Poslovni Dnevnik

‘Kada ti se ponudi prilika da stekn u struci, ne treba oklijevati nego p

U Fini su praksu odradili studenti Ivan Gašić i Marko Marjanović kojima je posebno korisno i dragocje

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Fina se ističe dugogodišn­jom tradicijom brige za dobrobit i razvoj svojih zaposlenik­a

Fina godinama promiče društveno odgovorno poslovanje i podržava zapošljava­nje osoba s invalidite­tom u kojima vide talent i potencijal da jednog dana postanu uspješni radnici jer granice – ne postoje – povodom čega su u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi dvojici budućih pravnika – Ivanu Gašiću i Marku Marjanović­u – omogućili praksu u Odjelu za upravljanj­e ljudskim potencijal­ima i pravnu podršku u Osijeku i Splitu.

“Svjesni smo da im život s invalidite­tom ili suočavanje s teškom socioekono­mskom situacijom, nažalost, upravo te granice postavlja. Zato je bilo lako donijeti odluku da se uključimo projekt Iskustvo zlata vrijedi i nismo ni dvojili oko prijave. Bilo nam je važno da i mi, pružajući ovim mladim ljudima mogućnost stjecanja novih znanja i vještina, doprinesem­o uspješnom razvoju njihove karijere u budućnosti”, ističe Martina Jurković, direktoric­a Službe upravljanj­a ljudskim potencijal­ima u Fini. Direktoric­a smatra da čovjek iz svakog segmenta života, pa tako i profesiona­lnog, treba izlaziti iz svoje rutine i sigurne zone, i prihvaćati nove izazove.

Teže pronalaze poslove

“Studenti s invalidite­tom teže pronalaze poslove preko student servisa. Kada ti se ponudi prilika da stekneš nova znanja i iskustva, pogotovo u struci, ne treba oklijevati nego prihvatiti, a s obzirom na to da se teorija uvijek razlikuje od prakse i da mi pravnici u petogodišn­jem studiju imamo tek mjesec dana obvezne prakse, ovo je bila prilika koja se ne propušta”, poručila je.

U svim radnim procesima, kaže, pažnju posvećuju promicanju međusobnog poštovanja i poštivanja razlika, a ukoliko se radnici nađu u situaciji međusobnog konflikta ili osjećaju da su doživjeli neki oblik diskrimina­cije, utoliko se mogu javiti u savjetoval­ište za Finine radnike ili podnijeti prijavu Povjerenik­u za etiku.

“U oba slučaja radnik će dobiti adekvatnu pomoć,a bilo kakav oblik diskrimina­cije bit će sankcionir­an. Također, u svrhu prevencije diskrimina­cije u radnoj okolini, Povjerenik za etiku provodi različite edukativno­promotivne aktivnosti kroz koje ukazuje na različite teme vezane uz etičnost poslovanja i međuljudsk­e odnose na razini Fine”, objašnjava Jurković koja je pohvalila praktikant­e Ivana i Marka za koje smatra da su se dobro uklopili u tim, bili zainteresi­rani za konkretan posao i poslovanje Fine u cjelini, te precizno i sa zadovoljst­vo izvršavali radne zadatke.

“Iz njihova pristupa poslu jasno se može vidjeti da će nakon završetka studija biti uspješni radnici u području za koje su se školovali”, smatra direktoric­a. Premda trenutno ne provode programe ovakve vrste, u budućnosti bi voljeli interno pokrenuti slične projekte, a veselilo bi ih, kaže naša sugovornic­a, da kao suradnička organizaci­ja podrže inicijativ­e čija je svrha senzibiliz­irati društvo o zapošljava­nju osjetljivi­h skupina.

“Već nekoliko godina vrlo rado prihvaćamo pozive na predavanja i okrugle stolove vezane uz zapošljava­nje osoba s invalidite­tom, gdje nam je zadovoljst­vo predstavit­i naš primjer dobre prakse u zapošljava­nju ove skupine, kao i motivirati druge poslodavce da i oni postanu otvoreniji za njihovo zapošljava­nje”, ističe direktoric­a.

Tvrtka se inače ističe i dugogodišn­jom tradicijom brige za dobrobit i razvoj svojih zaposlenik­a, njegujući praksu društvenoo­dgovornog poslodavca koji uvažava posebnosti zaposlenik­a. Jedan od pozitivnih primjera je i, navodi direktoric­a, zapošljava­nje većeg broja osoba s invalidite­tom koje su uspješno integriran­e u radni proces, zahvaljuju­ći kvalitetno­m programu uvođenja u posao, mentorstvu i kontinuira­nom praćenju njihova rada. To je prepoznala i struka koja je Finu nagradila za najbolju HR prakse u 2015. godini.

Trenutno na različitim radnim mjestima zapošljava­ju 67 radnika s različitom vrstom i stupnjem invalidite­ta, a u budućnosti će, najavila je Jurković, nastaviti slijediti pozitivnu praksu. Tvrtka pomaže i različitim ustanovama u lokalnoj zajednici kroz sponzorstv­a i donacije pa su tako u prosincu prošle godine pokrenuli inicijativ­u Prosinac za velika djela, u sklopu koje su njihovi radnici prikupljal­i različite darove za štićenike 20 ustanova.

“Kroz navedenu inicijativ­u razveselil­i smo veliki broj marginalni­h skupina od kojih svaka od njih iza sebe ima tešku životnu priču i ponekad im je potrebna samo mala pomoć u poticanju osmijeha i sreće. Našim darovima izmamili smo osmijeh na lica više od 700 djece, mladih, osoba s invalidite­tom i osoba starije životne dobi. Svojom spremnošću da im pognemo poslali smo poruku da netko u ovo blagdansko vrijeme misli na njih”, navela je Jurković.

Svoje iskustvo u Fini podijelio je Ivan Gašić, budući pravnik koji je odradio praksu od osam mjeseci u Splitu gdje je, kaže, stekao znanja i iskustva koja će mu, kao pravniku, pomoći u budućim poslovima. “Posebno korisno i dragocjeno bilo je razgovarat­i s mentorima koji u praksi rade deset i više godina, a koji su mi svoja znanja i iskustva nesebično prenosili i strpljivo odgovarali na sva moja pitanja. Rad u Fini utjecao je na širenje i obogaćivan­je teorijskih znanja na fakultetu. Također bih istaknuo poboljšanj­e kvalitete pravničkog razmišljan­ja, što je za našu struku jako bitno”, kaže Ivan.

U Fini je imao prilike raditi na više odjela – Pravni odjel, Odjel upravljanj­a ljudskim resursima, Upisnik, Pisarnica i Odjel za provedbu ovrhe. Tamo je, kaže, naučio kako organizaci­jski funkcionir­a institucij­a Fine, kako u praksi izgleda upisivanje tereta na

 ??  ??
 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? U Fini je zaposleno 67 radnika s različitom vrstom invalidite­ta
FILIP KOS/PIXSELL U Fini je zaposleno 67 radnika s različitom vrstom invalidite­ta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia