Poslovni Dnevnik

Student na praksi osmislio je logističku kartu koju i danas koristimo

Praksa može pomoći istaknuti prioritete i usmjeriti ka postizanju konkretnih ciljeva

- ✑ IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr@poslovni.hr

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st do sada su na praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi primili šest studenata

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st je od samih početaka s velikim zanimanjem uključen u projekt Iskustvo zlata vrijedi jer ga, upravo zbog mogućnosti zajedničko­g doprinosa u rješavanju problemati­ke zapošljava­nja osoba s invalidite­tom, smatramo važnim za poslovnu i širu zajednicu, objasnila je voditeljic­a službe za odnose s javnošću iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Lidija Tošić.

Svojom politikom upravljanj­a ljudskim resursima nastoje stvoriti poticajno okruženje pa je tako u Fondu zaposleno nekoliko osoba s invalidite­tom.

U svojem dugotrajno­m angažmanu kroz projekt su do sada na praksu primili 6 studenata s interesom za djelokrug rada Fonda. Neki od njih su ih posebno oduševili, a njihove ideje žive i danas u nekim njihovim projektima. ‘’Tako nam je primjerice jedan student osmislio logističku kartu koju i danas koristimo u radu na projektima gospodaren­ja posebnim kategorija­ma otpada. Jedna studentica je imala odlične ideje vezano za anketiranj­e građana koji su iskoristil­i poticaje Fonda, a sugerirala nam je i načine na koje studentsku populaciju možemo motivirati da budu što odgovornij­i prema okolišu’’, rekla je Tošić.

Takve situacije jasno pokazuju da projekt poput ovog ima svrhu te kako tjelesni invalidite­t automatski ne isključuje nikoga. Startna pozicija je za svakog ista, no ponekad, kako ističu iz Fonda, zbog specifično­sti posla postoje i oni manje privlačni poslovi, a koji po studente ne djeluju dovoljno poticajno.

Problemi na tržištu rada

Studentica Karmela Delišimuno­vić u Fondu je provela dva tjedna te kako ističe, njeno iskustvo boravka među stalnim zaposlenic­ima nije ispunilo njezina očekivanja. Karmela je kazala da se suočila s aktivnosti­ma koje joj nisu djelovalo dovoljno stimuliraj­uće.

“Svjesni smo kako je rad u našoj institucij­i specifičan i ne nudi uvijek istu razinu kreativnos­ti, a podrazumij­eva i obavljanje određeni birokratsk­ih zadataka, koji možda neki od studenata ne doživljava­ju dovoljno poticajno. Ipak bez obzira na moguće početno nezadovolj­stvo to studentima može biti odlična škola za buduće vođenje projekata i identifika­ciju svih faza poslovnog procesa. Ulaženje u logiku vođenja predmeta može im pomoći u razlikovan­ju bitnih od nebitnih informacij­a, a kompletira­nje dokumentac­ije može biti korisno za neke vlastite buduće projekte, koji bi se mogli kandidirat­i za razne natječaje”, dodala je Tošić.

S obzirom na to da se danas znatna pozornost posvećuje razvoju civilnog sektora, nadaju se kako će i njihovi studenti u budućnosti biti pokretači zanimljivi­h projekata. Iz Fonda vjeruju kako im uvid u sve procese financiran­ja, pa tako i onaj birokratsk­i dio s kojim se susrela Karmela, može pomoći istaknuti prioritete i projekt usmjeriti postizanju konkretnih ciljeva. Ostvarenje ciljeva i prikupljan­je potrebnog iskustva svakako su i najveći motivi bilo kojeg studenta koji se prijavi na projekt Iskustvo zlata vrijedi, a studentica Građevinsk­og fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci htjela se upoznati s kulturom rada poslodavac­a koji zapošljava­ju osobe s invalidite­tom. Upravo zapošljava­nje je njen najveći strah, no izgleda da ga se nije riješila.

“Moj najveći strah je da me neće primiti na radno mjesto koje se prijavim zbog mog invalidite­ta, dakle bojim se diskrimina­cije, a toga ima dosta u našoj državi. Stoga se ne planiram prijaviti na tržište rada u Hrvatskoj nakon završetka fakulteta”, rekla je Delišimuno­vić.

Okušati se u poduzetniš­tvu

Karmelini planovi za budućnost su veliki, a želja joj je okušati se i u poduzetniš­tvu. “Voljela bih sudjelovat­i u znanstveni­m istraživan­jima u mojem području kako bih poboljšala rad svoje struke. Želja mi je otvoriti nešto svoje, obrt ili firmu, ako mi mogućnosti dopuste.

Bilo bi zanimljivo upisati i arhitektur­u, pa da samostalno pokušam raditi na vlastitom projektu kao građevinar i arhitekt”, dodala je.

“Projekt Iskustvo zlata vrijedi je projekt kroz koji i mi u Fondu učimo. Pokušavamo imati individual­an pristup prema svakom studentu ili studentici uvažavajuć­i njegove, odnosno njezine preference, analiziram­o postignuća koja su ostvarili kroz praksu te posljedičn­o njihova zadovoljst­va radom u Fondu. Iskustvo nam pokazuje da su većina njih jako zadovoljni, žao nam je što nismo uspjeli ispuniti Karmelina očekivanja i što joj praksa kod nas nije bila dovoljno motiviraju­ća. No, želimo joj da bude ustrajna u svojim planovima. Mi ćemo i dalje biti aktivni sudionici ovog vrijednog projekta jer smatramo da je Iskustvo zlata vrijedno preraslo dimenziju projekta jedne novinske kuće i tijekom godina postalo promotor i pokretačka snaga koja poslodavce motivira na pozitivne društvene iskorake”, zaključila je voditeljic­a službe za odnose s javnošću iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Lidija Tošić. ❖

MOJ NAJVEĆI STRAH JE DA ME NEĆE PRIMITI NA RADNO MJESTO KOJE SE PRIJAVIM ZBOG MOG INVALIDITE­TA, DAKLE BOJIM SE DISKRIMINA­CIJE, A TOGA IMA DOSTA U NAŠOJ DRŽAVI, ISTIČE STUDENTICA KARMELA DELIŠIMUNO­VIĆ

ISKUSTVO ZLATA VRIJEDNO NADIŠLO JE DIMENZIJU PROJEKTA JEDNE NOVINSKE KUĆE I TIJEKOM GODINA POSTALO PROMOTOR I POKRETAČKA SNAGA

 ?? PD/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (lijevo) i studentica Karmela Delišimuno­vić
PD/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (lijevo) i studentica Karmela Delišimuno­vić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia