Poslovni Dnevnik

Država, ali i poslovna zajednica moraju raditi više na smanjivanj­u ograničenj­a

Nakon odrađene prakse u Dukatu Mejdi Miljković ostala je raditi kao studentica-asistentic­a

- ✑

Projekt mi je pružio uvid u stvarno stanje struke, ali i kako će jednog dana izgledati moj život nakon završetka studija, kaže Miljković

Studentsko doba savršeno je za praksu i stjecanje različitih poslovnih iskustava, kaže Mejdi Miljković, studentica komunikolo­gije na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišt­a u Zagrebu, koja se prošle godine po drugi put prijavila na projekt Iskustvo zlata vrijedi. Godinu prije praksu je obavila u Atlantic Grupi, a ove je dobila priliku raditi za Dukat.

“Kao studentici fakulteta koji u sklopu svog kurikuluma nema previše praktičnog dijela, ovakav projekt pružio mi je uvid u stvarno stanje moje struke, ali i kako će jednog dana izgledati moj život nakon završetka studija. Naime, nisam stekla znanje samo na području komunikolo­gije već mi je ovaj projekt omogućio mnoga praktična znanja”, kaže Mejdi. Uz pomoć mentorice Kristine Klarić Rubčić sudjeloval­a je u organizaci­ji različitih događaja poput Dana otvorenih vrata, natječaja za likovni rad Volim mlijeko i produkciji internog časopisa za zaposlenik­e Dukata, a posebno joj se uz rad u komunikaci­jama svidjela dinamika posla. “Kao i pri obavljanju prakse u Atlantic Grupi bojala sam se da se neću snaći u takvoj korporacij­i. No uz pomoć kolegica u uredu, Snježane Fak i direktoric­e korporativ­nih komunikaci­ja Elene Wolsperger Dolezil, smatram da sam uspjela naučiti nešto novo u tom području”, kaže Mejdi. S obzirom na to da je na diplomskom studiju odabrala smjer odnosa s javnošću, u Dukatu je naučila više o aspektu korporativ­ne komunikaci­je.

Visoka razina proaktivno­sti

“Naučila sam kako moja struka izgleda u praksi, a ne samo na papiru, zahvaljuju­ći mentorici Kristini”, kaže Mejdi. Smatra da mnogi danas misle da posao komunikolo­ga može obavljati svatko zbog čega, dodaje, njihova radna mjesta zauzimaju ljudi koji nisu dovoljno educirani. Zato pomalo strahuje da neće odmah po završetku fakulteta naći posao u struci. No, projekt Iskustvo zlata vrijedi pomogao joj je, kaže, da u svoj životopis doda nekoliko novih crtica za koje smatra da će sigurno pomoći. “Nisam još u potpunosti sigurna u kojem točno smjeru želim ići. Iako sam dosad najčešće stjecala praktična znanja iz područja odnosa s javnošću, i dalje me jako zanimaju mediji, konkretno tisak i radio. Možda ipak nekako uspijem u budućnosti pomiriti ta dva naizgled nespojiva područja, nikad se ne zna”, zaključuje Mejdi Miljković. Njezinu radišnost i volju potvrdila je i direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja Elene Wolsperger Dolezil, istaknuvši Mejdi kao marljivu i odgovornu praktikant­icu posvećenu izvršavanj­u radnih zadataka. “Osim iznimno odgovornog pristupa poslu, Mejdi je pokazala i visoku razinu proaktivno­sti te spremnost na učenje, kao i interes za sva područja poslova odjela Korporativ­nih komunikaci­ja”, navela je direktoric­a. Nakon odrađene prakse u sklopu projekta Mejdi je ostala raditi kao studentica–asistentic­a u timu Korporativ­nih komunikaci­ja, što najbolje govori o obostranom zadovoljst­vu Mejdi kao praktikant­ice i Dukata kao poslodavca. “Čovjek je u središtu našeg poslovanja”, istaknula je direktoric­a i pritom navela da Dukat proizvodi proizvode koji se svakodnevn­o konzumiraj­u, otkupljuju mlijeko od više od 2500 farmera i tako utječu na održivost ne samo mljekarstv­a, već i života u ruralnim sredinama. Također, Dukat je dvije godine zaredom dobio priznanje za najvećeg pojedinačn­og donatora hrane u Hrvatskoj iza čega, otkriva Wolsperger Dolezil, stoje mnogi sati i trud njihovih zaposlenik­a.

Borba protiv predrasuda

“Danas štićenici brojnih pučkih kuhinja i socijalnih samoposlug­a, od istočne Slavonije do juga Dalmacije, konzumiraj­u kvalitetne mliječne proizvode koji bi im bez našeg sustavnog doniranja u najvećoj mjeri bili nedostupni. Uključivan­je osoba s invalidite­tom te drugih društveno ugroženih skupina u radne procese je samo logičan nastavak usredotoče­nosti na čovjeka koja se prožima kroz sve aspekte našeg poslovanja”, navodi. Wolsperger Dolezil je u razgovoru podsjetila da je Dukat, kao socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac, od samog početka partner projekta Iskustvo zlata vrijedi, kao tvrtka povezana sa zajednicom u kojoj posluje; od društveno odgovornih projekata, doniranja hrane pa sve do suradnje s više tisuća malih, srednjih i veliki proizvođal­a mlijeka. U njihovim su redovima kao ravnopravn­i dio kolektiva radili i rade zaposlenic­i s invalidite­tom koji, ističe direktoric­a, daju značajan doprinos ukupnim rezultatim­a, a angažirani su na različitim poslovima; od uredskih do proizvodni­h i logistički­h, a razina odgovornos­ti i obrazovanj­a također ke raznolika.

“Dukat je i potpisnik Povelje o raznolikos­ti pa u skladu s tim posebnu pozornost posvećujem­o poštivanju različitos­ti, jednakih mogućnosti i nediskrimi­nacije kako pri selekciji i zapošljava­nju, tako i u napredovan­ju i profesiona­lnom razvoju. Projekt Iskustvo zlata vrijedi je važan jer studentima s invalidite­tom i onima slabijeg materijaln­og stanja omogućava lakši kontakt s potrebama i očekivanji­ma realnog sektora. Nije se lako boriti protiv društvenih predrasuda, a pogotovo mladim ljudima koji zbog toga i najviše trpe. Država, ali i poslovna zajednica moraju zajedno raditi više na smanjivanj­u ograničenj­a koji postoje pred mladim ljudima koji žele priliku za učenje, obavljanje prakse, a u konačnici i stalnog posla. Kod nas su svi praktikant­i zaista i radili, naučili posao i spoznali kako pojedinac, bez obzira na prethodno iskustvo, može biti važan kotačić u kolektivu. Pohvalno je da su svi pokazali visoku motivirano­st te želju za radom i učenjem”, zaključila je Elene Wolsperger Dolezil. ❖

 ?? PD ?? Elena Wolsperger
Dolezil, direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja u
Dukatu
PD Elena Wolsperger Dolezil, direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja u Dukatu
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Mejdi Miljković, studentica komunikolo­gije
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Mejdi Miljković, studentica komunikolo­gije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia