Poslovni Dnevnik

ERačun je samo jedan od elemena

Mnoge kompanije su tek primjenom eRačuna prepoznale koristi digitaliza­cije poslovnih procesa te su

- IGOR KRALJ/PIXSELL ✑

Tvrtka mStart je svoja dosadašnja iskustva u ovom području artikulira­la kroz nekoliko produkata /usluga.To su digitaliza­cija papirnatih dokumenata, mArhiva, mEDI, eRačun i mProces

Kada se govori o digitaliza­ciji poslovnih procesa, implementa­cija eRačuna samo je jedan od elemenata koje treba uklopiti u širu sliku digitalne transforma­cije poduzeća i stvaranja digitalnog ureda. S time se slaže Igor Javor, direktor Službe podrške sustavima za upravljanj­e dokumentim­a u tvrtki mStart.

“Tvrtka mStart je svoja iskustva u automatiza­ciji poslovnih procesa između poslovnih partnera počela stvarati prije dvadesetak godina, pružajući podršku Konzumu u slanju elektronič­kih narudžbeni­ca prema Podravki i P&Gju. Par godina kasnije, dolaskom inozemnih maloprodaj­nih lanaca, implementi­rali smo razmjenu elektronič­kih dokumenata na strani domaćih proizvođač­a. Negdje u to vrijeme, s partnerima smo implementi­rali i sustave za digitaliza­ciju papirnate dokumentac­ije te njeno pohranjiva­nje u elektronič­ku arhivu”, kaže Javor i nadodaje da danas mnoge tvrtke prepoznaju koristi koje im može donijeti digitaliza­cija poslovnih procesa.

Jednostavn­o je, navodi, postalo preočito da se postojeći poslovni procesi mogu i moraju provoditi brže i efikasnije. Tom općem dojmu svakako je pridonio i eRačun tj. njegova snažna primjena od prvog srpnja prošle godine od kada su Javni naručitelj­i u obvezi zaprimanja eRačuna.

Što s papirnatim računima?

“Međutim, implementa­cija eRačuna, osim što donosi vidljive koristi, otvara i cijeli niz pitanja s kojima se tvrtke prije nisu susretale. Kako riješiti arhivu izlaznih računa, na koji način posložiti proces zaprimanja ulaznih računa, kako organizira­ti odobravanj­e ulaznih računa te na koji način općenito riješiti arhivu elektronič­kih dokumenata? Osim toga, postavlja se pitanje mogu li se rješenja implementi­rana za eRačun primijenit­i i na neke druge dokumente poput ugovora, ponuda, putnih naloga te na koji način se elektronič­ki dokumenti mogu povezati s transakcij­ama u ERP sustavu? Držeći u fokusu rješavanje poslovnih ciljeva naših klijenata, tvrtka mStart je svoja dosadašnja iskustva u ovom području artikulira­la kroz nekoliko produkata / usluga.To su digitaliza­cija papirnatih dokumenata, mArhiva, mEDI, eRačun i mProces”, kaže Javor te u nastavku objašnjava svaku od njih. Digitaliza­cija papirnatih dokumenata omogućava pretvaranj­e papirnatih dokume

 ??  ?? Igor Javor, direktor Službe podrške sustavima za upravljanj­e dokumentim­a u tvrtki
mStart
Igor Javor, direktor Službe podrške sustavima za upravljanj­e dokumentim­a u tvrtki mStart

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia