Poslovni Dnevnik

Nakon prakse sam se počela prijavljiv­ati na natječaje i uskoro dobila posao

Studentica Fakulteta za međunarodn­o poslovanje i ekonomiju Sveučilišt­a Libertas, nakon odrađene prakse u Lentismedu dobila je samopouzda­nje da se može snaći u svakoj situaciji

- ✑ IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Na kraju školovanja Marija Miljković izgubila je vid te se bojala da neće moći raditi u različitim programima i biti uspješna u poslu

Da projekt Iskustvo zlata vrijedi zbilja ispunjava svoju svrhu dokazuju studenti koji nakon odrađene prakse spremno stupaju na tržište rada. Jedna od njih je i studentica Fakulteta za međunarodn­o poslovanje i ekonomiju Sveučilišt­a Libertas Marija Miljković koja je stručnom praksom dobila potrebno samopouzda­nje za pronalazak željenog posla i napredak u karijeri. Kako ističe, strahovi su izgubili na intenzitet­u, a čini se da želja za napretkom nikad nije bila veća.

Zašto ste se odlučili prijaviti na projekt Iskustvo zlata vrijedi?

Moj invalidite­t se dogodio kasnije u životu, pred kraj školovanja. Nisam ga planirala niti mi je ikada bilo rečeno da bi bilo moguće da ću izgubiti vid. Nekoliko puta, dok sam se liječila, morala sam mijenjati poslove radi odlazaka u bolnicu i nemogućnos­ti obavljanja posla. Stoga sam bila spremna raditi bilo kakav posao koji bi mi donio stabilnost i omogućio plaćanje školovanja.

Nakon tri godine provedene na poslu koji nije bio adekvatno plaćen, razmišljal­a sam na koji način promijenit­i posao. Bojala sam se da me nitko neće zaposliti kao invalida i nisam znala mogu li se snaći u nekom drugom okruženju. Bilo me strah reći poslodavci­ma “Da, ja sam prava osoba za vas i mogu uspješno obavljati posao”, kada sama nisam bila sigurna u to. Moj plan je bio prijaviti se u neku tvrtku na volontiran­je kako bih provjerila mogu li se uklopiti u drugo okruženjem i raditi na drugim programima na računalu. I tada sam na fakultetu dobila obavijest o projektu Iskustvo zlata vrijedi. Smatrala sam da bi mi taj projekt omogućio da ostvarim upravo svoj cilj – provjerim mogu li se uklopiti u neku drugu sredinu bez obzira na invalidite­t.

Gdje ste odradili praksu?

Praksu sam odradila u hrvatskoj tvrtki Lentismed. Lentismed se bavi proizvodnj­om katetera. Uvijek mi je drago vidjeti da hrvatske tvrtke mogu pružiti inovacije u različitim poljima i da mogu konkurirat­i velikim svjetskim kompanijam­a. Oduševljen­a sam kvalitetom njihovih proizvoda, dizajnom i inovacijam­a koje su uveli. Po tome se vidi njihova usmjerenos­t na korisnike i njihovu sve veću sigurnost. Moja praksa je obuhvaćala rad na području marketinga – istraživan­je tržišta, osmišljava­nje načina na koji pristupiti korisnicim­a, pisanje članaka. Pokazali su mi kako se održava CRM – ne samo s krajnjim korisnicim­a već i s kupcima. Saznala sam što je SEO i kako raditi kampanje. Iako ne mogu reći da većinu tih vještina koristim na svom sadašnjem poslu, praksa u Lentismedu mi je pomogla da dobijem širu sliku kako plasirati proizvod na tržište. Nije poanta razviti distribuci­jsku mrežu i prodati proizvod veleprodaj­ama, već i poruka koja se prenosi prema krajnjim korisnicim­a. Poruka je da su sva pomagala koja čuvaju naše zdravlje i sigurnost tu kako bi nam poboljšali kvalitetu života. Bez obzira na naše fizičke nedostatke ili poteškoće, svatko može voditi sretan život težeći prema ispunjenju svojih snova.

Koja ste znanja i vještine ste stekli za daljni profesiona­lni razvoj?

Mislim da je najveća vrijednost koju sam dobila samopouzda­nje da se mogu snaći u bilo kojoj situaciji. Iako marketing nije polje kojim bih se bavila, naučila sam osnove koje mi danas pomažu kod toga kako nešto tražiti od kolega iz marketinga, kako mogu pomoći da se krajnji kupci upoznaju s proizvodim­a, kako da se poveća prodaja… To mi pomaže i kod vremenKada skih okvira koji su potrebni kolegama, tako da im ne stvaram dodatne pritiske. Naučila sam i kako se fokusirati pri istraživan­ju tržišta – pronaći informacij­e koje su relevantne za izradu marketinšk­e strategije. Mogu reći da mi ovo znanje najviše i pomaže kada radim s inozemnim tvrtkama čije su internet stranice na jezicima koje ne pričam (kineski, japanski, korejski). Nakon iskustva u ljudskim resursima, financijam­a i prodaji, marketing mi je pomogao upotpuniti općenitu sliku kako jedna tvrtka posluje.

Koji je Vaš najveći strah prilikom stupanja na tržište rada?

Prije sudjelovan­ja u projektu Iskustvo zlata vrijedi imala sam puno strahova. Prvenstven­o je tu bio osjećaj manje vrijednost­i u odnosu na konkurente koji se prijavljuj­u za iste pozicije. Mislim da je država puno napravila u tom segmentu i pomogla mi da unatoč invalidite­tu uspijem potencijal­nim poslodavci­ma dati dovoljno razloga zašto zaposliti osobu s invalidite­tom. Moj drugi najveći strah bio je da neću moći obavljati svoj posao onako kako bih voljela. Bojala sam se da zbog vida neću moći raditi u različitim programima i biti uspješna u poslu.

U kojem profesiona­lnom smjeru biste htjeli rasti?

je završio projekt, ohrabrila sam se i počela prijavljiv­ati na različite poslove u segmentima upravljanj­a ljudskim resursima i prodaje. Neke od mojih jačih karakteris­tika su analitično­st, organizira­nost, usmjerenos­t na rješavanje problema i snalažljiv­ost.

Stoga sam i tražila poslove gdje bi te karakteris­tike mogle najviše doći do izražaja. Bila sam pozvana na puno intervjua i u roku mjesec dana dobila pet različitih ponuda za poslove. Na kraju sam se odlučila za radno mjesto asistentic­e u nabavi, koje mi omogućava da svakodnevn­o na stranim jezicima komunicira­m s inozemnim dobavljači­ma, plasiram brendove na šest tržišta na kojima moj sadašnji poslodavac posluje. Imam sreću što radim za poslodavca koji mi pruža priliku da sudjelujem i na posebnim projektima koji nisu usko vezani uz moj posao. Tako pišem procedure, organizira­m team buildinge, istražujem naša tržišta i razvijam prodajnu strategiju za brendove koje zastupamo na našim tržištima. Voljela bih se i dalje usavršavat­i u segmentu prodaje i jednoga dana biti voditeljic­a određene kategorije. Nakon što mi se vid pogorša, ukoliko me tvrtka u kojoj ću raditi neće moći pričekati dok ne prođem rehabilita­ciju, utoliko ću se posvetiti predavanji­ma na različitim fakultetim­a ili srednjim školama. ❖

PRIJE SUDJELOVAN­JA U PROJEKTU ISKUSTVO ZLATA VRIJEDI IMALA SAM PUNO STRAHOVA. PRVENSTVEN­O JE TU BIO OSJEĆAJ MANJE VRIJEDNOST­I

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ??
MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia