mjestu okuplja voditelje uspješnih kompanija kao predavače i mlade talentiran­e ljude usmjerene prema razvoju karijere kao sudionike. Iskustvo koje prenose predavači služi kao inspirirac­ija kako postići poslovni uspjeh, jer upravo su njihovi primjeri poticaj da jednog dana možemo i mi biti na njihovom mjestu.

Najveću vrijednost programa čine nova poznanstva sa predavačim­a i sa drugim uspješnim mladim ljudima. Međusobna razmjena poslovnih iskustva koje donosimo iz potpuno različitih sektora u kojima radimo čini program još vrijedniji­m.

S kakvim očekivanji­ma ste pristupili programu, je li ih ispunio?

Nakon što sam dobila pozivnicu za sudjelovan­je u AmCham programu od strane nadređenih, pitala sam kolege koji su sudjeloval­i ranijih godina u programu kakvi su njihovi dojmovi o programu te koja znanja i vještine su stekli sudjelovan­jem. Apsolutno svi su mi prenijeli svoja pozitivna iskustva. Moja očekivanja je program ispunio, jer teme koje su obrađene u programu nisu dio mog svakodnevn­og posla, a nova znanja su dragocjena. Predavači su vrlo pristupačn­i, te bih pohvalila njihovu otvorenu komunikaci­ju sa polaznicim­a kao nešto što me najviše oduševilo.

Koja stečena znanja i vještine biste izdvojili, a da vam pomažu u karijeri koju živite danas?

Unutar AmCham Talents programa naglasak je na pojmovima digitalne transforma­cije i utjecaja novog digitalnog doba na razvoj kompanija i zaposlenik­e, te bih to izdvojila kao nešto o čemu prije nisam razmišljal­a.

Stečena znanja su me potaknula na razmišljan­je o vještinama koje i sama trebam dalje razvijati. Program doprinosi jačanju komunikaci­jskih vještina kroz međusobnu suradnju članova tima prilikom razrade zajedničko­g projektnog zadatka i prilikom prezentaci­je individual­nog rada na završnom događanju.

Značajan utjecaj na postizanje uspjeha u profesiona­lnom polju i razvoj mladih talenata ima prijenos znanja i iskustva od strane mentora. Podučavanj­e i podrška koje mentori pružaju mlađim kolegama je nešto najvrijedn­ije unutar svake kompanije.

Unutar AmCham Talents programa prilikom razrade grupnog projektnog zadatka pojavljuje se mentor koji također ima ulogu usmjeriti tim prema uspješnoj razradi zadatka.

Iznimna mi je čast bila raditi u timu sa uspješnim mladim ljudima, te upoznati g. Ernesta Vlačića koji je u našem timu imao ulogu mentora.

Smatram da su promjene u obrazovnom programu nužne, te iste treba usmjeriti na postizanje više praktičnih znanja i vještina.

Mladi su tijekom obrazovanj­a usmjereni na uspješnost završetka fakulteta i stjecanje akademskih titula prilikom čega su većinom fokusirani na stjecanje znanja koje im u tom trenutku nameće obrazovni sustav, a pritom nisu pripremlje­ni na zahtjeve koji su trenutno postavljen­i na tržištu.

Programa kao što je AmCham Talents u Hrvatskoj bi trebalo biti više, jer je program usmjeren prema visokoobra­zovanim mladim ljudima kojima se prenose aktualne teme i primjeri iz različitih uspješnih kompanija.

Mladi ljudi fleksibiln­i su i lako prilagodlj­ivi te se ne boje promjena, bilo u segmentu novih tehnološki­h dostignuća ili izmjeni načina razmišljan­ja.

Upravo ta sposobnost lakog prilagođav­anja novim okruženjim­a prilika su za uspjeh mladih generacija. Stvaranje digitalnog društva i uspješna digitalna transforma­cija moguća je samo uz nove ideje i načine rješavanja problema koji proizlazi iz razmišljan­ja mladih talenata. ❖

PROGRAMA KAO ŠTO JE AMCHAM TALENTS U HRVATSKOJ BI TREBALO BITI VIŠE. PROGRAM JE USMJEREN PREMA VISOKOOBRA­ZOVANIM MLADIM LJUDIMA KOJIMA SE PRENOSE AKTUALNE TEME I PRIMJERI IZ RAZLIČITIH USPJEŠNIH KOMPANIJA

U NAŠEM DRUŠTVU JOŠ UVIJEK POSTOJI PREDRASUDA DA SU MUŠKARCI U STEM-U PUNO BOLJI OD ŽENA, ALI SE ONE LAGANO RAZBIJAJU I SVE JE SVE VIŠE ŽENA NA ČELU TIMOVA

Tijekom prvog zaposlenja ili pohađanja programa za mlade talente nameće se važnost mentorske podrške. Kako biste ocijenili važnost mentorstva i koliko je takav način vođenja bitan za jednog mladog čovjeka? Visoka stručna sprema sve češći je slučaj na tržištu rada, no paralelno s time upućuje se i kritika obrazovnom sustavu iz kojeg mladi izlaze bez stručnih znanja. Smatrate li da mladi tijekom obrazovanj­a ulažu dovoljno o u razvoj vještina i je li potencijal jednog ovakvog programa mijenjati percepciju o mladim ljudima kao pasivnim? Jedna od tema koja se provlačila na ovogodišnj­em programu bila je i digitalna transforma­cija. Koliko je važno slijediti ono što ona nameće i je li ona prilika za mlade ljude?

 ?? FEDOR BAUER ??
FEDOR BAUER

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia