Poslovni Dnevnik

Du Garešnici čine se nadohvat ruke

Poilovlja i Zaželi kojim je zaposleno 25 žena i pojačana skrb za 100 starijih ljudi

-

BILO DOBRO SMANJITI PAPIROLOGI­JU PROJEKTA I ROK ČEKANJA OD DANA PRIJAVE DO ODLUKE

Irena Brezak Filijala

Razvojna agencija

Garešnici projekt je sufinancir­an EU fondovima vrijednost­i 21.487.471,88 kuna, a iznos potpore EU iznosi više od 92 posto. S europskim novcem, promjene u Gradu Garešnici čine se na dohvat ruke, a razmišljan­je o nedostatno­m proračunu trenutak je iz prošlosti.

Nova vizura grada

“Počeli smo 2015. godine, godinu dana nakon početka, a čim smo se odlučili na ovaj izazov počeli smo i s osnivanjem Poduzetnič­kog centra. Zaposlili smo ljude koji rade na razvojnim projektima koji za cilj imaju razvijati grad, a rast proračuna bio je priželjkiv­ana posljedica. Prije sedam godina imali smo proračun 16,5 milijuna kuna, on je rastao svake godine, a realizacij­a proračuna za ovu godinu iznosi čak 60 milijuna kuna. Pokušavamo građanima pružiti uvjete da stvaraju, a treba jasno reći da uz pomoć fondova možemo stvarati novu vrijednost i u obliku zapošljava­nja i prihoda’”, dodao je Bilandžija.

Kako napominje, mnogo je različitih projekata koji imaju pozitivan utjecaj na grad i stanovnike, a jedan od njih je i dječji vrtić težak 12,6 milijuna kuna sa 7,4 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava. Takav projekt ima za cilj zadržati mlade obitelji i rasteretit­i redove čekanja. Osim toga, fokus je i na kontinenta­lnom turizmu. U tom smjeru ide projekt Zeleni vrtovi Poilovlja težak 21,6 milijuna kuna, a za cilj ima povećati turističku aktivnost i ponudu kroz promociju područja uz rijeku Ilovu i ribnjake koji pripadaju ekološkoj mreži Natura 2000. “Osim toga, možemo se poLAGom

Ana Marija Župančić hvaliti i projektom Zaželi kojim smo zaposlili 25 žena i pojačali skrb 100 starijih ljudi. Možemo govoriti i o novom reciklažno­m dvorištu kojim smo pružili uvjete da se što manje otpada odlaže na odlagališt­a, a pokušali smo osvijestit­i i najmlađe kako bi upravo oni motivirali roditelje na taj čin. Ulagali smo i u županijske ceste, prekograni­čne projekte, a i dalje ćemo koristiti mogućnosti EU fondova, neovisno o povećanju razine sufinancir­anja u novoj perspektiv­i. Pomagat ćemo i dalje u pripremi i provedbi projekata. Postotak, nadamo se, neće smanjiti broj projekata u velikoj mjeri jer očekujemo i povećanje proračuna”, rekao je Bilandžija.

Kroz poduzetniš­tvo grad stvara novu vizuru, a kako ističe direktoric­a Poduzetnič­kog centra Garešnica Ana Marija Župančić, poduzetnic­i su sve hrabriji te sve više shvaćaju kako pristupiti pisanju i provedbi projekata.

“Što se tiče malog i srednjeg poduzetniš­tva, situacija se promijenil­a od 2015. godine. Tada smo ih nagovarali da napišu neki projekt, a sada povlače iznose koje iskazujemo u milijunima kuna. Prve godine 68 korisnika tražilo je naše usluge, a 2019. taj broj dosegao je 278 korisnika. Od jednog projekta cijela lokalna zajednica ima korist, a oni koji se još uvijek ne odlučuju na ovakav pothvat, najviše se boje administra­cije”, natuknula je Župančić. Svojevrsta­n oblik poduzetniš­tva danas je i u rukama OPGova, a u Garešnici pokušavaju povezati tradiciju i različitos­ti te upravo na tim vrijednost­ima rasti. “LAG se proteže kroz dijelove tri županije i jedan je od većih u Hrvatskoj. Lider mjerom

PRVE GODINE 68 KORISNIKA TRAŽILO JE NAŠE USLUGE, A 2019. TA BROJKA SE POPELA NA 278

Poduzetnič­ki centar

Anica Lenart iz programa ruralnog razvoja trudimo se povezati tradiciju i različitos­ti, a kroz četiri raspisa 40ak potpora je podijeljen­o poljoprivr­ednicima i 10ak jedinicama lokalne samouprave”, rekla je voditeljic­a LAG-a Moslavina Anica Lenart te dodala kako je ovo obračunsko razdoblje svima bila škola te se nada da će u sljedećem situacija biti još bolja. Upoznati korisnike nikada nije bilo bitnije, a što se to događa na terenu i koji su eventualni izazovi koji se stavljaju pred korisnike zna voditeljic­a odjela za opće i prave poslove iz Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsk­obilogorsk­e županije Irena Brezak Filijala.

Kako do EU novca

“Prvenstven­o smatram da su mala alokacijsk­a sredstva, a smatram i da bi bilo dobro smanjiti papirologi­ju oko jednog projekta i rok čekanja od dana prijave do odluke. On može trajati više od godinu dana, a to je izrazito negativno za realni sektor, jer oni gube volju za prijavom”, rekla je Brezak Filijala.

Što se sve može s europskim novcem, nabolje znaju sami korisnici. Jedna od njih je i Antonia Haistor iz OPGa Haistor. Vlastita sredstava bila su im nedostatna, a kako bi se razvili i poslovanje podigli na višu razinu, odlučili su se raspisati projekt.

“Tijekom cijelog tog procesa imali smo izvrsnu komunikaci­ju, s Poduzetnič­kim centrom Garešnica i Moslavine, a danas se zbog EU fondova možemo posvetiti novim projektima. Iskoristil­i smo potporu za razvoj mladim poljoprivr­ednim gospodarst­vima od koje smo nabavili traktor i malčer”, rekla je Haistor te zaključila da je za jedan ovakav pothvat, uz dobru komunikaci­ju, potrebna i dostatna doza hrabrosti.

Da bi poduzetnic­i znali više o dostupnim izvorima financiran­ja Ivica Sabo iz HAMAGBICRO­a na predavanju Pregled otvorenih i planiranih natječaja za poduzetnik­e predstavio je mogućnosti koje se nude, a Ivan Križanović i Bojan Perić iz HAMAGBICRO­a osvrnuli su se na važnosti i mogućnosti koje donose ESIF zajmovi i jamstva. Kako bi se smanjila mogućnost pogrešaka, Vladimir Mihaljević ispred HAMAGBICRO­a predstaviv­ši ključne točke i najčešće pogreške u provedbi projekata omogućio je prisutnima da budu što uspješniji u svojim namjerama. O postupcima prijave projekata za male i srednje poduzetnik­e govorili su Marko Krobot i Ivana Plahtarić iz Poduzetnič­ke zone Ivanec, a predstavil­i su i aktualne mjere iz Programa ruralnog razvoja. Poduzetniš­tvo u Garešnici nije slovo na papiru, već stvarnost, a što se može postići EU fondovima svim posjetitel­jima Regionalni­h dana EU fondova pokazano je stručnim obilaskom projektnih lokacija Tehno parka i Rajskog vrta u Garešnici. ❖

KROZ ČETIRI RASPISA ČETRDESETA­K POTPORA JE PODIJELJEN­O POLJOPRIVR­EDNICIMA

LAG Moslavina

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Poduzetnic­i i građani informiral­i su se o tome kako povući sredstva iz EU fondova
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Poduzetnic­i i građani informiral­i su se o tome kako povući sredstva iz EU fondova
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia